Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 4., hétfő

Sajtkrémes-lilahagymás lepcsánka (tócsni) lisztmentesen






Nem a miatt lisztmentes ez a lepcsánka, mert a Nagy Gasztroreform szüleménye, hanem mert ez egy ilyen változat. Nagyon szeretem a hagyományos lepcsánkát, főleg a debreceni Belga étteremben készítenek nagyon finomat. Én itthon ritkán készítek lepcsánkát, de ilyenkor a lisztmentes változat jön a kezemre.

Vagy például tökfőzeléket szívesebben készítek liszt nélkül, mert az én ízlésemnek még csak egy híg besamel sem emel rajta, ha pedig jobb ízű nem lesz tőle vagy mondjuk egészségesebb, akkor meg minek. Ettől függetlenül bárhol szívesen megeszek egy jól elkészített, kevés rántással vagy lisztes habarással készült tökfőzeléket. Mivel sohasem voltam menzás, ezért nekem nincs nosztalgiaérzésem a sűrű, lisztes főzelékekkel kapcsolatban, azt hiszem szerencsémre.

Viszont például zöldbablevest vagy főzeléket csakis rántással készítek, az íze miatt. Vagy a cserépben készült csülkös-pörköltös babalevest is berántom, mert számomra így kerek az íze. Nem kifejezetten a sűrítési funkció miatt, mert azt liszt, vagy keményítő nélkül is nagyszerűen meg lehet oldani, vagy egyáltalán szükségtelen.

Legalább annyi hagyományos ételt készítek hagyományos technológia szerint, mint amennyi nemzetközi ételt vagy ételkülönlegességet modern technológiával. Semmit nem tagadok élből, hanem mindent kipróbálok, és a tapasztalataim alapján maradok, vagy változtatok a konyhatechnológiáimon.

Pörköltet és lecsót például kizárólag csak zsírral (liba vagy mangalica zsírral, vagy szalonna kiolvasztásából nyert zsírral) készítek, de eszembe sem jutna megkövezni még azt sem, aki mondjuk, olívaolajjal készíti, hiszen ez egyéni ízlés kérdése. Nyilvánvalóan vannak kategóriák, melyeket hevesen tagadok, vagy elvek, melyekért keményen síkra szállok, és vannak, melyekre azt mondom, hogy ízlés kérdése, rendben van így is és úgy is.

Valószínűleg abból adódik, hogy elfogadó vagyok - holott hajthatatlanul őrzöm a hagyományos ételeinket - mert már kisgyermek koromban is sokat utazhattam külföldre, ahol más alapanyagokból, más fűszerekkel, egészen más ételeket ismerhettem meg. Így az ízlésem már gyermekkoromtól befogadta más népek konyháit és alapanyagait – melyek közül egyesek még manapság is különleges számba mennek - míg a nagyanyáim és édesanyám nagyszerű főztjében volt a hétköznapokban részem. A saját konyhámat mindkettő egyforma hatással formálta.

Szerintem ez a tócsni is rendben van lisztmentesen, minden szempontból könnyedebb krumplilepény a végeredmény, talán valamivel kevésbé laktató. Legutóbb is nagy sikere volt, amikor egy másik változatot posztoltam, jó ideig az egyik leglátogatottabb bejegyzésem volt.

Most is hasonlóan készítettem, de parmezán helyett krémsajtot tettem hozzá és apróra vágott lilahagymát.

Hozzávalók 12 db kisebb lepcsánkához:

25 dkg durvára reszelt Agria krumpli

2 (tanyasi) tojás szétválasztva

6 dkg krémsajt (3 kocka natúr sajtot használtam)

1 kisebb fej lilahagyma

2 dundi gerezd fokhagyma

1 evőkanál dijoni mustár

só, bors

A reszelt krumplit fél órára hideg vízbe áztattam. Utána alaposan kinyomkodtam, papírtörlőn leszárítottam. A tojássárgáját a krémsajttal kikevertem, sóztam, borsoztam, elkevertem a lilahagymával és óvatosan a felvert tojásfehérjével. Ezt követően óvatosan belekevertem a reszelt krumplit és azonnal kisütöttem.







A spanyol tortilla visszamaradt zsiradékát használtam a sütéshez, a lepcsánkákat evőkanálnyi adagokban tettem az ujjnyi zsiradékot tartalmazó serpenyőbe és közepes lángon sütöttem mindkét oldalán készre. Lapáttal forgattam.

Görög joghurtot elkevertem egy kevés olívaolajjal és sóval, ebből tettem egy-egy kanállal a lepcsánkákra. Kevés frissen reszelt parmezánnal megszórtam, és tálaltam.

12 megjegyzés:

  1. Mmmm... most be tudnék kapni néhányat ha itt lenne előttem. Azt hiszem ki fogom próbálni ezt a verziót, legalább felhasználom a maradék kecskesajtot ami a hűtőben unatkozik, jobb sorsra várva. Grazie Amica! :-)

    VálaszTörlés
  2. Remek reggeli, ebéd vagy vacsora

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, viszem a receptet :)

    VálaszTörlés
  4. Reggel lévén reggelire kérem :-)

    VálaszTörlés
  5. Nos, Nevamesz, a mai ebéd zsenge cukorborsóból és vajpuha karalábéból és egyéb, háznál termő biozöldségből készült alapjában véve cukorborsó-leves, valamint egyszerű, fokhagymás sült kakascombok a Te lepcsánkáddal volt :)
    A levesre és a húsra nem érdemes több betűt vesztegetni, legyen előtérben a liszttelen tócsni:
    ahogy már írtam, nálunk nehéz új ételeket (és egyebeket) elfogadtatni, pláne, mióta a fiatalok elköltöztek - Neoex a biztosra utazik (minden téren...). Szerencsére sikerült rávilágítanom arra, hogy újra miénk a világ, merjünk kreatívak lenni, bátrak, kanyarítsuk ki az életből még azt, ami van, abból is inkább a kellemesebb részét :)
    Határozott javulást észlelek (minden téren...). Ma az újmódi lapcsánka volt a próbarubicon, amit át kellett ugrania. Mondhatni teljes volt a siker. Nem csoda, ez a légiesen könnyű, hallatlanul finom köret kinek ne ízlene?! Az elkészítése is öröm volt, megenni mégannyira az. Élvezettel figyeltem, ahogy az olajban egyre sötétebb színűre sült, aztán amikor épp egy árnyalattal lett barnább, mint ahogy illenék, ki is vettem őket, komótosan lecsepegtettem, és előre örültem, miképp fog ropogni a fogaink között. Sajnos dijoni mustárunk nem volt itthon, csak hagyományos, ezért ezt használtam, továbbá valami rejtélyes okból kifolyólag helybefalu boltjaiban natúr joghurtot nem lehet kapni, csak édesítettet, ezért egy kiskanál tejföllel bolondítottam meg a halmokat, amit reszelt sajttal tettem még pikánsabbá, ahogy ajánlottad is. Ha innánk alkoholt, most biztosan valami könnyű kis fehér bort vagy rosét kínáltam volna hozzá, de így maradt az ásványvíz és a szóda, de ezekkel is remek volt.
    Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Húúúú! Ez észvesztően finom lett!!! Mi szeretjük a hagyományos (liszttel készült) tócsnit is, de ezután csak a Te recepted alapján készítem ezt az ételt, mert így sokkal finomabb! Habkönnyű, egészséges, ropogós lett, és kihűlés után is ízletes, ehető volt (az az egyetlen, megmaradt, nyúlfarknyi darabka, amelyet hezitálva mertünk csak egymás elől megenni;o) Köretként is fogok ilyet kínálni, az is lehet,hogy tepsiben elkészítve. Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Nagyon boldoggá tesz, ha másnál is működnek a receptjeim!
      Egészségetekre! :)

      Törlés
  7. Véletlenül (?) a kedvenc ételeimet-fogásaimat soroltad fel. Beleértve a menzás változatot is. Hiába főzött édesanyám válogatott finomságokat, a menzás ételeknek érdekesebb volt az ízük. Merem állítani, hogy a kazánban főzőtt bablevesnél nincs finomabb. A menzára szorultak rendszerint otthagyták a tökfőzeléket, azt amiből öt tányérral is bekebeleztem, már amikor alkalmam nyílt rá.

    Na de vissza a tócsnyira: Erdélyben kevesen ismerték, Nagyanyám "hozta magával", Édesapám kedvence volt, legtöbbször spenóttal ettük. (Spenótfőzeléket gyakran készítek, de tócsnyit azóta sem ettem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőlem sem idegen a tócsni spenóttal ...

      http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/03/egyben-sult-sertes-szuzpecsenye.html

      Úgyhogy ebben az ízlésünk nagyon is egyezik! :)

      A menzára visszatérve, szerintem vannak olyanféle nosztalgikus kötődések, melyek inkább vezethetőek vissza egy boldog korszakunk életérzésére, mint a jó ízekre ...
      Egyes menzás ételek ugyanakkor azért lehetnek valóban jóízűek, mert egyes ételek íze nagy tételben főzve jobban kiteljesedhet.
      Továbbra sem gondolom, hogy a hetven-nyolcvanas évek menzája a felhasznált liszt mennyiségében követendő példa volna ... :)

      Törlés
    2. A főzelékekben valóban túl sok volt lisztből - rántásból :-P

      Itt lehet menzai kajákról is olvasni (Főleg Skandinak :-)

      http://retrogastro.blog.hu/

      Mi a különbség a "Spenótfőzelék" és a rendes spenót között???

      Törlés
    3. Rendes-e vagy nem rendes, azt nem tudom, de én vagy krémesen készítem - sósan, vagy édesen :) - vagy egyszerűen vajjal, fokhagymával párolva.
      A krémesítést akár egy kevés tejszínnel, akár egy nagy kanál mascarponéval is meg lehet oldani anélkül, hogy lisztet tennénk bele.
      Vagy egy kevés híg besamellel sem utolsó! :)

      Törlés
    4. Köszönöm szépen - bár a kérdést inkább Skandinak adresszáltam :-)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails