Mostanában kéthetente meglepem magam egy-egy nagyszerű kacsa
vagy libacombból készült étellel:
Narancsos-rozmaringos
kacsacomb pecsenyeleves karfiolpürével
Fokhagymás-kakukkfüves
ropós kacsacomb vele sült almával – sous vide
Omlós-ropogós
libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás
krumplipürével
Mandarinos-fűszeres
olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásával
Egyre bátrabban nyúlok a fűszerezéshez, bár maga a kacsa és
libahús is olyan ízletes, hogy érdemes inkább csak arra szorítkozni, hogy
kiemeljük és kiegészítsük eme felséges alapanyagok eredeti ízét, minthogy
elnyomnánk azt.
A múltkori mézes – chilis fűszerezést azért egészítettem ki naranccsal,
mert a narancs nem csak friss, gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételnek, hanem
puhítja a rostokat, így még porhanyósabb textúrát eredményez a komótos sütés
mellett.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
4 pecsenye kacsacomb
1 teáskanál morzsolt koriander
1 evőkanál Maldon sóvirág
frissen őrölt bors
8 gerezd fokhagyma
1 nagy narancs – félbevágva, az egyik fele cikkekre vágva
1,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál akácméz
1 piros chili kimagozva, finomra vágva
Libazsírral (lehet kacsazsír
is, nekem most libazsírom van készleten) kikent cseréptálba fektettem a
fűszerezett combokat és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre.
Kivettem a sütőből, felöntöttem a fehérborral, ráfacsartam a fél narancs levét,
mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és a narancs cikkeket és 130 C fokra
mérsékelt sütőben 1,5 órán át pároltam. 15 percenként meglocsoltam a
szaftjával.
Az 1,5 óra eltelte után
megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, 190 C fokra emeltem a hőt és 15-20 perc alatt illatosra, ropogósra sütöttem a combokat. Ekkor már nem locsolgattam
a combokat, hogy a máz szépen bevonja őket.
Közben elkészítettem a francia krumplipürét, de a nem a tejszínben olvasztottam fel a medvehagymás –bazsalikomos fűszervajat, hanem először a fűszervajjal kevertem el a forró,
összetört krumplit, majd a fűszeres tejszínnel kikevertem.
Ronda dolog ilyet nyilvánosan
kimondani, de zseniális ebédet készítettem! A méz, a chili, a narancs, a bazsalikom,
a medvehagyma fantasztikus íz egységbe léptek az ételben. Méltó társai lettek a
kacsacomboknak … J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése