Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 17., hétfő

Sonkás - pirított zöldséges capellini (vékony spagetti) enyhén füstölt sajtmártásban



Egyre több a tésztaétel nálam. Már meséltem arról, hogy „nevelem” magam pasta téren, ugyanis korábban nem voltam nagy tésztarajongó. Amikor a családomnak tésztaételt főztem, akkor magamnak készítettem valamilyen húsételt.

Később rájöttem, hogy csak a klasszikus, paradicsomos tészták nem jönnek be nekem, inkább a tejszínes, zöldséges, fűszeres húsokkal dúsított tészták, melyek viszont nagy kedvenceimmé váltak. Jaj, de sok a baj a velem, tészta téren is hasonló az ízlésem, éppen a makaróni vagy a spagetti az, melyet hátrébb sorolok a tészta kedvencek között felállított sorrendben.
Nagy tagliatelle rajongó lettem és megismerkedtem egy extra vékony spagettivel a capellinivel, és ez is nagy kedvencem lett.

Kakukkfüves csirkemell steak baconnal és Le Rustique camembert-el sütve pórékrémes- Tokaji aszús capellinivel



Ez egy egyszerű formáció ismét, de az „olaszos” tésztákban az a nagyszerű, hogy néhány jó alapanyagból mindenféle extra és hókuszpókusz nélkül készíthetünk fantasztikusan ízletes, könnyű ételeket extra gyorsan.

Hozzávalók 2 főre:

4 nagy fej csiperke lapra szelve
½ piros kápia paprika csíkozva
néhány csepp olívaolaj


1 evőkanál olívaolaj
1 fej sonkahagyma (vagy 2 mogyoróhagyma)
1 gerezd fokhagyma
2 nagy szelet főtt sonka 6-8 dkg finomra metélve
1 dl fehérbor (nálam cserszegi fűszeres)
2 dl habtejszín (30%-os)
15 dkg vegyes sajt – füstölt és gouda – finomra lereszelve
1 kisebb merőkanálnyi a tészta főzőlevéből

só, frissen őrölt szerecsendió és fehérbors a fűszerezéshez

15 dkg capellini
2 liter víz
1 evőkanál só

Pár csepp olívaolajon előpirítottam a zöldségeket, majd félretettem. Olívaolajban megdinszteltem a hagymákat, majd hozzáadtam a vékony csíkokra vágott sonkát. Felöntöttem a fehérborral és erős tűzön hagytam, hogy elpárologjon belőle az alkohol és besűrűsödjön a ragu alap. Felöntöttem a tejszínnel, fűszereztem, majd hozzáadtam a reszelt sajtokat. Amikor teljesen elolvadtak, akkor adtam az alaphoz keveset a tészta főzőlevéből, hogy ne nehezítse el a sok finom sajt, hanem jó krémes legyen a mártás. Visszatettem bele a pirított zöldségeket majd hozzáadtam a kifőtt capellinit.
Azonnal tálaltam.









Aeternum (Delimano-hoz hasonló) edényben készítettem el, ami ideális ilyen típusú ételekhez. Most próbáltam ki ezt az edényt először és egyelőre nem tapasztalok semmi extrát korábban használt edényeimhez képest.

Könnyű, tetszetős, jó a formája és valóban tapadásmentes. Nem tudom az edény pontos árát, mert ajándékba kaptam, de gondolom nem olcsó mulatság. Bízom benne, hogy tartós lesz a bevonata és a szerkezete és sok finomságot főzök majd benne. 




Még a szabadban tálaltam ... :)


1 megjegyzés:

  1. Tökéletes ebéd lesz vasárnap vásár és bolhapiacolás után, köszönöm.
    És köszönöm a hot-dog-kifli receptet is, egyszerűen isteni volt! A gyerekek úgy nekiestek, hogy attól féltem kevés lesz a 12 kifli.:-) A sült hagyma is éppen olyan lett, amilyennek lennie kell, gyanítom, hogy gyakran kell majd készítenem. Két és fél éves Bori lányom vacsora után elcsipegette a maradék sült hagymát...
    Szép napot Neked!
    Betti

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails