Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 13., vasárnap

Hortobágyi slambuc - öhöm, öhön, öreglebbencs - bográcsban




Amikor elkezd tavaszodni, egyfolytában a slambucfőzés jár az eszemben. Évek óta az első és utolsó étel a szezonban, amit bográcsban főzök:

Tájjellegű kedvenc bográcsos étel: slambuc, öhöm, öreglebbencs…


A tegnapi viharjelentés már előre elmosta a slambucfőzés gondolatát is, ekkor jutott eszembe, hogy a múlt évi utolsó slambucfőzésről meg sem emlékeztem.
Ennek az volt az oka, hogy kicsit elkanyarodtam a témától, de úgy hiszem okkal tettem:

Ízlések és pofonok. De vajon hol a határ?


Maradjunk annyiban, hogy az általam készített hortobágyi slambuc puritán, egyszerű változat, azonban nagyszerűsége az alábbi néhány tényezőben rejlik:

-         hagyományos eljárással készült füstölt– jó esetben mangalica – és húsos szalonna
-         8-10 tojásos házi vagy házias lebbencstészta
-         jóféle krumpli, én ez esetben is esküszöm az Agriára
-         bogrács, hiszen slambuc kizárólag bográcsban készülhet
-         jó erőnlét, megfelelő tűzkezelési ismeret, türelem
-         egy-két pohár fehér vagy vörösbor a szakácsnak
-         házi savanyúságok a tálaláshoz

Fűszerpaprikára, zöldpaprikára, paradicsomra a hortobágyi slambuchoz nincs szükség, még a bors is elhagyható, ez az egyetlen, amit szívesen teszek bele, pedig nem eleme. A fazékban készült krumplistészta pedig maradjunk annyiban, hogy nem slambuc.
Ez itt nem a reklám helye, de azon ritka fehérnépség közé tartozom, aki a favágástól és tűzrakástól a forgatásig megbirkózik a slambuckészítéssel, holott ez igazából egy férfias ételféleség elkészítési szempontból. Azért, ha kéznél van a férjem, akkor átadom neki szívesen a forgatást, főleg, ha 12 fős adagot készítek. Talán az összes bográcsos étel közül slambucot főzök a legszívesebben, pedig van egy pár bográcsban készülő étel a tarsolyomban.

Hozzávalók 12 adaghoz:

1,2 kg krumpli
50 dkg lebbencstészta
25-30 dkg füstölt szalonna
20 dkg húsos szalonna
néhány darab szalonnabőr
4 közepes fej vöröshagyma
só, bors




Először a füstölt szalonna zsírját olvasztom ki közepes tűznél, majd megsütöm benne a húsos szalonnát és a szalonnabőrt.

Ezután a szálára vágott hagymát dinsztelem meg benne, majd megpirítom – az ez esetben – kockára vágott krumplit. Itt jegyzem meg, hogy szívesebben vágom karikára, de most éppen kockázhatnékom volt.
Sózom, borsozom, és felöntöm annyi vízzel a krumpli áztatólevéből, hogy egy ujjnyira ellepje és addig főzöm, míg a krumpli megpuhul
Rámorzsolom a tésztát és hagyom, hogy beépüljön a krumpli közé. Addig, amíg össze nem áll nem piszkálom, amikor a tészta már elkezd magától elkeveredni a krumplival, akkor a kanállal megszurkálom.
Amikor összeállt, akkor rázogatással ellenőrzöm, hogy mikor lehet megforgatni, ugyanis ekkorra áll össze a krumplis tésztagömb.
Elméletileg 32-szer illik megforgatni, de a helyzet az, hogy azt mi nem tudjuk kivárni. Amikor már annyira megpirult a tészta, hogy szinte minden oldalán látszik, akkor mi egyszerűen nekiesünk, és csak esszük, esszük és esszük …
Az igazi nagymesterek, azok alaposan körbepirítják, mi szeretjük kicsit szaftosabban, így nem nagy baj, ha hamarabb csapra verjük a bográcsot.















Aki nem főzött még, annak szívből ajánlom kipróbálásra, ugyanis a mi kényes gyomrú, válogatós, nagyvárosi kölkeink csak úgy követelik, hogy mikor lesz már slambuc.

Úgyhogy mielőtt az én szívbéli barátnőm két hét múlva elutazik Spanyolországba egész nyárra, még muszáj kavarnom legalább egyet, mert enélkül el nem utazhatnak, ahogyan tavaly és tavalyelőtt sem …






16 megjegyzés:

  1. Slambuc...imádjuk! Apukám a nagymestere, kizárólag ő készítheti, bár tavaly nyáron megpróbálta átadni vejének a slambuc készítés tudományát (több, mint kevesebb sikerrel...:))Nálunk egy aranyszabály létezik: a kész slambucot még a bográcsban, a tűz fölött 33-szor (és nem kevesebbszer!) át kell forgatni, hogy megpiruljon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg is kell adni a módját! Mi csak 15-20-szor adjuk meg! :D
      Igazából nem bírjuk megállni, hogy ne jussunk hozzá idő előtt ... :)

      Törlés
    2. Igen, igen...én is hányszor égettem már meg a számat a türelmetlenségem miatt! Sőt! Egyszer még herepsz is jött ki a számon, apukám szerint azért, mert olyan jó étvággyal láttam neki a slambucnak...Örök emlékek...:)

      Törlés
  2. Hát kárem - ezt is meg kellene kóstolni!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedvemre való ez az írás ,meg úgy az egész blog ,örülök hogy rátaláltam , nem csak a tartalma de a szellemisége is igen nagyra értékelendő ! Csak az tart vissza hogy ne ugorjam neki rögvest egy slambuc készítésének, hogy nincs kéznél momentán egy megfelelő vasbogrács , van ugyan két másik fajta /egy zománcos meg egy halfőző/,de attól félek hogy az abban való főzés komoly hiányosságot mutat majd az elkészült étel ízvilága terén!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az igazi öhön-höz semmi képen sem szabad füstöltszalonnát hozzáadni!!! Az már nem hajdúsági étel! A hajdúságban és főleg Debrecenben a füstöltszalonnát nem igen kedvelik. A sós fehérszalonna az igazi, úgy mint a nyárson sütött szalonna. A füstölt szalonnát főleg Észak Magyar Országon kedvelik. Ott viszont a fehér szalonnát nem igen ismerik. A hentesboltokban sem lehet kapni.

      Törlés
    2. Névtelen ,vagy kibicnek semmi se drága,mert névtelenül akármit lehet írogatni ,névtelenül mindent jobban lehet tudni , mint a névtelen sunyi feljelentő , a névtelen levélben ! Érthetetlen miért az én megjegyzésemre válaszol ?;mikor én egy szóval sem említettem a füstölt szalonnát ! Mellesleg hogyan juthatnék a hortobágyi pusztán mondjuk nyár közepén sózott fehér szalonnához - ami nem avas - ; talán a pusztai Tescóból ?

      Törlés
    3. Nos, jómagam a hajdúságban nőttem fel, és mindig volt kéznél füstölt szalonna is és sós szalonna is, nem csak nálunk, de a szomszédoknál is. Tudok olyanról, aki sós szalonnával készíti a slambucot, ez a részlet igazán ízlés kérdése.
      A tájjelleg lénye, hogy a krumplin, szalonnán, tésztán és són kívül nemigen kerül errefelé más a slambucba. Sem lecsóféle, sem fűszerpaprika. Pedig úgy is finom.

      Amatőr hagyományörző: szerintem ne kapd fel a vizet, szerintem nem Neked szólt a beírás!
      Egyébként szívesen megkóstolnám Névtelen öhönjét -gondolom rutinos öhön főző - utána mondanék róla véleményt! :)

      Törlés
    4. Ez a korrekt hozzáállás , az enyém az olyan indulatos , stresszes , ezt dobta a gép , van ilyen na ! Sajnálom !

      Törlés
  4. szerintem ez a recept nagyon rendben van
    mellesleg mindenkinek igaza van, valóban sós fehér szalonna kell a slambucba, és az sem árt ha kicsit avas, azonban ezt pl. a Dunántúlon nem is ismerik, ezt onnan is tudom, hogy tavaly Zsámbékon kénytelen voltam füstölt szalonnából elkészíteni az ételt, mert sós szalonna sehol nm kapható
    talán még egy megjegyzést teszek, mi hagymát csak 1 db-ot teszünk bele, és azt sem szeleteljük fel, borsot nem használunk, viszont 1 db csípős paprika mehet bele, de ez már ízlés dolga, a képek alapján úgy néz ki ahogy kell, gratulálok

    VálaszTörlés

  5. Nagyon jo a blogod ....es nem utolso sorban a humorod:-) olvasod leszek...
    Kerdesem...szerinted lasagne tesztaval helyettesithetem a lebbencs tesztat? nalunk sajna nem lehet kapni ...Trixi

    VálaszTörlés
  6. Imádom ezt a kaját,de szerintem 12 főre 1.2kg krumpli és 50dkg tészta édes kevés. Vagy csak én vagyok ilyen bélpoklos? Nálam ez 4,max.6 adag. ;) üdv. :Tibi

    VálaszTörlés
  7. Károly
    Nálunk a slambuc nem pirított tésztából készül,azt hívják nálunk öhön-nek.Az hogy
    sós,vagy füstölt szalonna,netán kolozsvári szalonna,az ízlés dolga.Ráadásul a kolozsvárit pirítás után kiszedves a végén a tányérra szedett ételre rátéve,csak növeli az étel minőségét.Kedves barátaim ez az étel nem érdemli meg az indulatot.Ezt csak jókedvvel jó magyar bort kóstolgatva barátokkal körülvéve,jókat beszélgetve szabad elkészíteni.Pirítva,vagy nem pirítva,fehéren,vagy paprikával nem ez a lényeg.Jó kedvet,s jó étvágyat mindenkinek.

    VálaszTörlés
  8. Szia, mi csakis hagyma nélkül készítjük, a lehető legkevesebb alapanyagból,hiszen egy pásztornál is csak a legszükségesebb dolgok voltak. Eddig hagymával készült krumplistésztát ettünk csupán.

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok! Végre valaki slambucot készít és nem valami mást!! A slambuc hagyományos pásztor étel aminek a receptje adott. Kár, hogy sokan ezt nem tartják tiszteletben, és amibe már krumpli és tészta van, slambucnak nevezik!

    VálaszTörlés
  10. Gondoljátok át hortobágyi juhász kimenet kihajtaskor vittmagavl parancsot paprikát csak száraz tészta krumpli szalon a pápa bojtár volt enn tudom hortobágyi slambuc hogyan készül


    Ők is no

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails