Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 10., vasárnap

Grillvacsora flekkennel, csirke és zöldségnyárssal, rákkal, salátával, fűszervajas bagettel







Mindig jelent némi kihívást, ha az ember lánya nem a saját konyhájában főz és tálal, mégis van, hogy így még izgalmasabb a "megbízatás". Most is ez történt, egyszerű, de változatos grillvacsorát készítettem „idegen” konyhában, és mondhatom, nagyon jól sikerült.
Mindig szeretek többféle húst grillezni, most flekkenre, pikáns fűszerezésű csirkemell nyársra és rákra esett a választásom. Friss langostino került végül a rostélyra, ez egy garnélához hasonló, nagyon ízletes rákféle. Zöldségnyársat szinte mindig szoktam készíteni. Egyszerű zöldsalátát kevertem a húsfélék mellé, amit ízletes, kumato koktélparadicsommal gazdagítottam, és végül fűszeres vajjal sütött bagettel egészítettem ki.
A flekkent természetesen (most csontos) tarjából készítettem, melyet jelen esetben nem én szeleteltem, így kissé vékonyabbak voltak a szeletek, mint amit én vágok grillezéshez. Inkább a sütésnél kellett résen lennem, hogy mégis szaftos maradjon, amennyire csak lehet. Mustárból, áttört fokhagymából, őrölt rozmaringból, köményből és borsból készítettem pácot, melyet olívaolajjal és kevés friss lime lével kevertem el. Vékonyan megkentem a hússzeleteket és mentek 24 órára a hűtőbe.
A csirkemellet kisebb kockákra vágtam, melyet egy korábban kevert fűszerkeverékembe pácoltam be. Morzsolt rozmaring és kakukkfű, fokhagyma granulátum, őrölt bors és csípős magyar fűszerpaprika keverékéből. Amikor megfűszereztem a húst, elkevertem annyi olívaolajjal, hogy a húsdarabokat mindenhol érje és betettem a tarja mellé a hűtőbe.
A rákhoz fűszeres olívaolajat kevertem áttört fokhagymából, apróra vágott petrezselyemmel, kevés tengeri sóval és friss limelével, melyet csak grillezés előtt tettem a rákra, de ezt is előre bekevertem, hogy összeérjenek benne az ízek.
A salátához egyszerű görög joghurtos öntetet készítettem, melyet átnyomott fokhagymával, kevés olívaolajjal és sóval ízesítettem.
A fűszervajas bagetthez a lágy vajat átnyomott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel és sóval ízesítettem és alufóliába tekerve, henger alakúra formázva tettem be a fagyasztóba, hogy másnap szeletelhessem.
Vacsora előtt bekevertem a salátát. Jégsaláta leveleket kisebbre tépkedtem, piros kaliforniai paprikát, zöld kápia paprikát és új lilahagymát vékonyra szeleteltem, majd elkevertem a félbevágott kumato koktélparadicsommal.
A zöldségnyárshoz lilahagymát négyfelé vágtam, cikkekre bontottam. Piros húsú kaliforniai paprikát négyzet alakúra vágtam. A hagymát és a paprikát csiperkével nyársra húztam majd meglocsoltam kevés olívaolajjal a kész csirkenyársakat.
Egy speciálisan éttermeknek készült, elősütött és előhűtött bagettel dolgoztam, ezt hagytam kicsit felengedi, majd 3-4 centiméterenként sréhen, mélyen bemetszettem a „durcáknál”. Egy-egy szelet fűszervajat tettem a vágatokba, majd 190 C fokos sütőben ropogósra sütöttem.
A langostinokat meglocsoltam a fűszeres olívaolajjal és alaposan átforgattam. A tarja szeleteket és a csirkenyársakat közvetlenül a sütés előtt közepesen durvaszemű tengeri sóval hintettem meg.





Addig a faszén világosszürkére égett, és rakhattam fel a rostélyra a grillezendő finomságokat. Szinte mindent sikerült egyszerre a rostélyra tennem, a rákból nagyobb mennyiség készült, így azt több adagban sütöttem. Csak néhány percnyi sütés szükséges a ráknak - semmiképpen nem szabad hosszadalmasan sütni – így pillanatok alatt minden a tányérokra került.







A tányérokba kiporciózott salátát a joghurtos öntettel locsoltam meg, a meleg, ropogós, fűszeres bagettet és a grillezett húsféléket külön-külön tálon kínáltam fel mellé.
A rák pucolása nem bonyolult művelet, de kevés időt igénybe vesz, mégis gyorsan a végére jártunk a grillvacsorának.
Még egy fortélyt beépítettem a vacsorába, ugyanis mindenből dupla adagot készítettem. Valahogyan megéreztem, hogy közkívánatra ismételnem kell. Jól jön időnként a női megérzés, mert így másnap lényegesen kevesebb befektetéssel tálaltam fel a következő grillvacsorát.

3 megjegyzés:

  1. Hűűűűhaaa, azt a mindenit! Azt elhiszem hogy jól sikerült, már a látvány is mesés.

    VálaszTörlés
  2. Kérhetnék egy egész tányérral :)

    VálaszTörlés
  3. Még szükségebb esetben: tányér nélkül :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails