Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. október 29., szerda

Hogyan süssünk jó hízott kacsamájat (libamájat) – házilag, egyszerűen


Eddig sokkalta gyakrabban sütöttem klasszikusan a hízott kacsa vagy libamájat hájjal, vagy hájból nyert zsírban, egészben. Ez is egy nagyszerű elkészítési mód, de a szeletben sütés majdhogynem még egyszerűbb, mégis több odafigyelést igényel.
Jó, ha megtanuljuk, szeletben sütni a hízott májakat, mert ahogyan most én is, nem egyszerre akartam felhasználni az egész hízott májat.
Egy főételhez, egy különleges kanapé szendvicshez, és egy kis kacsamájpástétomhoz is fel akartam használni a májból. Ezért semmiképpen nem akartam egészben megsütni.

Nálam „alap”, hogy jeges tejben (jégkockákat adok a tejhez) áztatom 24-48 órán át egészben a májat. Ha nem egyszerre használom fel az egészet, akkor a szeletelés vagy darabolás után a „maradékot” visszateszem a tejbe, hogy minél több vért veszítsen, és szépen kivilágosodjon.

Elkészítési mód:
Bemelegítettem a sütőt 180 C fokra.
Másfél-két ujjnyi szeleteket vágtam nagyon éles késsel a máj vastagabbik részéből. Csak éppen sütés előtt, hogy a máj hideg legyen, amikor sütöm.
Felhevítettem a vastag aljú serpenyőt majdnem egészen forróra. Közepesnél melegebbre, de nem maximumra.
Megszórtam Maldon sóvirággal a májat és száraz serpenyőbe helyeztem.  Amikor erősen barnulni kezdett megfordítottam és a másik oldalán is éppen eddig sütöttem. Ez úgy 1,5-2 perc oldalanként.
Ez az eljárás meggátolja, hogy a májból túl sok zsír süljön ki, de még belül szinte nyers.
Jénaiba helyeztem a májakat és 180 C fokos sütőben 6 percig sütöttem. Így a máj belül is átsül, de csak annyira, hogy belül krémes maradjon és csak nagyon kevés zsír süljön ki pluszban belőle.


A két sütés alatt kisült kacsazsírt átszűrtem és például kacsamájpástétomhoz használtam fel.




Az így megsült májszeleteket azonnal tálaltam. Az egyik adagot szendvicshez, a másikat egy nagyszerű sült kacsamáj – sült kacsamell kompozícióhoz.

Legközelebb ezeket mutatom be. 



1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails