Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. szeptember 9., hétfő

Orosz hússaláta – maradék pulykasültből


”Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.”
 Rejtő Jenő: „A három testőr Afrikában”.

Jómagam még a Rejtő könyvfaló nemzedékhez tartozom. Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel édesapám több száz tagot számláló könyvtárának egyik színfoltja a teljes Rejtő Jenő sorozat olcsó könyvek kiadásban.
Nem innen merítettem az orosz hússaláta ötletét, hanem csak úgy jött zamatos pulykasültem másnapi maradékára tekintve. Mégsem tudtam kihagyni, hogy ifjú korom egyik kedvenc íróját bele ne keverjem az ételbe.

Mostanában a főzőcskézés folyamán egyetlen fő szabály vezérel: minél hatékonyabb legyek a konyhában, azaz minél kevesebb időbefektetéssel lássam el a terülj-terülj asztalkát. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, ahogyan nőnek, nem kevesebb, hanem még több időt és még szerteágazóbb figyelmet igényelnek, amihez a plusz keretet konyhai tevékenységem „kárára” igyekszem megnyerni, ami ugyanakkor nem mehet a minőség rovására.

A születésnapi pulykasült istenien sikerült, de akár marha, csirke, vagy sertéssült maradékról lett volna szó, akkor is orosz hússaláta készült volna belőle. A pulykasült hideg változatából színes és ízletes szendvicsek is készültek, de az utolsó 30-40 dkg sültvég orosz hússalátáért kiáltott. 
Nem bántam meg az ételválasztást, mert nagy sikere volt a salátának.

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

4 db közepes agria krumpli héjában főve és negyed karikára vágva
6 db közepes (6-8 cm-es) csemegeuborka apró kockára vágva
2 db zöldhagyma felkarikázva
6 db főtt tojás kockára vágva
1 piros kápia paprika nagyon vékony félkarikára vágva (nem volt itthon alma és szükséges volt a salátába édes, gyümölcsös íz)

Az összes hozzávalót keverőtálba tettem és a tartármártással alaposan, de óvatosan összekevertem. 2 óra hűtés után fogyasztható. Másnap még nyugodtan rá lehet járni a maradékra, mondhatni igazából másnapra érnek össze az ízek.

Elmondhatom, hogy a születésnapi pulykasültem igazán megszolgálta az energia befektetést!


4 megjegyzés:

  1. Amint látom, az "igazán alig használt lámpabél" nem szerepel a hozzávalók között, mint Brigeronnál :-)))
    Továbbiak:
    http://levinmodra.blogspot.hu/p/nagy-levin.html

    VálaszTörlés
  2. Pontosítanom kell - fejből nem ment :-(

    "A hússaláta egészen kitűnő volt, és ezen az sem változtatott, hogy végül egy igazán csak kevéssé használt lámpabelet leltek benne.

    A francia őszinte köszönetet mondott a tulajdonosnak a kitűnő ételért, amikor átadta a petróleumszívó belet.

    A tulajdonos örült a dicséretnek, és megköszönte a lámpabelet, amit már elveszettnek hitt, és igazán nem könnyű errefelé beszerezni az ilyen holmit."

    VálaszTörlés
  3. Ez a saláta tényleg finom lehetett.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails