Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 3., szombat

Gofri, a’la carte






Nem olyan régen, csak néhány éve készítünk itthon gofrit. Az a helyzet, hogy az én fiatalkoromban volt még az a pillekönnyű, ropogós gofri, amit baracklekvárral, csokoládéval és tejszínhabbal ettünk a gofrisnál. Később jó üzlet lett a gofri gyártás és megjelentek a súlyos, tömény és elősütött gofri tészták, elmaradtak a külsős gofri evések. Utána elkezdtük itthon megsütni, hiszen, ha van gyorsan előkészíthető tésztaféle, akkor ez az. A sütés sem annyira macerás, egyszerre 10-12-nél többet úgysem sütünk ki, mert frissen igazán finom.

Nekem hagyományos, sütőporos receptem van, nálunk nagyon jól bevált, a frissen kisült gofri könnyű, ropogós és ízletes.

Hozzávalók 10-12 db-hoz

20 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

2,5 dl tej

3 db tojás szétválasztva

12 dkg vaj

1 evőkanál vanília kivonat (nekem házi készítésű van: 1 rúd vanília alkohollal felöntve)

1 csomag sütőpor

A tojássárgáját a tejjel és a vanília kivonattal kikeverem, a lisztet a porcukorral és a sütőporral átszitálom. Elkeverem a tejet a lisztes keverékkel. Hozzáadom az olvasztott vajat, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan a tésztába keverem. Ez után a gofrisütőben kisütöm egyenként a gofrikat.

A tésztát körülbelül félórán belül fel kell használni, mert összeesik.




Mindenkinek a kedvenc feltétével kínálom a gorfit, mert az első kört mindig én készítem el nekik. Utána maguk pancsolnak a kínálatban.

A lányom akácmézzel, banánnal és tejszínhabbal szereti a legjobban.




Én – már, ha eszem belőle, hiszen nem vagyok édesszájú – akkor lekvárral szeretem. Most házi eperlekvárral és természetesen hozzá friss bazsalikommal. Az eperhez, eperlekvárhoz nagyszerűen illik a friss bazsalikom. Érdemes kipróbálni.




A kisfiam bio macadamia krémmel, mert igyekszem a nutellát minimálisra szorítani itthon. Már használtam édes kiflikhez, itt be is mutattam. A macadamia krémhez banánt és tejszínhabot és kapott.




A férjem kicsit később jutott a gofrihoz, és anyósom házi baracklekvárjára szavazott. Erről már nem készült kép. Egy négyfős családnak éppen egy kiadós és finom uzsonna a fenti adag.






3 megjegyzés:

  1. Guszták a gofrijaid. Amikor jó néhány évvel ezelött "lengyelbe" jártunk sízni, gyakran ettük ezt a fínomságot. Nekünk is van gofri sütőnk, de már évek óta nem vettük elő. Amióta külön konyhán vagyunk a feleségemmel, végképp feledésbe merült.
    A címet mellesleg elütötted!

    VálaszTörlés
  2. Köszön, javítottam! :)) Fél adagot is lehet készíteni ... :)) Megéri néha lecserélni a hagyományos palacsintát gofrira! :)

    VálaszTörlés
  3. ... szóval, köszönöm ... sajnos az első sort félbevágja nekem valami és nem látom mit írtam, csak amikor már közzétettem :(((

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails