Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. július 18., vasárnap

Fürjtojásos, chorizos falatkák füstös fűszerpaprikával


Már régen készültem rá, hogy ezt az ínyenc tapast elkészítsem.
Vendégvárónak nem igazán ajánlom, bár nem bonyolult étel, a fürj tükörtojás megsütése nagy mennyiségben idegölő lehet. Illetve fontos, hogy a crouton (pirított kifli, bagett) friss, meleg maradjon ez idő alatt.


Az jutott eszembe, míg sütöttem az apró tükörtojásokat, hogy megállnám a helyemet Gordon Ramsey-nél is a Pokol konyhájában. A tizenötből csak egy-két tojás sárgája sérült a feltörésnél, és szépen megsültek.
A croutonokat sütőben "szárazon" ropogósra sütöttem, nem túl vékony chorizo karikákat szeleteltem és kisujjnyi, tehát bő olívaolajban tükörtojásokat készítettem a fürjtojásból.
Ennek a bő olajon kívül annyi a fortélya, hogy lassú tűzön kell sütni, és mielőtt elkészül, a sárgáját az olajjal locsolgatni, hogy ezen a felületen is enyhén átsüljön. A sárgájának folyósnak és épnek kell maradnia.
Közepes serpenyőben hármasával sütöttem, papírtörlő és már ültettem is a trónra őket.
Amikor mind kész lett, frissen őrölt durva sóval megszórtam és füstös spanyol édes paprikával megszórtam.

A chorizo helyett bátran használhatunk ehhez az ételhez gyulai kolbászt, a füstös spanyol pirospaprika helyett, pedig szegedi vagy kalocsai eredetű, házi édes fűszerpaprikát. Ez esetben egy fincsi magyaros, nyári uzsonna lesz belőle.

Minden falat mennyei manna volt, ajánlom mindenkinek, aki szereti az egyszerűen nagyszerű, de különleges ételeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails