Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 24., kedd

Bevált pizza tészta alaprecept




Körülbelül 20 éve sütök házilag pizzát. Az elmúlt években ezt a pizza tészta alapreceptet alkalmazom, most úgy tűnik, ez a végleges.

Utaltam rá a legutóbbi pizzás bejegyzéseimben, hogy érik egy összefoglaló nálam a házi pizza sütésről. De ehhez először szeretném bemutatni a főszereplőket.
A pizzához használt paradicsomszószt/pizza szószt éppen most mutattam be külön posztban, a vállalkozó kedvűeknek emellett figyelmébe ajánlom a BBQ –pizza – szószt is, mely ugyancsak házilag készül, nálam.
Azt hiszem, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sütök annyi pizzát, mint egy rendes olasz háziasszony. Mivel számtalan helyen - külföldön is - eszünk pizzát, így van összehasonlítási alapunk.
Számtalan olvasóm alkalmazza ezt a pizza tészta alapreceptet, eddig csak pozitív visszajelzéseket és gyönyörű képeket kaptam, még kemencében sült változatokról is.

Nálunk sajnos nem túl széles a lisztfelhozatal (átlagos beszerzési intenzitás mellett), bár egy olvasóm még 0-s lisztet is beszerzett ehhez a pizza tésztához, mert természetesen a pizza tészta minősége is függ a felhasznált liszt minőségétől. Szerintem a finomliszt és kenyérliszt a receptben megadott arányú keveréke megfelelő a pizza készítéshez.
Mi vékony pizzát kedvelünk, így a felhasználhatóságot vékony pizzára adom meg. Vastag tésztához értelemszerűen úgy a dupláját szükséges számítani.

Hozzávalók 5 db 30 cm-es pizzaformához, vagy 4 db tepsiben sült lepényformához, vagy 4 db sajttal töltött szélű változathoz.

(Az alapreceptből pizza csiga, mini pizza fánkok, pizza dog és töltött pizza – calzone - is készíthető.)


350 g finomliszt (BL 55)
250 g kenyérliszt (BL 80)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 g olívaolaj
15 g finom só
1 evőkanál porcukor

A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.

Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.

- A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
A több, könnyed dagasztás olajos felületen nagyon jót tesz a pizza tésztának. Az olajat beissza, egyre könnyebb, levegősebb és bársonyosabb lesz a tészta.
Ha nagyon sietünk, akkor az első dagasztás utáni 10 percet hagyjuk ki, így majdnem 15 percet nyerünk. Többet nem érdemes, mert a tészta minőségének rovására megy. -

Most 20 percig pihentetem, majd ugyanúgy – olajos felületen - dagasztom, mint az előzőekben.
Ez után a dagasztás után 30 percig pihentetem, és könnyedén megdagasztom újra.

Most is 30 percet pihenjen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig.
3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán hűtőbe teszem.
Ekkor a felhasználásnak megfelelő részre osztom a tésztát, cipókat formázok belőle, meghintem kevés liszttel. Ezt követően formára igazítom, vagy pizza formába, vagy tepsire, lepényformára.
Lehet nyújtófával nyújtani is, és lehet a saját súlyával nyújtani a tésztát, majd az ujjainkkal a végső formára és vastagságra nyomkodni, igazítani.
Nem kell erőszakolni a tésztát, néhány perces pihentetésekkel erőszak nélkül is csodaszép vékonyra ki tudjuk nyújtani a tésztát.









A sütőformát mindig megspriccelem vagy kikenem olívaolajjal és meghintem egy kevés kukoricaliszttel. A tészta készen áll a további műveletekhez.

A formázott tészta további elkészítési lehetőségeiről egy újabb részben mesélek.

Ízesített pizza tésztát is bemutattam már, érdemes ezekbe a bejegyzésekbe is bepillantani. Kétféle ízesítést mutattam be, a fokhagymás-friss oregánós pizza tésztát és a pestos pizza tésztát.

Pizza receptjeimet pedig itt gyűjtöm. 

58 megjegyzés:

  1. Tesztelve. Egy szóban, nem kiabálva, ellenben kihangsúlyozva:

    TÖ-KÉ-LE-TES!!!!!!

    eznetúl ezen recept alapján készül nálunk a pizzatészta. köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. A mai nappal én is jelentkezem mint tesztelő! Zseniális a tészta, kitűnő a szósz, a végeredmény mindent felülmúlt!
    Néhány apróságban eltértem a szósznál: Frissen szedett San Marzano paradicsomot hámoztam meg, és házi paradicsomlével váltottam ki a sűrített paradicsomot. 2db kb. 15cm-es ág rozmaringot, és 3db 10cm-es ág pizza-oregánót használtam a szárított helyett.

    Tettem fel néhány képet, de az elsőkről nem lehetett, mert későn kapcsoltam, és elfogyott. :)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem és annyira, de annyira finom!!
    Nagyon nagy köszönet a receptért! Eddig is készítettem pizzát, de a te módszereddel nagyon könnyű, messze a legjobb tésztát sikerült sütnöm a családom legnagyobb örömére:) Ezentúl csak így!!
    Üdv., Vycus

    VálaszTörlés
  4. Előre mondom, hogy bocsi, ha butaságot kérdezek!!
    A tészta hozzávalóinál szerepel 65 g olaj. Ezt beleteszed a tésztába és a dagasztáshoz-lekenéshez még plusz olajat használsz, így van?
    Imádom a pizzát és ki szeretném ezt a receptet használni.
    Ebből látszik, hogy én pláne nem vagyok mesterszakács....üdv,
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem butaság! :)

      A 65 g olaj megy a tésztába, a dagasztásokhoz pedig egy-egy evőkanál olajat használj ezen felül! A legkiválóbb, ha olívaolajat használsz, de napraforgóolajjal is kiváló lesz a tészta!

      Törlés
  5. Szia!
    Nekem olyan gondom van, ahol én jelenleg élek, itt nincs friss élesztő. Remélem a szárított is megteszi.
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy emlékszem, hogy 7 g szárított élesztő 2 dkg friss élesztőnek felel meg. Azért nézz utána, hogy nálatok milyet kapni, de bizonyos, hogy jó pizza tésztát tudsz sütni majd vele! :)

      Törlés
    2. Koszonom valaszod.

      Törlés
  6. Köszönöm, meg fogom sütni, imádom a jó pizzát és mindent, ami hozzá hasonló, kicsiket és nagyokat!
    Nagyon szeretnék olyan kenyereket is sütni, mint te és a húsaid, azok a pecsenyék, eszméletlenek!!
    Gyakran látogatlak, csak a férjemnek nem nagyon lehet "gyesznó" húst enni, így úgy gondolja mi se együnk!
    Köszi még egyszer,
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Én is küzdök, nap mint nap, hogy ne csak csirke kerüljön az asztalra, ezek a receptek, mármint a "gyesznósak":) nálam már beváltak, mert nem tolják félre őket ... :))

      Törlés
  7. Szia, kezdő kérdés :) Mennyi ideig sül?

    VálaszTörlés
  8. Ahogyan az utolsó mondatokban utaltam rá, itt a folytatás:

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/01/hazi-pizza-sutes-lepesrol-lepesre.html

    A sütési idő mindig attól függ, hogy milyen fajta pizzát készítesz végül belőle. Ha nagyon átlagosítani szeretném, akkor 12 percig.
    Ha a következő kérdés az, hogy hány fokon, akkor is átlagosítanom kell, általában 240 C fokon.
    Minden konkrét receptnél megadom a sütési hőfokot és a sütési időt.

    VálaszTörlés
  9. Szia! Nagyon tetszik a blogod, és ezt a pizzareceptet biztosan ki szeretném próbálni. Egyetlen egy dolog nem volt világos (kezdő, vagyok, lehet h. csak benéztem vmit). Nekem nincs pizzaformám így tepsiben tervezem megsütni. Viszont így milyen méretűre / vastagságúra kell nyújtani a tésztát? Csak azért kérdezem mert az eddigi pizza sütési próbálkozásaim itt véreztek el: vagy túl vastag lett a tészta és szalonnás lett, vagy túl vékony, de akkor meg kiszáradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oszd három részre ezt az adag tésztát és egyengesd el egy-egy tepsiben úgy, hogy 2-3 mm legyen a tészta vastagsága és legyen egy kis pereme.
      230 C fokra előmelegített sütőben süsd a feltétekkel 12-14 percig, és számolj be róla, hogyan sikerült!

      Törlés
    2. Kedves Alexa, kb. 1 év késéssel ugyan, de sikerült kipróbálnom a receptet. Annyit változtattam rajta, hogy kenyérsütő gépben készült a tészta (időzítve, mert addig a játszótéren voltunk a lányommal, amire hazaértünk pont készen lett :-) ), de nagyon jó lett így is. Magyaros feltét került rá, amit szintén a te recepted ihletett, a tésztát 2-3 mm-re nyújtottam, kb. 230 C fokos sütőbe tettem, 15 percet sütöttem, mindenkinek ízlett, a receptet felírtam magamnak. Köszönjük!

      Törlés
  10. Köszönöm, a héten kipróbálom. Az eredményről beszámolok feltétlenül.

    VálaszTörlés
  11. Szia, nagyon megorultem a receptednek es a sok elegedett hozzaszolasnak, ezert en is belevagtam. Mindent ugy csinaltam, ahogy le van irva, kiveve, hogy csak finomliszt volt itthon. Egesz delelott kelesztgettem, dagasztottam. Tul sokat nem nott a teszta. Viszont kb egy ora sutes utan is felnyers maradt. Mit ronthattam el utkozben???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az élesztővel lesz a gond. Ezt a pizza tésztát hetente dagasztom be friss élesztővel. Más nem lehet, ami befolyásolhatja a megfelelő kelését.
      Finom lisztből is szinte hajszálra ugyanaz a végeredmény, úgyhogy csakis az élesztővel lehet a gond. Hideg sincs, meleg sincs, úgyhogy élesztő.
      Holnap dagaszd be egy újonnan vásárolt friss élesztővel, ha nem kel meg és nem sül meg, akkor passzolok.
      Mondhatni évtizedek óta sütöm ezt a pizza tésztát és mondhatom, hogy biztos siker! :)

      Majd számolj be, jó?

      Törlés
    2. Most csinálom a pizzatésztát, és csodálkozva tapasztalom, hogy nekem is ez a problémám: nem kel a tészta, pedig már az utolsó előtti dagasztási fázisban vagyok. Továbbá nekem nagyon ragad a tészta, a dagasztás elején jó, elválik a nyújtódeszkától, kezemtől, de ahogy dagasztom, úgy lesz egyre ragacsosabb, egyre jobban ragad mindenhez. Mit ronthattam el? Kérlek, segíts.

      Törlés
  12. Szia, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy elősütni kell-e és, ha igen kb. mennyi időt legyen bent?

    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  13. nagyon jonak hangzik,de nem keves IDOT kovetel. Az olaszok levesznek a kenyer tesztabol akorat amekorara szukseg van es abbol lesz a pizza. A megkelt kenyer kovasz nyujtas utan erre jonek ra ami a kedvencuk. Latam Olaszorszagban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, csak az olaszok kicsit más (és nagyon sok féle) kenyeret sütnek. Egyébként én is azt szoktam, hogy kovászos kenyér tésztájából veszek ki, és azt dagasztom tovább olajjal a fenti módon. Nagyon hasonló, lágy sima tészta lesz belőle. A fenti receptet is kipróbáltam már, nagyon klassz!

      Törlés
  14. Nagyon-nagyon szuper ez a recept!!! Tuti siker! :) Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  15. Nem volt BL80-am, így az egész 55-ből lett, de mondhatom, hogy ez eleddig a legjobb állagú tészta, amit az interneten talált receptek közül megsütöttem.
    Úgynézem a többszöri dagasztás nagyon jót tett neki.


    Még sose készítettem tésztát friss élesztővel, mindig csak a 7 grammos szárítottal, nemtudom ez jelent-e a végeredményben bármilyen különbséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rendszeresen sütsz pizzát, akkor érdemes kenyérlisztet beszerezni, mert jót tesz a pizza tésztának. Egyszer próbáld ki.

      Nos, én pedig soha nem sütöttem még instant élesztővel, úgyhogy csak annyit tudok róla, hogy 7 g instant élesztő 2 dkg friss élesztőnek felel meg. Egyszer ki fogom próbálni a szárított élesztőt, nem hallottam még rosszat róla ...

      Törlés
  16. Én is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a receptről.
    Nagyon finom, ízletes pizza készült belőle. Végre nem úgy nézett ki a pizzám, mint egy kerek langalló. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  17. Szia Alexa Christi!
    Csak ámulok és bámulok a profizmusodon. Nem valószínű, hogy én valaha is felfejlesztem magam ide, bár mostanában igen elkapott a háziasszony láz :)
    Mivel nagyon-nagyon (giga) kezdő vagyok, ezért van pár dolog, amit nem értek és ciki, nem ciki, úgy döntöttem nyilvánosan kérdezem meg!
    Azt szeretném kérdezni, hogy:
    - mi az a BL50, BL80?
    - olvia olaj helyett használhatok-e napraforgó olajat?
    - mi az a kenyérliszt? Bemegyek a boltba és fogok ott ilyet látni, hogy kenyérliszt?
    - honnan tudom, hogy friss-e az élesztő vagy szárított?
    - mit jelent az a kifejezés, hogy nem futtatom meg?
    - valamint mi az a kelesztő tál?

    Gondolom most nagyon ostobának tartotok, de sajnos nagyon nem vagyok otthon ezekben a dolgokban. Eddig mindig rendeltem az ételt.
    Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Búzafinomliszt BL 55
      "Finomszemcsés őrlemény, a búzamagbelsőre (endospermiumra) jellemző színű, héjrészt nem tartalmaz."
      A háztartásokban legtöbbet használt lisztfajta, valamint a pék- és cukrásztermékek, felvertek, omlós tészták és kekszek alapja. Ebből készülnek a kelt tészták, sütemények, ezzel panírozunk, habarunk. Kenyérsütéshez kevés a sikértartalma, ehhez keverve, vagy sikérrel dúsítva használható.

      Búzakenyérliszt, fehér BL 80
      "Finomszemcsés őrlemény, színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ, a típusnak megfelelő mértékű finomszemcsés héjrészt tartalmaz."
      Kenyérkészítéshez használt liszt, más, alacsony sikértartalmú lisztekkel keverhető.

      forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20121029-liszthatarozo.html

      Használhatsz más olajat de az oliva olaj egészségesebb mint a napraforgó.

      Ha friss az élesztő akkor tégla-kocka szerű tömben van,és általában sárga a csomagolása(pl budafoki)

      Ha száraz akkor kis tasakban van,mint por.

      Ha nem futtatod meg akkor,nem adsz hozzá cukrot és melegvizet a morzsolt friss élesztőhöz hanem port használsz amit nem kell futtatni hanem csak összekevered a lisztel,sóval stb-vel.......

      a kelesztő tál gondolom ahol keleszted a tésztát,ergo ahol nagyobbá válik a tészta

      Törlés
  18. Kipróbáltam és tényleg nagyon jó. Igazából kb. ugyanilyen összetételű pizzát készítettem korábban is csak egyszeri dagasztással, kevesebbet pihentetve, több élesztővel. Első próbálkozás alapján (a kenyérliszt pont kifogyott, így csak finomlisztből) megéri a többletbefektetést, jobb lett így a tészta.
    A kukoricaliszt is szuper ötlet, csak vigyázni kell az egyenletes elosztásra, kukorica ízre nincs szükség a pizzámon :)
    A sütési időt nem értem, milyen pizzaformával kell neki 12 perc? Én egy vékony bevonatos alut használok jó nagy lyukakkal az alsó bordán, így 2,5+2,5 perc alatt ropogós lesz a vékony tészta. Ha végig a feltéttel sütném sem hiszem, hogy 7 percnél többet igényelne (egy rossz ezer éves gázsütőben).
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  19. Most dagasztottam utoljára és már nagyon várom milyen lesz a pizza! :)
    A tejes kifli isteni lett... Abból kiindulva ez is hasonló fini lesz, még jobb is talán- a feltét miatt.
    Köszönöm szépen a receptet, megéri a "fáradalmat", így biztosan egészséges, finom ételeket találhatunk családunk részére...akik nem győznek dicséri! :))
    Köszi mégegyszer..
    Benézek gyakran! :))

    VálaszTörlés
  20. Kedves Alexa

    Ez a pizzatészta fagyasztható e?

    Köszönöm Hermina

    VálaszTörlés
  21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  22. Köszönöm, hogy vagy, nagyon jó lett a pizzám ;)

    VálaszTörlés
  23. Szia! Köszönöm ezt a receptet! Egyszerűen fantasztikus. A kisfiam (6 éves) szerint "isteni finom" és "jobb, mint amit rendelni szoktunk" :) a 18 hónapos lánykám pedig végig ezt mondogatta: "nyamm-nyamm" :D Nagyszerű az oldalad! :) Anita

    VálaszTörlés
  24. A nagyobb árúházakban a friss szavatosságú élesztőt a többi mögé helyezik ( vagyis eldugják a vásárlók elől) .Én mindig megkeresem a frissebbet és ha kell dobozt is bontok érte mert bizony az olcsó élesztő a drága feltét rovására mehet.

    VálaszTörlés
  25. Kedves Alexa! Ma ismét a Te pizzatésztádat fogom dagasztani délután, hogy holnap süthessem a kemencében. Az első "csak összekeverős" résznél nekem sosem elegendő a folyadék, elég sokat kell még hozzátennem. Aztán nagyon szép és ruganyos lesz a tészta, de a formázásnál nagyon ragad (a BL 55 egy részét fehér tönkölyre szoktam cserélni). Holnapra szeretném olyan masszívnak a tésztát, hogy a pizzalapátról lecsússzon sütőpapír nélkül. Lenne erre javaslatod? Köszönöm szépen! Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni!

      Azért vagyok "bajban", mert én akármilyen lisztből készítem a pizza tésztát (ha nincs itthon kenyér, vagy finom liszt véletlenül) mindig pont jó a folyadék mennyisége. Pár napja valaki azért "panaszkodott", hogy neki túl sok a folyadék. Tényleg nagyon sokan sütik ezt a tésztát, már vagy 60.000-en letöltötték, de egy-két folyadékkal kapcsolatos észrevételen kívül rengeteg visszajelzést kapok, hogy úgy tökéletes, ahogyan van ...
      Akkor most mit tanácsoljak Neked?!
      Én azt tanácsolom, hogy keverd össze az eredeti menyiséget mindenből és várd meg, hogy vajon a második dagasztásnál is kevés-e a folyadék. Ez a tészta nem olyan ragadós azért, éppen onnan tudom, hogy meddig dagasszam, hogy ahogyan selymesedik, el kezd ragadni és akkor kész az aktuális dagasztás.
      Úgyhogy nem tudom, mi mást tanácsoljak ... bocsi! :(

      U.i.: formázáskor használj "sok" lisztet, akkor le fog csusszanni! :)

      Törlés
    2. Köszönöm! Megpróbálom :)

      Törlés
    3. Nem tettem hozzá több folyadékot - érdekes, mert ma elég is volt hozzá. Kézzel nyújtottam, forgattam, lelógattam a pultról - liszteztem a tanácsod szerint. Rá tudtam tenni a lapátra, azon töltöttem és szépen lecsúszott a lapátról. Nagyon jót tett az ízének a kemencés érintkezés. Köszönöm a tanácsot! (annyira figyeltem a tésztát, hogy az előkészített kukorica lemaradt a pizzáról :) - mellé eszegette a fiam :)

      Törlés
  26. Kedves Alexa!

    Olvastam már bevált pizza alapreceptekről, de a KÖZELÉBEN sem voltak ennek! Nagyon jól sikerült, az olaszországi pizzákra emlékeztet, ezentúl csak ezt használom. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  27. Pontosan így, ahogy írva van csináltam a tésztát. Fantasztikus lett! Harmadik dagasztáskor gyönyörű hólyagok jöttek , síma, selymes lett. Nem pizza lett belőle, más péksüti, egy sonkás sajtos csiga.
    Most félbarna lisztből kezdtem el, kis lisztet kellett még tenni hozzá, de kezd ugyanúgy viselkedni, mint a fehérlisztes.

    És ahogy itt szinte mindenki írta, ezentúl csak ezt :)

    VálaszTörlés
  28. SketchUp Pro kegyen Crack the most intuitive way to design, document and communicate your ideas in 3D. It is a powerful 3D modeling application designed for a wide range of design applications, such as architecture, civil and engineering, etc.
    Autodesk Civil 3D Pro kegyen Crack
    Adobe Premiere Pro kegyen Crack
    DU Meter Pro kegyen Crack

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails