Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 14., péntek

Gigantikus angol reggeli vacsorára…











Nálam mindennek története van. Történt ugyanis, hogy már gondolatban bezártam a konyhát, de a férjem megkért, hogy készítsek már neki valami finomat késői vacsorának, mert úgy megéhezett.
Nem számítottam már erre a kérésre, de azzal fordítottam át a nyűgöt élvezetté, hogy kitaláltam, hogy a múltkori éjszakai angol reggeli tornyomat felülmúlom, és a férjemnek ettől is magasabb tornyot készítek vacsorára. Ha lúd, legyen kövér.
Élek-halok ezért az összeállításért magam is, valamint anyósomtól a napokban kaptam néhány üveg csemegeuborkát a legutóbbi befőzéséből, így most ezzel az uborkával színesítettem ízben is a legújabb angol reggeli összetételű kreációmat.
Pirított kovászos kenyér, két formában sült tükörtojás, egy szelet sült sonka, nyolc vékony szelet bacon, két szelet lapkasajt és 3 db apró, házilag eltett csemegeuborka került felhasználásra.
Ez lett belőle:)










19 megjegyzés:

  1. A kerek kenyér és a hozzá idomított rétegek felvetik a kérdést: csak nem a "Lucrum Cameræ" azaz a "Kamara haszna" a fő hajtóerő :-P
    Persze csakis a rosszindulat mondatja ezt velem :-)
    Például II. András is körülnyíratván az jó körmöczi aranycsikókat pénzt rontott...
    Károly Róbert aztán véget vetett ennek - de az emberek mégse örültek. Ki érti ezt?

    VálaszTörlés
  2. Őszintén?!...Te!...:)

    Nem haragszol, hogy nem vártalak meg a kitalálósdival? Túl korán jöttél, túl korán mentél!...:(
    Azért kíváncsi vagyok hogyan kommentálod :)

    VálaszTörlés
  3. Hűűűűűűűűű! Ez nem semmi!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mézeskalács, kedves Nevamesz, kedves mindenki más!

    Ezúton tudatom, hogy megért egy próbálkozást a mascarponés valami!
    Előrebocsátom, hogy Neoex kétszer is vett a tányérjába, pedig ismeretlen étket nem nagyon szeret és ódzkodik a trutyis ételektől is. Tehát a siker egyértelmű - diadalt arattam és módfelett örülök ennek, szinte túlzottan és indokolatlanul :)
    Akkor leírom, mit is tettem én szegény hozzávalókkal.
    Először is, óvatos duhajként félretettem a hús felét, szépen szeletelve, hogyha bukik a mutatvány, rántott húst még mindig tudjak készíteni.
    Aztán a maradék (közel fél kiló) tarját vékony laskára vágtam, picit bővebb zsírban sütögettem. Amikor elfőtte a levét és némi kérget kapott, sóztam, borsoztam (bővebben, cseppet), ezután fehérbort (karácsonyról maradt, kb. két deci Tokaji
    sárga-muskotályos)öntöttem alá és lefedve pároltam tovább. Ránéztem olykor, s amikor elfőtt a borocska, mindig kevés vizet öntöttem alá. Kb. félidőnél rátettem egy jó evőkanál mustárt (sima univereset) és ezzel főztem-sütöttem készre. Hagytam, hogy zsírjára süljön, csak egy picit maradjon szaftos. Ekkor tettem bele a 25dkg-os Szarvasi mascarponét. Jól összerottyantottam. Valami még hiányzott belőle, egy pici pikáns íz, ezért kb. 15 cseppet facsartam ki egy citromból, bele a gyönyörű világos mustársárga ételbe. Mondhatom, telitalálat volt.
    Az elkészült remek (hehe) olyan közepesen ízes lett. Illetve fűszeres vagy hogy' mondják. Aki szereti, tehet bele több törött feketeborsot, esetleg mustárt is, de jó ízlelgetni közben.
    Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a mascarpone kitűnően helyettesítette a tejszínt, sőt, nekem jobban is ízlett. Semleges íze megengedi, hogy bátran használjuk a fűszereket, nem visz el semerre bennünket, csak selymesebb, finomabb lesz az étel tőle.
    Végül is nem rizst készítettem hozzá, hanem orsótésztát (szarvacska nem volt itthon, nokedlit vagy ilyesmit nem volt kedvem készíteni) főztem ki mellé.
    Nagyon kellemes lett így is, volt annyi szaftja, hogy meglocsolhattuk a tésztát vele; kicsit vártunk, így az átvette az ízét.
    Mivel elhasználtam a bort a főzéshez, nem tudtunk koccintani, nem is baj, amúgy sem iszunk :)
    Szóval elmondhatom, hogy bátorságom elnyerte jutalmát.
    Köszönöm a folyamatos biztatást Nevamesznek, hogy hallgassak a szívemre. Ebből az alkalomból pedig kiemelt köszönet illeti Mézeskalácsot, aki kifejezetten ennek a projektnek drukkolt :)
    Az étel nevével adós vagyok még és maradok is, mert ezt meg kell fontolni, nem szeretném elhamarkodni. Ha van ötletetek, szívesen veszem :)

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok Beus! Ez az igazi sikerélmény:)
    Selymes-mustáros-muskotályos tarja aprópecsenye olaszosan...
    Tetszik?
    Egy kicsit ejtőzök...alaposan beettem a déli egytálételből...:)
    Vacsorára egy nagyon elegáns ételhalmazt készítek, már kezdenem kellene hozzá!
    De olyan jó üldögélni egy kicsit...:)
    Ha nem esik, akkor elmegyünk holnap Szilvásváradra, úgyhogy valószínűleg hétfőre tevődik át a kenyérsütés.
    Ami késik, nem múlik! :)

    VálaszTörlés
  6. Ó, köszönöm, Nevamesz. A név tetszik, de várok még javaslatokat, ha nem baj.
    Érezzétek jól magatokat Szilvásváradon!
    Várom az elegáns ételhalmazt :)

    VálaszTörlés
  7. Bea: Sőőőőt, én is várom, kíváncsi vagyok, hogy másokat mire ihlet meg az ételed :)
    Ma még közzé teszem a krumplis egytálételt, nagyoooon, nagyoooon finom lett:)

    VálaszTörlés
  8. Az ételem fantázianevét már megalkottam. Nyolc órakor közzé teszem, jó? :)

    VálaszTörlés
  9. Bea: Benne vagyok!...:)
    Bejegyzést írok, így itt vagyok!
    A terülj-terülj asztalkámat előkészítettem holnapra, ugyanis nem megyünk sajnos kirándulni...nem jár a kisvonat, így családi mozilátogatás lesz. Úgyhogy lesz holnap kenyérsütés, és elnapoltam a nagy esti traktát holnapra...az isteni levesre járunk rá, amit "Mormoginak főztem"...:)
    Nem sokára közzé teszem. :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem lesz még egy kis dolgom a géptől távol, de este azért leszek.
    Szóval az étel fantázianeve:
    Mascarpone vőlegénye

    Nekem a tarja egyértelműen fiúhús, nem tudom, miért, de az. A comb, az olyan kicsit lányos-fiús, de a karaj és a tarja az fiús. A mascarpone meg nemcsak lányos, hanem kifejezetten menyasszony - biztosan a fehér színe miatt. Szóval a vőlegény eljegyezte a menyasszonyt...
    Nyugodtan meg lehet verni - virtuálisan :)

    VálaszTörlés
  11. Nem rossz...de én nem egy ételre, hanem egy operára (vagy mesére:) asszociálnék, ha olvasnám, vagy hallanám valahol! :)
    Szóval ez egy roppant muzikális (vagy meseszerű:) étel nekem! :)))

    Most azon gondolkodom, hogy én korra és nemre való tekintet nélkül tartom nyilvánán az alapanyagokat, ételeket...még nem jutott az eszembe, hogy nemekkel (is) felruházzam őket...most, hogy mondod, így sem tört elő belőlem a gondolat ezzel kapcsolatban...:)))

    VálaszTörlés
  12. ...no, de ez nem jelent semmit! :)

    Szerintem leszek még egy darabig, ha van kedved, akkor nézz be!

    VálaszTörlés
  13. Bea, nagyon szuperül hangzik a végeredmény, csak nyelek nagyokat!

    VálaszTörlés
  14. Kéremszépen, valaki találja már fel a fénypostát :-)))
    Köszönöm, NeVaMeSz, hogy gondoltál rám :-D

    VálaszTörlés
  15. Mézeskalács,
    tényleg finom lett, merem ajánlani. Aztán bátran fűszerezd! Szerintem ez szinte mindent elbír, ki mit szeret, még azzal felturbózhatja (oregánó, bazsalikom, petrezselyem stb.).
    Szerintem gombát, sőt csirkemájat is lehetne így készíteni - még makaróninak is akár.

    VálaszTörlés
  16. Mormogi Papa: Az öröm az enyém...no, és a családé, ugyanis alaposan kikenekedtünk belőle!

    Ha megfőzeted otthon, nem fogsz csalódni benne!
    :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails