Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 28., szerda

Akár gyerekzsúrra: házi kolbászkrém és hagymás-zsályás csirkemájpástétom vajas péksüteményekkel









Ahogyan meséltem róla volt nálunk egy kis összejövetel, főleg gyermekvendégekkel. Egyébként „csak úgy” is érdemes elkészíteni a fent említetteket, hiszen egy-két napra ki lehet váltani a felvágottat vagy az egyéb hidegvacsorát, reggelit vagy uzsonnát vele. Ráadásul, ha házi péksüteményt kínálunk hozzá, akkor még nyugodtabbak lehetünk, hogy két-három órás időbefektetéssel csupa házilag készült, egészséges ételt kínáltunk a családnak. No és persze finomabbat, mint kapható.

Vajas péksüteményeket sütöttem, ezeket már bemutattam. Mákos, szezámmagos és oregánós-parmezános kifliket és sajtos mini bagetteket.

Míg kelt a tészta a péksüteményekhez, addig elkészítettem a krémeket.


Hozzávalók körülbelül 40 dkg májpástétomhoz és 40 dkg kolbászkrémhez (bocsánat, nem mértem le a végső súlyukat):

5 db keményre főzött tojás

10 dkg puha, zsíros vaj

2 dl tejföl

só, frissen őrölt zöldbors



25 dkg puha lángolt kolbász

1 fej lilahagyma kockára vágva



25 dkg csirkemáj

1 nagy fej fehér vagy vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss zsálya levél csíkra vágva

1 teáskanál morzsolt majoránna

3 dkg vaj


Kolbászkrém:



Lehúztam a kolbász héját (ha nem jön le magától, akkor forró víz alá teszem, papírtörlővel leitatom a vizet és újra próbálkozom). Négy részre vágtam hosszában a kolbász darabot, majd felszeleteltem. Így kis kockákat nyertem. Ha még frissebb a kolbász, akkor kisebb gombócokra szedem. Hozzáadtam a lilahagymát, majd a tejföl, a – tojásvágóban keresztben és hosszában is megvágott, így kockákra aprított - kemény tojás és a vaj felét: 1 dl tejfölt, 2,5 kemény tojást, 5 dkg puha vajat. Botmixerrel selymesre turmixoltam. Persze lehetne rusztikus is a krém, de a gyerekek sokkal jobban szeretik az efféle kencéket krémesen. Tálalás előtt behűtöttem.


Hagymás-zsályás csirkemájpástétom:



A vajban megdinszteltem a szálára vágott hagymát a zsályával. Hozzáadtam a nagyobb darabokra összevágott fokhagymát. Meghintettem a majoránnával, sóztam, borsoztam és együtt dinszteltem a hagymás alapot két-három percig. Hozzáadtam a csíkokra vágott májat és először magas hőfokon pirítottam 1-2 percig, majd amikor kivilágosodott, csökkentettem a hőt és néhány percig alacsony hőfokon pároltam. Csak addig, míg láthatóan nem maradt véres. Ekkor azonnal lehúztam a tűzhelyről és félretettem egy hideg edényben hűlni.

A hideg májas alaphoz hozzáadtam a kemény tojás, vaj, tejföl másik felét és ezt is selymesre turmixoltam. A májkrémet is behűtöttem tálalás előtt.








Zöldhagymával, datolya paradicsommal, piros kápia paprikával, zöldpaprikával, nyers uborkával és lilahagymával tálaltam fel, valamint készítettem belőle néhány szemrevaló falatkát is, kedvcsinálónak.

Másnap bajnokság volt a kisfiamnak, természetesen kolbászkrém került a szendvicsébe. Hétfőn pedig a nagylányom vitt májpástétomot tízóraira. Két nap alatt végére jártunk a péksüteményeknek és a krémeknek is.

Legközelebb másféle kencéket készítek, és talán másféle zsömléket. Talán? Nem! Biztosan!





5 megjegyzés:

  1. Gondoltam is, hogy nem csak holmi egyszerű szendvicsként végzik. Nagyon finom a májas és a kolbászkrém recepted is. El is mentem. :))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta.Kolbászkrémet én is vittem,napokban esedékes nálam egy tinizsúr:)

    VálaszTörlés
  3. ...percekig töprengtem, miképpen méltassam a májpástétomodat... nem az összetevők, de a készítés hogyanja teszi különlegessé, egyedivé és nálam garantált kedvenccé... vasárnap baráti összejövetelre vagyunk hivatalosak, készítek egy nagyadagot... viszem a diktafonom is, hogy pontosan beszámolhassak a verbális reakciókról... :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki, szeretem a házi szendvicskrémeket. Ez a májpástétom tetszik, főleg, hogy egy ideje nem veszek boltit, mert vagy darabos, vagy nem ízlik:S Mentettem:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails