Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 21., péntek

Rendhagyó gyros tál szűzpecsenyéből, csirkeszárnyból





Ahogyan már említettem, a kisfiam betegeskedik mostanában. Nyilvánvalóan először tyúkhúslevessel kedveskedtem neki, hogy rossz étvágyát jó kedvre derítsem. Sütöttem pizzát, bundáztam a kedvenc husikáit, majd következett a házi hamburger – ráadásul kétféleképpen -, az egyik nagy kedvence, a gyros sem maradhatott ki. A vasárnapi ebéd alapanyagaiból fel nem használt húsok kapóra jöttek hozzá. Szűzpecsenye és csirkeszárny.
Fűszereztem már saját összeállítású, görögös fűszerkeverékkel, de most alaposan utána néztem, hogy valami még komplexebb íz hatással bíró fűszerkeveréket alkalmazzak. Toma konyhájában találtam meg a nekem leginkább tetsző, ízlésemhez legközelebb álló fűszerkeveréket, amit tényleg csak egy paraszthajszállal rövidítettem meg.
A szűzpecsenyét vékony csíkokra vágtam, a szárnyakat három részre, a vasárnapról maradt szárnyhegyekkel együtt fűszereztem be.

A következő fűszerkeveréket készítettem el:
½ teáskanál vegyes, szemes bors (fekete és zöld)
½ teáskanál egész koriander
2 teáskanál szárított, durva rozmaring (nem por, abból a fele is bőven elég)
2 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított, frissen őrölt gyömbér
2 teáskanál fokhagyma granulátum (én durva szemű, spanyol granulátumot használok)
1 teáskanál őrölt fahéj
½ mokkáskanál szárított citromhéj

No, ennek a fűszerkeveréknek már az illata is lenyűgöző! Az egész fűszereket először mozsárban rusztikusra őröltem, majd a többi fűszerrel őröltem optimális minőségre.
A fűszerkeverék háromnegyedét használtam fel 30 dkg szűzpecsenyéhez és 4 csirkeszárnyhoz.
Ebben a keverékben pácoltam a húsokat egy éjszakán át kevés olaj, és pár csepp citromlé hozzáadásával.
Másnap a csirkeszárnyakat olajozott tepsire raktam és időnkét megforgatva 200 fokon ropogósra sütöttem. A páclevét is ráöntöttem sütés közben.



A kisfiam él-hal a karamellizált lilahagymáért, ez gondolom rendszeres olvasóimnak nem újdonság, hiszen csaknem a kalácsra is ezt teszek.
A gyros tálhoz burgonya chipset, karamellizált lilahagymát és tzatzikit terveztem.




Mióta felfedeztem, hogy kapható eredeti görög joghurt, azóta lelkes vásárlója vagyok. Szerintem a tzatziki nagyon is megkívánja a görög joghurt zsírosságát, krémességét, lágyságát. Egy doboz joghurtot egy gerezd fokhagymával, és sok – egy bő evőkanál – olívaolajjal és kevés sóval kevertem össze. Pár csepp citromlével ízesítettem. Egy kígyóuborkát legyalultam, sóztam, borsoztam és egy dundi gerezd áttört fokhagymával elkevertem. Hagytam állni majdnem egy órát, majd alaposan kifacsartam belőle a levet. Az ízesített joghurthoz adtam, és máris készen volt a tzatzikim. Tálalásig lehűtöttem. Friss menta vagy koriander levél nem rontja el a tzatzikit, sőt, ez esetben már hívhatnánk akár raitanak is.







Míg sült a burgonya chips az olajsütőben, addig grill serpenyőben először a hús csíkokat, majd a vékony gerezdekre vágott lilahagymát sütöttem ki.







Közben a csirkeszárny is elkészült, és már csak tálalnom kellett.









Nagyszerűen vizsgázott az új fűszerkeverékem, pontosan néhány szelet hús fűszerezésére elégséges mennyiség maradt. Azonnal jött is az ötlet, a maradék hamburger zsömléket ezzel a keverékkel fűszerezett csirkemell filével tálalom másnap fel. Nagyszerűen sikerült. Erről is beszámolok.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is kedvencem a Gyros, amit egy helyen a fura betűk miatt rendszeresen "Gyors"-nak olvasok, Igaz, ott még sohase láttam görög étket, talán régről maradt a tábla :-(
    Betegen nekem a köménymagleves a gyermekkori étek pirított apró kenyérkockával. Annak az állaga jobb, mint a zsemlekockáé :-)
    És itt van "burgonya chips" álnéven a nagyon-nagyon kedvelt "rósejbni" !!!
    Pazar :-D

    Már a látvány is jóllakat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Hol lehet natúr görög joghurtot kapni?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails