Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 14., csütörtök

Húsvéti menüajánlat: "fogós" mangalica szalonna és szalámi sok zöldséggel





















Már korábban feltettem egyszer a kérdést, hogy ismeri-e mindenki a fogóst. A fogós tulajdonképpen öntöttvasból készült szalonnaprés, melyet szabadtűzön és gázon is fel lehet forrósítani. Gazdaboltokban lehet kapni. Nekem egy nagyszerű, masszív, igényes kidolgozású darabot sikerült kifognom.

A mi családunkban a gyerekek körében is kedvelt reggeli, vacsora, uzsonna a fogóssal készült szalonnazsíros kenyér. A mangalica szalámi vagy kolbász a szalonnával ropogósra sül, ezt ropogtatjuk a zsíroskenyér és a hónapos retek mellé. A fogós jelentősége még inkább domborodik, amikor rendes mangalica szalonnát sütünk vele, aminek 2000 forint körül mozog kilója. Ezzel az eljárással egyetlen csöppnyi veszteség nélkül élvezhetjük ezt a nagyszerű ételt. Bár nagy a gyanúm, hogy a posztomat azok nemigen olvassák, akik a szalonnát az egészségtelen és hizlaló ételekhez sorolják, úgyhogy inkább a hozzám hasonló, hagyományos ételeket kedvelő ínyenceket nyugtatom meg a következőkben.

Kiszámoltam, hogy egy adag, azaz egy nagy karéj (8dkg) friss, kovászos kenyér, 2,5 dkg mangalica szalonna, 1 dkg (2 szelet) mangalica szalámi és 10 dkg vegyes primőr zöldség (hónapos retek, zöldhagyma) 450 kcal-t tesz ki. Ebből a mennyiségből egy nagy karéj gazdagon zsíros kenyeret kapunk, és a felséges szalonna-szalámi chipset. Ez a mennyiség körülbelül egy bőséges reggelinek, kiadós uzsonnának vagy átlagosnak mondható vacsorának felel meg. 10 dkg primőr zöldség pedig bőven elfogy mellé.

Az édesszájúaknak másképpen szeretném szemléltetni, ugyanis ez az adag egy szelet csokoládé vagy sacher tortának, 1,5 muffinnak, 1 szelet dióspitének, 2 szelet pucér kalácsnak, 2 kisebb farsangi fánknak, 10 dkg csokoládénak felel meg. Sajnos, amíg a sütemények számolatlanul és tiszta lelkiismerettel fogynak a családokban, egy karéj mangalicazsíros kenyerér szóba sem jöhet, mert hizlal és egészségtelen.

Minden nap, valamint nagyobb mennyiségben mi sem fogyasztunk hasonló ételeket. A meggyőződésem néha lázadozik, ugyanis ezek a nagyszerű ételek méltatlanul mellőzöttek, amíg a dömpingszerű sütemény és édesség fogyasztás nyilvánvalóan van jelen a családok étrendjében.

Visszatérve magához az ételhez, most enyhén füstölt mangalica szalonnából készült, de leginkább vegyesen szoktuk készíteni, mangalica fehérszalonnával és mangalica füstöltszalonnával. Most mangalica szalámi volt itthon, általában mangalica vagy parasztkolbásszal készítjük. A friss kovászos kenyér és a zsenge, friss zöldségek elengedhetetlen kellékek.


Néhány kapcsolódó bejegyzésem:








A napokban libából készült ételekkel is fogok foglalkozni, a libazsírra pedig külön kitérek.

10 megjegyzés:

  1. Ezek a képek magukért beszélnek, az embernek csurog a nyála a kép láttán. Nagyon guszta ! Erről a fogósról még nem hallottam.

    VálaszTörlés
  2. Szuper ez a szerkezet!Felénk nemigen lehet mangalica termékekhez hozzájutni.:-(

    VálaszTörlés
  3. Éva: Amikor évekkel ezelőtt értesültem a fogósról, akkor az első, két sarokra tőlünk lévő gazdaboltban azonnal kaptam. Igaz két darab volt éppen készleten, mindkettőt megvettem, a másikat az anyukáméknak ajándékoztam. Azóta rendszeres program, ha náluk vannak az unokák, a fogós. :))

    Nelli: Természetesen nem mangalica szalonnából is kiváló a fogós, nem elvárás, hogy a szalonna mangalica legyen. :))

    Mivel a saját mangalicámból is készült kiváló fehér és füstöltszalonna, illetve szerencsémre én hozzájutok nagyszerű mangalica termékekhez, így mostanában ebből készítjük.
    Húsos szalonnát is lehet hozzá használni, az kevesebb zsírt ad, a szalonna chips pedig talán még fantasztikusabb.
    Mindig minden csak ötlet kérdése, a lényeg, hogy jó, hagyományos eljárással készült szalonna legyen! :)

    VálaszTörlés
  4. Anyukám mondta mindig, hogy a szalonnában sok a vitamin, mert vannak csak zsírban oldódó vitaminok, így azok a szalonnában "megőrződnek". Ezért is kell az olaj, vaj mellett zsírban készült ételeket is enni és muszáj, hogy valami kis zsírja legyen az embernek is. A legfontosabb gyermekkorban (bébiháj) és a kismamáknál, hogy a szervezetük felkészüljön a vitaminok tárolására, a magzat fogadására.
    Természetesen itt is a mértéken van a hangsúly.
    Úgyhogy éljen a szalonna! :)

    VálaszTörlés
  5. Bea, ez a "vitamin a szalonnában" igen jól hangzik :-) Még az sem kizárt, hogy van benne igazság.
    Viszont nincsen itthon, s a tetejébe ma nem is ehetnék. Tegnap este viszont hatalmas adag gombás rántottát tüntettünk el :-)
    NeVaMeSz, a duplapirítós is tetszik :-) Ez a szalonna-csipsz pedig... - a körítésével együtt biztosan nem árt meg!

    VálaszTörlés
  6. Fogós ravasz kérdés: szalonna, ha tudna? :-)))

    VálaszTörlés
  7. Mormogi Papa: Szerintem igen! :)))

    Kicsit utána olvasgattam, mégpedig, hogy mostanság már megdőlt, hogy a mangalicazsír koleszterinmentes...
    Én a tudósokra hagyom a megfejtéseket, inkább a hagyományos, józan paraszti észben bízok, amely nemhogy elvetette, de nem is ismerte a margarint. Ezzel szemben a mangalicazsírt, a libazsírt, az olívaolajat meglehetősen régen alkalmazza, "jobb helyeken" normális mértékben.
    Én ezt követem.
    Nagykövete vagyok...:)))
    Sóra, cukorra, zsírra, szénhidrátra, vitaminra is megfelelő mértékben van szükségünk.

    A túlzott C vitamin bevitel pontosan olyan káros a szervezetre, mint langyos mangalicazsírt inni tejeskávé helyett!....:)))

    VálaszTörlés
  8. Mormogi Papa: Az a gombás rántotta engem izgatott fel! :)

    Most megyek a piacra, de én gombás melegszendvicset készítek ilyenkor a friss erdei gombákból. Főleg vargánya szezonban...:))

    VálaszTörlés
  9. Mormogi, Anyu védőnő volt, úgyhogy tudományos-fantasztikus alapon állította... :)
    Amúgy, ha jól tudom, a mangalica inkább zsírdisznó és azért tartanak kevesebben ilyen fajtát, mert nem gazdaságos, kevés húst lehet kinyerni belőle. Ez az oka annak, hogy áttértek a húsdisznók tartására.
    Egyébként meg (a divatot leszámítva) talán ezért is húzósabb a mangalicahús ára.
    Emlékszem, hogy erre, felénk és Apuék felé is több évtizeddel ezelőtt épp a mangalica volt a megszokott, s aztán tértek át a másik fajtákra.
    Az ember szívesen szavaz a finomabbra és az egészségesebbre, a nagy kérdés az, hogy a pénztárcánk merre húz...

    VálaszTörlés
  10. A margarin nekem nem jött be soha.

    Bea, sejtettem én is, hogy a dolog komoly :-) Hogy a Manga l'Ica miféle gyesznó, arról fogalmam sincsen. Az a fő, hogy ehető legyen :-) Még emlékszem arra, mikor napokig tartott kiszellőztetni a konyhát, ha nagyanyám zsírt olvasztott... Tele is lett a piros bödön. A frisas töpörtyű meg !!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails