Fő a változatosság. Korábban szinte minden héten terítékre
került csirke fajita klasszikusan, tortilla lepénnyel:
Nem olyan régen pedig nyársra húztam:
Fajita
csirkenyárs fokhagymás joghurtszósszal
Olyan jól muzsikáltak a mutáns változatok, hogy
felbátorodtam és egy cserépben sült, rakott verzióval is megpróbálkoztam. Nem
okozott csalódást … J
Hozzávalók 3 adaghoz:
3 szelet ujjnyi vastag pulykamell – összesen 50-60 dkg
1 evőkanál fajita fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
½ lime leve
15 dkg vörös cheddar sajt durvára reszelve
3 csík bacon
1 kisebb fehér hagyma
1 kisebb piros kápia paprika
3 közepes agria krumpli
1 dl vaj-tejszín keverék (½ dl tejszín, 3 evőkanál vaj,
csipet só, frissen reszelt szerecsendió és bors)
2 dl fokhagymás joghurtszósz (1 nagy gerezd zúzott
fokhagyma, csipet só, 2 dl görög joghurt)
200 C fokra előmelegítettem a sütőt.
Fél órával sütés előtt bepácoltam a pulykamellet: a fajita
fűszerkeveréket elkevertem az olívaolajjal és a frissen facsart lime lével, és
szilikon ecsettel felvittem a pácot.
A krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és betettem a
sütő aljába.
Kevés olívaolajon, forró serpenyőben megpirítottam a
csíkokra vágott hagymát és kápia paprikát, majd félretettem.
2 evőkanál olívaolajon, közepesen forró serpenyőben
elősütöttem a pulykamelleket. Úgy 2-2 percig oldalanként, hogy ne süljön túl,
mert akkor kiszárad.
Cserépbe rendeztem őket és meglocsoltam a visszamaradt
pecsenyelével. Ráhalmoztam a hagymát és a paprikát, majd befedtem egy-egy csík
baconnel. Erre halmoztam a cheddar sajtot és betoltam a krumplik felé a sütőbe.
Addig sütöttem, amíg megolvadt a cheddar sajt és kicsit
pirulni kezdett.
A tejszínt felmelegítettem a vajjal és fűszereztem.
Összekevertem a vajas- tejszínes keverékkel a fokhagymás joghurtszószt.
Kivettem a krumplikat a sütőből, félig kicsomagoltam,
keresztben bevágtam és rakott fajita pulykamellel tálaltam.
Igazán nagyon attraktív és finom is volt. Amolyan rendhagyó
Tex- Mex étel … J
Kipróbáltam, és valóban nagyon finom! Köszönöm!
VálaszTörlésNémi változtatást persze tettem: Nem kaptam kápiapaprikát, ezért piros kaliforniai paprikát használtam. Ugyanígy jártam a sajttal is. De ez nem okozott szerintem lényegi ízeltérést.
Amit viszont önként és nem kényszerből csináltam másként: Nem a szokásos nagyságú szeleteket vágtam a pulykamellből, hanem jóval kissebbeket, éppen mert a pulykamell száraz hús, hagy járja át jobban a marinád, amit már reggel rátettem. És még csak nem is szilikon ecsettel :) Mindezek ellenére nekem nem tűnt úgy, hogy elég lenne az oldalankénti 2-2 perces sütés, tovább sütögettem őket, de persze nem száradásig. A reszelt sajtot pedig csak akkor szórtam rá a sütőben, amikor már tulajdonképpen készen volt. És a krumplit nem alufóliában, csak úgy parasztosan héjában sütöttem közben a sütő alján. Nagyon ízlett!