Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 3., hétfő

Tepertős leveles pogácsa. Most zöldhagymaszárral és füstölt sajttal.





Se szeri, se száma a leveles pogácsáknak az oldalon. Mi tagadás, szeretem enni is és készíteni is. Tegnap nálunk volt a kisfiam egy kis barátja, gondoltam húsétel vagy szendvics helyett, most pogácsa lesz a gyerekeknek uzsonnára.

A kisfiam olyan énféle alkatú, még emlékszem gyermekkoromból a patikában kevert málna ízű étvágygerjesztő ízére. 5 éves koromtól sportoltam, úsztam, korcsolyáztam, már kisiskolásként a sportiskolában tornáztam és nem sorolom fel a sportféléket, melyeket felnőtt koromig űztem.

Nem emlékszem rá, hogy annyira rossz lett volna az étvágyam, inkább szálkás és vékonyka voltam. Így van ezzel a kisfiam is. Ebben a túlsúllyal küzdő világban nekem egy célom van, hogy minél táplálóbb ételt kapjon, hogy szikár, de nagyon is izmos kis teste elég kalóriát kapjon a napi edzésekhez és a rengeteg mozgáshoz. Úgyhogy kifejezetten miatta készült ez a tepertős leveles pogácsa, bőr nélküli hasaalja szalonnából frissen kisült zsírral és tepertőből.

A zöldhagyma az egyik legfinomabb és legvitamindúsabb zöldségféle, a kisfiam kedvence. Nem volt kétséges, hogy zöldhagyma szár mindenképpen kerül a pogácsába. Kétféle sajt még ínycsiklandóbbá teszi az ízeket, füstölt sajt is került bele. A szóráshoz nekem jobban passzol egy semlegesebb, jól olvadó sajt, most éppen gouda került a kezem ügyébe.

Mondhatnám úgy is, hogy a friss tepertős, foszlós- friss kenyeres, zöldhagymás vacsorát, most pogácsa köntösbe csomagoltam neki. Egy kis frissen őrölt kömény csakis jótékony hatással van nem csak az ízekre, de az emésztésre is, a borssal karöltve még inkább megfűszerezték a nem hétköznapi pogácsát.

Zolika, Trisztán barátja és focistársa volt a visszaigazolás, hogy nem csak nekünk ízlett ez az íz, alapanyag és kalóriadús pogácsa változat.

Nem is sütöttem belőle nagyon sokat, hiszen a kelt tészta igazán frissen jó, legkésőbb másnapig ki kell végezni. Így is történt.

Hozzávalók 20-24 közepes méretű pogácsához:

30 dkg finomliszt

2 dkg friss élesztő

0,6 dl langyos tej

1 teáskanál porcukor

2 dl zsíros tejföl

6 dkg sertészsír

1 tojássárgája

2 teáskanál finomszemcsés tengeri só

A hajtogatáshoz, szóráshoz:

3 púpozott evőkanál hajszálvékonyra karikázott zöldhagymaszár



10 dkg füstölt sajt finomra reszelve

15 dkg gouda sajt (vagy ementáli, nagylyukú, edámi stb.) durvára reszelve


A tepertőkrémhez:

15 dkg frissen sült húsos tepertő

2 evőkanál frissen kisült disznózsír

1 teáskanál finomszemcsés tengeri só

½ teáskanál frissen őrölt zöldbors





frissen őrölt kömény


Szokásos módon kezdtem hozzá a tészta összeállításához. A cukorral tejben megfuttattam az élesztőt, majd az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát. 10 percig pihentettem ruhával letakarva mielőtt megdagasztottam. Könnyedén, de alaposan, fényesre, hólyagosra. Most csak 35-40 percig kelesztettem, de éppen duplájára kelt.

Vékonyra kinyújtottam a tésztát lisztes deszkán. Megkentem a tepertőkrém egyharmadával. Megszórtam a hagymaszár és a finomra reszelt füstölt sajt egyharmadával. Meghajtottam. Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Letakarva pihentettem 20 percig. Újra megkentem, megszórtam és meghajtottam a tésztát. 20 perc múlva pedig harmadjára.








20 perc elteltével kicsit magasabbra nyújtottam a tésztát, olyan 3 cm-esre.

Éles késsel berácsoztam a tetejét és most nagyobb – 5 cm-es - szaggatóval kiszaggattam a pogácsát. A hulladékot nem szabad összegyúrni, én rózsa alakban formázok belőlük pogácsákat.

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket, egy tepsire 12 db-ot. 20 perc múlva megkentem őket pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával és megszórtam durvára reszelt gouda sajttal. Meghintettem egy kis frissen őrölt köménnyel és betettem a 200 C fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt sültek készre. A második tepsinél 190 C fokra csökkentettem a hőt, és egy két perccel rövidebb ideig sütöttem.








Újabb különleges ízesítésű leveles pogácsával bővült a pogácsás recepttáram, és újabb élménnyel az ízlelőbimbóink!


5 megjegyzés:

  1. Erre már nem is tudom hogy milyen jelzőt mondjak, mert annyira de annyira guszta! Finom biztos a pogácsád is de a tepertő láttán beindúlt a nyálelválasztásom,mert nagyon guszta! Szinte éreztem a friss tepertő illatát. Nagyon ízletes lehetett ez a pogácsád!:))

    VálaszTörlés
  2. Látod te milyen okos vagy? Eszembe nem jutott volna tepertőnek valót venni és házilag kisütni, pedig tök ésszerű! Legközelebb így fogok tepás pogit csinálni, és ezt is kipróbálnám, annyira szép színes!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is a színek tetszenek, meg persze az egész! Mennyei íze lehetett, nem csoda, hogy a fiúk eltüntették!

    VálaszTörlés
  4. Le a kalappal, hogy még a tepertőt is magad sütögetted hozzá! Isteni finom lehet ez a pogácsa. :)))

    VálaszTörlés
  5. Petra: Kis túlzással ez a lelke a tepertős pogácsának ... a frissen sült tepertő és zsír. Nem több, mint félórás elfoglaltság, néha keverni kell rajta egyet, közben pedig akár kelhet a tészta is ...:) Bár, ha nem is hidegre, de langyosra azért mindkettőt le kell hűteni.
    Imádom a friss tepertőt, 1 kg bőrös vagy bőrmentes hasaalja szalonna éppen elég a boldogsághoz ... :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails