![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh59q2x292xPybDGev4-Zpm9mJJtEx8WHDjkf8OO2uFRkdOLXP6Cus-DkYawo1ZXb84k938FoESYLy9nHi9xM_GekCWo3P0ZMU1tTt1tKUNgGRY-lZ1x7D_o-iuEAjSTYm5aA2ppWIA0cA/s400/2011.+szeptember+4.+195.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixrw5bep2EudCjKdeEcQgRrY-aXaria5JP83RYnJPip1UQq-gnUu4zry_hqZIdA0VbNdQlIjrKes-0acxUkCF0fPxirgFrfUgKepscFRM453yQa5fISPHd1uupE-G-a5T-Hio4opHC5Ls/s400/2011.+szeptember+4.+197.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFARTMj4y3pbXPhuRYKSIrQHZtUVQdmqdCmd_zw5kR8hc7LULuPxtxecVf1AdyfriKo6ik7MCX-7s-J-QNMF5TduBWIXvPfJB-a6iNBIbTcjxJeWC0TIi8GNu8KIBckwnJKS-YMNzpzcE/s400/2011.+szeptember+4.+198.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwuZUgHGoOcy6q-ezJ8bCM_rlQS7dzczhGboZdKNtv-zhShqHCZsddpX61fboA3GDZJ8oHLMZO2ObR9cQox9pNuR0XfB4N0rMQa-5xRXwd6UewiZM7AntXb38p53uahjWrRRi7zIyZjgM/s400/2011.+szeptember+4.+217.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj76cQYUrjvnKtlyjdRMhs_NCqME4qkxmdd60DAEBJISJKOWkiW-4BiD_32oVc9xspgWY8rXALyxxruNSk0qo5YVJ4D4bk2omM-5y3cexTu32PwZ4Xmfl2k82Uu5N4kEJUx9M7GJpKVRX0/s400/2011.+szeptember+4.+219.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgz-cwkdYRjN_5m4BOXOvRHD0qLM9ukfbXjerpBt3XNh3zFKr1c9pGG6zGjfi7Gh0XASWrRZjRf0S23pHQ4wwO2h1oTPjmD0j_hDwPBvEt5FwPzyydCGU6rbveRLDmdUCQLwuDLpBk9vKc/s400/2011.+szeptember+4.+232.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEUhyqOSsAoMBY6sILvYlHfm1Mjhi__HbyQ_j3X4AZOdwEXgIDOKvhAyeR_LALoV9eQ6u593eL_B8JmMMTaQEp_Uzx814Wssmq4TebWMkC-YUT7Nr99fZDVrhxRUDaXLbmAmzLL-77CsU/s400/2011.+szeptember+4.+184.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMrE2rHnG2PK8z-OryItLY8BbZ1t34PvrD0ZXKITydkT_RkUDkFeSPqTnDVv6jzimq-yEyVDUO6MdEyYwZjnHm9dTIp20KgpRc7dOklCEXnBtT9ItlMQvFlc1WY3Vu9j1T2spnzVp6ms8/s400/2011.+szeptember+4.+185.jpg)
Ahogyan meséltem róla volt nálunk egy kis összejövetel, főleg gyermekvendégekkel. Egyébként „csak úgy” is érdemes elkészíteni a fent említetteket, hiszen egy-két napra ki lehet váltani a felvágottat vagy az egyéb hidegvacsorát, reggelit vagy uzsonnát vele. Ráadásul, ha házi péksüteményt kínálunk hozzá, akkor még nyugodtabbak lehetünk, hogy két-három órás időbefektetéssel csupa házilag készült, egészséges ételt kínáltunk a családnak. No és persze finomabbat, mint kapható.
Vajas péksüteményeket sütöttem, ezeket már bemutattam. Mákos, szezámmagos és oregánós-parmezános kifliket és sajtos mini bagetteket.
Míg kelt a tészta a péksüteményekhez, addig elkészítettem a krémeket.
Hozzávalók körülbelül 40 dkg májpástétomhoz és 40 dkg kolbászkrémhez (bocsánat, nem mértem le a végső súlyukat):
5 db keményre főzött tojás
10 dkg puha, zsíros vaj
só, frissen őrölt zöldbors
25 dkg puha lángolt kolbász
1 fej lilahagyma kockára vágva
25 dkg csirkemáj
1 nagy fej fehér vagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss zsálya levél csíkra vágva
1 teáskanál morzsolt majoránna
3 dkg vaj
Kolbászkrém:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGEzxzjtmyNUY0AqQRfK5ZJYTJGZm4yPf41DRWBdIesUDg7_2gT-DM-P6ceIQEvhuVz-6-QJiXtxwUoeVdIpSq-MRO13ermQZmim6jmQsNVU8-MXjz0yYjVYv3OrsLRCWl1ZrpRZfkFXA/s400/2011.+szeptember+4.+158.jpg)
Lehúztam a kolbász héját (ha nem jön le magától, akkor forró víz alá teszem, papírtörlővel leitatom a vizet és újra próbálkozom). Négy részre vágtam hosszában a kolbász darabot, majd felszeleteltem. Így kis kockákat nyertem. Ha még frissebb a kolbász, akkor kisebb gombócokra szedem. Hozzáadtam a lilahagymát, majd a tejföl, a – tojásvágóban keresztben és hosszában is megvágott, így kockákra aprított - kemény tojás és a vaj felét:
Hagymás-zsályás csirkemájpástétom:
A vajban megdinszteltem a szálára vágott hagymát a zsályával. Hozzáadtam a nagyobb darabokra összevágott fokhagymát. Meghintettem a majoránnával, sóztam, borsoztam és együtt dinszteltem a hagymás alapot két-három percig. Hozzáadtam a csíkokra vágott májat és először magas hőfokon pirítottam 1-2 percig, majd amikor kivilágosodott, csökkentettem a hőt és néhány percig alacsony hőfokon pároltam. Csak addig, míg láthatóan nem maradt véres. Ekkor azonnal lehúztam a tűzhelyről és félretettem egy hideg edényben hűlni.
A hideg májas alaphoz hozzáadtam a kemény tojás, vaj, tejföl másik felét és ezt is selymesre turmixoltam. A májkrémet is behűtöttem tálalás előtt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkDrPCY_03en-TBoP6Qsh9yxp429XoumcbVQIuiLYQrNVEFLgacrLAihf96X-zvCSfRApHU21W8Sc5SXBYxrF6HINJNTjSg8_Ak0hr4HAMQEJBphQ8SwMTmqp5fl-N51lxynkK-x61U9o/s400/2011.+szeptember+4.+141.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwYajSISOEa5pBMlmcTHajnLJaHndHov6NRlnGiN2hDiN5kFR3XPH0XxsY6XcPC_z-_DQVDHaRW8XR9YNODB-74pCsmSsdL_2ocVwoiNEl7fAfQlsCWyFmKAQcKY_eg9wcUSlpPGt84Zs/s400/2011.+szeptember+4.+142.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0vPhShYDXf-buSvoadwh6V32zZWWrm2MwKkLuDIGC8__RZR_LYO2aTdgxVr0geWf_zJu1iK3yd06gaU66ef0oVgGWNPzrBQ9eBT5EfvK_GhgrZ8P6hD7G0VslLylXp9INDhUxYuQYh5Q/s400/2011.+szeptember+4.+144.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu-Z1Kfod21tNEq8z_PrFAmoQZKY1QcQ-uJyrWLEiPUensbbWBCRSx9PLRAS61fEinmjwWMB0pZH9OTglcQ7_GmlCNImnbah37ElfMK_Cg_BwHxc1BATVEzzxtjKeGQdYI548gY7PTprE/s400/2011.+szeptember+4.+146.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuLlnI_PORa0nXGQCHR4bxmD1fTpa6CbXVp60U3gLzjOqW8k_CUs5LqiYGEgZE3baQYawil0Qb7kKNAYHuGl8RIo2uTpnilAgc6EohVfBiZThOHglQ54XC42JLx6GhHExvBygJa6nTXJw/s400/2011.+szeptember+4.+151.jpg)
Zöldhagymával, datolya paradicsommal, piros kápia paprikával, zöldpaprikával, nyers uborkával és lilahagymával tálaltam fel, valamint készítettem belőle néhány szemrevaló falatkát is, kedvcsinálónak.
Másnap bajnokság volt a kisfiamnak, természetesen kolbászkrém került a szendvicsébe. Hétfőn pedig a nagylányom vitt májpástétomot tízóraira. Két nap alatt végére jártunk a péksüteményeknek és a krémeknek is.
Legközelebb másféle kencéket készítek, és talán másféle zsömléket. Talán? Nem! Biztosan!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig04FOKMDBjREBBoW7vbQ0l9TMBBh5u7XDntXfpLwfy533T4mhyphenhyphen9mhSRg_qVHHjtTIfoGVbzBxHt5RUGIbWJKJ6uWoW82nnk_rcl-aP9-IfYiFB2Bb0juRhritVKrMNaL7x1vMGl24LK4/s400/2011.+szeptember+4.+208.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMHw-QzsuqppG5xqCFkBqvNd9Mb-YDvvbmDdtG1d6WEyPOCBoYpKZFhKDxnEJLhUunOFCESbUEQ-L1KRvuDB2nE-IfFE0ojbnpH_ji-0tNPsNSjw0foROxytgGSSgsvoUzMN9R1JBG3n0/s400/2011.+szeptember+4.+207.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga0X5oqKL-27HIH2GB6zZ9QmNnA7XefwoOjQF0CnrlcRCVyDLI8jXz-37Lq5W7yS_KSbwCvJ7Qh7eKEtZHM6t3UEB_Xm9rggQvq2DEw19qoGh9s4dA1M8Twg_MB7JESM9JCG5lvIeOCa0/s400/2011.+szeptember+4.+228.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPBndlMIM9f6UYTfnG4wESelbPCVkacgKaUdA5Cb_-trko1lDHmVI_zRktkXiygGJ59sddcpjPxOF8BeDBtqY2cmJaaIdajfAc-UTCxIK9Xc8UBLIgtdupBXeO7t2lYwJV_btEk1w3F4o/s400/2011.+szeptember+4.+229.jpg)
Gondoltam is, hogy nem csak holmi egyszerű szendvicsként végzik. Nagyon finom a májas és a kolbászkrém recepted is. El is mentem. :))))
VálaszTörlésCsorog nyálam
VálaszTörlésNagyon guszta.Kolbászkrémet én is vittem,napokban esedékes nálam egy tinizsúr:)
VálaszTörlés...percekig töprengtem, miképpen méltassam a májpástétomodat... nem az összetevők, de a készítés hogyanja teszi különlegessé, egyedivé és nálam garantált kedvenccé... vasárnap baráti összejövetelre vagyunk hivatalosak, készítek egy nagyadagot... viszem a diktafonom is, hogy pontosan beszámolhassak a verbális reakciókról... :))
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, szeretem a házi szendvicskrémeket. Ez a májpástétom tetszik, főleg, hogy egy ideje nem veszek boltit, mert vagy darabos, vagy nem ízlik:S Mentettem:)
VálaszTörlés