![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFdD157RDIT7P5jm-le0_3qVlhB8lu0aEmfr3z8nkYolMdIy-guk-wwQhNN-RebH2N35vHD0w4fLPdxE89SN3X7DwMldSrt3Tex0-q22XzKlRmxojGR6AHANkP9rlmvDbmqFoZbHWY02w/s400/2011.+november+5.+048.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3Z7E8zQjpndMQZz_zBEKaxZUCOTbGBJQFepR7O3G02V1zIsvuGWGBQd8y6K52vfwItWuFPJEH6v54NjL2CajakOL8qRR9e-FDl2e-LXrz2KdfDRhM8ZabGXW9mWem7eu6Uia6MNShw_k/s400/2011.+november+5.+047.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4V_V9JAO2mmNpiCmSn8lHSWZWU_pi6Rf3hfTYA_Js8_gWtxJTJn55hOm61cazEbS3oqvRHBmbSjTrF3e1ZENOBqalSfH3vk9Zw22KstDepEgX9OEtQcxOX2edH51_VRVtp4TE5E8q628/s400/2011.+november+5.+041.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieLcr0ODG-4v47M73JT7YlSi3inQCOYTAS2SkLlg1UXMXBCybGT8ALK0fIAba3MxpqCLA_vF1ZWFgQw007WvpMv0K1Ge0eM3-emjG8EwViZz4iVUPivEGFgH9J6Djmvbiy_V0LCfTiSCI/s400/2011.+november+5.+034.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVgUH6K28f6XNyGTde7sZ2nKa8ztcg54hHS4vZ8lN6vTE8VB8RNXTvJdvwETw28RlKZETHXBNXcJ8K1eVHJK6-lNjHxPySexQZRinB4KXUIyCrty13rfRwPRiJMM65o60zve6qlzYR47I/s400/2011.+november+5.+032.jpg)
Egyre több tésztaételt készítek, mióta sikerült a családommal beismertetnem, hogy nem csak a paradicsom alapú szószok ehetőek tésztával. Mit mondjak, nekem pedig éppen a paradicsomos tészták nem az első számú kedvenceim. Így, hogy konszenzusra jutottunk, nem kell mindenkinek mindig másképpen elkészítenem még a tésztaételeket is. Rettenetesen élvezem, hogy 15 perc alatt különleges ízeket varázsolok a tésztára, már annyifélét vettem tervbe, hogy jegyzetelnem kell.
Most az erdei gombakrémlevesből maradt barna csiperkével terveztem valamilyen tejszínes szószt. Mivel előre rákészültem, ezért vásároltam hozzá 12 dkg gorgonzola sajtot. A gorgonzola nem olcsó sajtféle, de ebből a kis mennyiségből 4-6 adag tésztára elégséges szósz készíthető.
A mártás nem bonyolult, azért ügyeltem részletekre: A gombát pedig a lehető legegyszerűbb módon akartam elkészíteni, mindenféle fűszerezés nélkül, a gombából a „tiszta” gomba ízt akartam a selymes, de karakteres sajtmártással párosítani.
Olyan jól sikerült a mártás, hogy az óta megismételtem, de ekkor már nem gombával párosítottam, de erről majd máskor mesélek.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 dkg vaj
12 dkg gorgonzola
2 mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
20 dkg barna csiperke
32 dkg tagliatelle
1 evőkanál só
A vajon megdinszteltem a mogyoróhagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd a darabokra vágott gorgonzolát. Kevertem, amíg el nem olvadt, felöntöttem a fehérborral és beforraltam. Amikor az alkohol elpárolgott a mártásból, akkor felöntöttem a tejszínnel és forrpontig hevítettem. Nem forraltam tovább, hanem elkevertem és lehúztam a tűzről.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv66Nodw4TcEdDrGTc5nFo6P7_bDtnDmx2rD6Ni0SvV5hhfr_dVzViAWh9LzVUtW8zTvDYMygjyZ-4iJlcm3ufnYl_dPaCEbsYaaRj_UnjlCsG1DGusNP5JWOAOzg9BD200ccfKawlNPs/s400/2011.+november+5.+008.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjE5Qd6nDdfyUr-COamNqLqIuq5EVLIzhWTGWQx159sktXnd6IvqV78PIcnMyjLpPnocftIPy51Ymv08b1CKHmqxNXyJo500w_LXm4JrQzwsCe0xYyNcSzKf4T0aZPTMwE2lLjIoH9yb8/s400/2011.+november+5.+009.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQE-yekbsO_Bywq1RP0AnJKrGVMdYRciKh4GsfN9VcyHJ4UIDdm2ZeeXV_WDk41MRJFATMUUk3FmUgA-_6fK5vrqy852FbX9nF20LyLWj8YVW28VZp8YFmia-BEt5eKtRKBJ1KEoELyVU/s400/2011.+november+5.+012.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaWu3me5vX0tm_K5kLZ87mMtfogPbtkJnygtccQjxmO_eJADmHraWLOtyWtiiK6yKjO-8VuMODafz1q8TFr_0ZSUUqnzTTftM7pQ2txNETgnUJ8j9ZKFQ3xrHKfpaY-pFKYpP6wKe-AbY/s400/2011.+november+5.+013.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyjjhI6DPEZs21viAEPJpwk5jm0px7NbmFuIBPWCOtYuEbRUO8o5ipSurb-EAKkj5Z6up05x2kpeMP1wDjZLC2i_E97yC3ZCrvatzm9VKILAtW6eLOkVNpf7mQoOAJ6T7x3cYA2_cpepo/s400/2011.+november+5.+014.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVzXUph5Kr4EJq-vrTMGZnisznCrbPP6bzNDPUPYrkX4bkiRs03IdNwfPKmR9RS1r4lHwKLXELkVFghIdNTDxNKObn-00BCIDZRsxmxtlGHoUNamfOtSsPPDs16rLKn0N_-txC0amGlxs/s400/2011.+november+5.+016.jpg)
Egy másik serpenyőt vékonyan kikentem vajjal, és mindenféle fűszer nélkül magas lángon megpirítottam a gombaszeleteket.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP8VG9LKdxtimNmRcGowliIEe8Z1bse7bT597DXcxtI9iUiOP9kN7uilBK0dbHehOuEQRPjqSeSuyWJiZskU7L_cNBO3beAv4TPEtYZ3x8qtwYighaPcw1duq5b0KV3BW8ap0I2PpaqXo/s400/2011.+november+5.+002.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHRxIcEiIkfcqrgjD7JIDbClIVKdwZCAtMh9t-Qy2oEggwnKY3Bl4SInqfUnyzN5XV5FIVfVoi8yH8egn2sR4S2kxrVPUGQwnE1zSWYwkrkAsOlM4O0BXMu4B24z70a7EFnuELNOrxSjQ/s400/2011.+november+5.+007.jpg)
A mártásba beleborítottam a frissen kifőtt tésztát, majd hozzáadtam a pirított gombát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioo5RgYlVundXEHwlUzfH-gF8-7CMPpgfDq3-QgNvxfjPyUSEP565jLp4RlwZgPHe8cBmfBCR41VYen6Wi4z6gOM-8YWAsNHzHY8HmxuOptafJYrZtgnRW-ljwzdpd92u6cowKAhIr2PI/s400/2011.+november+5.+018.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAJxNqg4FyjuCVkbnGmsHhdSEl6zeY48YpM8aAUAiZCGuNpN3XZDRQUmlTx5w0hPK-UjQvd3GbHWTRePGsKuLLirWY7dondJ8D7WtAYWSuH6Ef4Ebe0IGAcRvceceQJOoGIdFpISGYZoo/s400/2011.+november+5.+025.jpg)
További sajtot már nem kívánt a tészta kompozíció, viszont megszórtam egy kevés zsenge fodros petrezselyem rüggyel, azaz a legzsengébb éppen kihajtott petrezselyem levélkékkel. Nagy kincs, hogy immár a lakás egyik hűvös részében, de még mindig hajt a petrezselyemzöldem.
Nagyszerű a tejszín, a gorgonzola, a pirított gomba és friss petrezselyem íz és szín összhangja. Érdemes kipróbálni.
Isteni lehetett!! Legnagyobbikom és én nagyon imádnánk, a család többi tagja mást kérne, mert nincsenek jó viszonyban a szerintük "büdös" sajtokkal és a gombát is elkerülik, ha lehet.
VálaszTörlésMária: Ez a selymes gorgonzola mártás nem olyan, mintha beleharapnál egy darab sajtba. A kisfiam gomba nélkül ette, nagy bőszen dicsérte, míg magában a friss sajttal egészen biztosan ki tudnám űzni a konyhából ... :))
VálaszTörlésPróbáld ki, hogy nem tárod eléjük a sajt forrást, hasonló lesz nálatok is a fogadtatás! :)
Isteni, s gyönyörű egy étel.
VálaszTörlésMost egy tányérkával meg tudnák enni belóle!Annyira kívánatosan írod le, hogy már az arra sarkall, hogy elkészítsem!No és a képek!:-)
VálaszTörlésAlexa Christi
VálaszTörlésMilyen igazad van abban, hogy az egyszeru neha a legjobb. Csak jo gorgonzolat kell talalni hozza!
Mert az egyszeruseg nem jelenti az olcso, hitvany alapanyagot!