Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 1., csütörtök

Zöld curry - zöldségleves garnélafarkakkal



Előre bocsátom, hogy elnézést a pocsék képekért, de csak kattintottam párat, hogy feltétlenül meg tudjak emlékezni a blogon erről a levesről.

Mostanában több curry ételt is készítettem, írtam is, hogy teljesen rákattantam. Minden héten készül egy-egy, és mondhatom, hogy egyelőre nem untam rá:

Zöld csirkecurry roppanós zöldségekkel – naan kenyérrel


Ázsiai ihletésű sertésragu leves – vörös curryvel, kókusztejjel


Még az összest nem sikerült megszerkesztenem, de igyekszem! :)

Csodás tanyasi csirkemellekhez jutottam hozzá, azonnal kicsontoztam őket és a húsos csontból csirke alaplevet főztem. Egyből adta magát, hogy valamilyen zöldséges leves lesz, melyben az alaplével dúsítom az ízeket.
Én úgy gondolom, hogy nem kell görcsösen ragaszkodnunk az autentikus thai alapanyagokhoz egy curry alapú étel elkészítésénél, ízlésünk és fantáziánk szerint nyugodtan helyettesíthetünk néhányat. Például most kókusztej helyett egyszerűen tejszínt használtam, thai bazsalikom helyett pedig olasz bazsalikomot.

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál zöld curry paszta
1 evőkanál friss gyömbér-fokhagyma paszta (frissen reszelt gyömbér és fokhagyma)
2 dl tejszín
30 dkg vegyes zöldség: cukorborsó, kaliforniai paprika, sonkahagyma, barna csiperke
5-6 bazsalikomlevél
½ lime szeletelve
5 dl csirke alaplé
10 tisztított garnélafarok (a garnéla páncéltól való megtisztítása itt)

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítottam a zöldségeket és félretettem. A másik evőkanál kókuszolajon addig pirítottam a curry pasztát míg erőteljesen fel nem szabadultak a fűszerillatok. Hozzáadtam a gyömbér-fokhagyma pasztát és 1 percig együtt sütöttem. Felöntöttem a tejszínnel és hagytam pár percig rotyogni, hogy teljesen feloldódjanak a paszták a tejszínben. Hozzáadtam a pirított zöldségeket és 1-2 percig főztem a tejszínben majd felöntöttem az alaplével. Hozzáadtam a lime szeleteket és az összevágott bazsalikom leveleket és csendes tűzön egy-két percig főztem. Hagytam kihűlni, majd újramelegítettem.
A megtisztított rákfarkakat is a levesbe tettem és 3 perc alatt készre főztem a levest.
Már csak tálalnom kellett. Kellemesen csípős (érzékenyebbeknek jó csípős) ízletes, zöldséglevest főztem, a garnélafarok már csak hab volt a tortán. Most télidőben igazi orrjárat tisztító erőleves! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails