Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 25., péntek

Pilóta keksz delux: sablé diamant étcsokoládés ganache-al töltve





Egyszerűen is készíthetünk elsőrangú édességeket a gyerekeknek, ha tényleg mindenféle jóval akarjuk kényeztetni őket. Nem csak egy tábla jóféle csokival, vagy süteménnyel.
Talán nem is baj, hogy nem vagyok édességfüggő, hiszen így ugyancsak megnézem, hogy mit, és mennyit teszek eléjük, ha édességről van szó. Már napok óta rágják a fülemet valami extra édességért, azt hiszem, erre ráfoghatjuk, hogy az.
A sablé diamantot már bemutattam, eleve úgy terveztem, hogy megtöltöm, csak néhány darabot hagyok meg kávé mellé, úgy „pucéran”.
A jó csokoládé az egész család elsőszámú édesség kedvence, úgyhogy nem cifráztam, nem bonyolítottam, egy jó csokoládé krémet készítettem tölteléknek.
A receptet chriesi-től kaptam - Mandula sarok - van egy egyezségünk, hogy én megtanítom kovászos kenyeret sütni, cserébe ő pedig bevezet a macaron sütés rejtelmeibe. Egyszerű csokoládés töltelék gyanánt küldte el nekem ezt a receptet.

15 dkg vaj
16 dkg jó minőségű étcsokoládé, jelen esetben 70%-os
1,1 dl tej

A tejet felforraltam, és azonnal a durvára tördelt csokoládéra öntöttem. Fakanállal krémet kevertem belőle, majd hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat és elkevertem benne. Ekkor már langyos a csokoládé krém, úgyhogy kicsit dolgozni kell rajta, hogy a vaj teljes mértékben a krém részévé váljon.



A tálat lefedve hűtőbe tettem, és közben elkészítettem a kekszeket. A recept itt tölthető le.
Nyomózsákba kanalaztam a csokoládé krémet (van tartása az biztos, mégis jó krémes) és gazdagon megdíszítettem vele az egyik kekszet, majd a párját ráfektettem.
Sajnos a sima nyomócsőrt nem találtam, pedig nem akartam mintát a töltelékbe, de igyekeznem kellett, hogy mire a gyerekek hazaérnek az iskolából, addig készen legyek. Úgyhogy most ilyen mintás töltelék sikeredett.





A töltött kekszet, ami nem fogy el azonnal, érdemes hűtőben tárolni, zárható műanyag dobozban, vagy fóliával fedve.
Szerintem csoda jól néznek ki, a gyerekek agyondicsérték! Jó minőségű alapanyagokból készült édesség, ilyenkor nem aggódom, hogy édességet esznek. Pontosan tudom, hogy mit és mennyit tettem bele.
Egy-két ilyen töltött keksz maximálisan kielégíti a napi édesség igényüket.
Nem használtam fel a teljes krém mennyiséget, mivel nem minden kekszet töltöttem meg. A maradék sorsáról is beszámolok!

2 megjegyzés:

  1. Nem hiszem, hogy mondtam, de én nem szeretem a pilóta kekszet, viszont ez jöhet! Igazi csemege az édesszájúaknak! :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg luxus változat! Tetszik. :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails