Igazi kalóriabomba, de én úgy vélekedem, hogy amúgy sincsen
diétás pogácsa, akkor meg kár éppen azt kispórolni belőle, amitől valóban finom
lehet. Semmiképpen ne cseréljük a vajat és a libazsírt margarinra!
A túrótól nem finomabb lesz a pogácsa, hanem jobbak lesznek
a paraméterei:
1.
nem kell dagasztani.
2.
a bekevert pogácsát több adagban (másnap) is
kisüthetjük, így mindig friss pogácsa kerül az asztalra.
3.
kezdőknek ideális recept, kevés vele a macera
Nagyon kedves ismerőseinkhez készültünk látogatóba, a
háziasszonynak szántam ehető ajándékként, ugyanis utolsó harmados kismama. Hadd
élvezkedjen az a gyermek már az anyaméhben! J
Persze úgy lőttem be az adagot, hogy bőven maradjon belőle
az itthoniaknak is. Előző este állítottam össze a tésztát, 2 óra hűtés után
harmadoltam és kisütöttem egy tepsivel, mert vártam haza a Nagylányt az
egyetemről. Másnap pedig kisütöttem a maradék két tepsi pogácsát.
Hozzávalók 80 db/3 tepsi kisebb pogácsához:
35 dkg kelt tészta vagy finomliszt (ha túl lágy a tészta
lehet még maximum 5 dkg-ot hozzáadni)
25 dkg zsíros túró
15 dkg finomra reszelt füstölt sajt
15 dkg éppen csak langyos olvasztott vaj
1,5 dl tejföl
1 felvert tojás
0,5 dl langyos tej
3 teáskanál Himalája só
csipet cukor
2 dkg élesztő
1 felvert tojás a kenéshez
4-6 evőkanál szoba hőmérsékletű libazsír a hajtogatáshoz
30 dkg vegyes reszelt sajt a szóráshoz (gouda és vörös cheddar)
A langyos tejben a csipet cukorral megfuttattam az élesztőt
majd a hozzávalókból összeállítottam a tésztát és alaposan összedolgoztam. Ragadós,
közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
Fedett kelesztőtálban betettem a hűtőbe.
Minimum 2 óra pihentetés után már felhasználható, de akár 36
órán át is hűtőben tartható. Éppen ez a zseniális a túrós pogácsa tésztában,
hogy több részletben is ki lehet sütni, nem kel túl és nem kell előre
kiszaggatni ahhoz, hogy hűtőben tároljuk másnapig, ha akkor akarjuk kisütni.
Másnap már sokkal kezelhetőbb a tészta.
Bőven lisztezett munkalapon kinyújtottam egészen vékonyra
(1cm) megkentem bőven libazsírral és meghajtogattam. Rögtön kinyújtottam újra,
lekentem és meghajtogattam. Kinyújtottam 3 cm magasra és megkentem felvert
tojással, megszórtam a finomra reszelt sajttal. A sajtot kicsit rányomkodtam,
hogy szaggatásnál ne potyogjon le róla.
Kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
Amikor készen voltam a szaggatással bemelegítettem a sütőt
200 C fokra és 16-18 percig sütöttem a forró sütőben a pogácsákat. A második
tepsinél már 190 C fokra vissza lehet venni a hőt.
Könnyű, ropogós, ízletes és leveles lesz a pogácsa. Most egy
darabig nem sütök pogácsát, ennek a pogácsának az élményéből táplálkozom … J
Éljenek a Pogácsok !
VálaszTörlésA túrós - füstölt sajtosak különösképpen :-)
:) Most egy darabig csak az emlékezetemben ... több kolbász volt mint nap, úgyhogy most átállítom magam egy kalóriaszegényebb étrendre ... :)
TörlésKedves Alexa!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy azt a 2 dkg élesztőt mennyi kovásszal érdemes helyettesíteni? Vagy a 10-15% kovász / liszt arányban lehet gondolkodni?
Kedves Tamás!
TörlésBelenéztem a kovászos kalács receptembe, azt alapul véve én 15 dkg kovásszal helyettesíteném és tennék egy próbát. Utána a szerzett tapasztalat alapján próbálkoznék legközelebb ... :)
Christi kapunk ízelítőt a "kalóriaszegény étrendedből "is!
VálaszTörlésEzek a pogácsák ellenállhatatlanok,én háromszoros adaggal kezdtem,mert egy esemény kapcsán
ezt vittem meglepetésként.
Hát volt meglepetés és elismerés.Én ezt neked átnyújtom!:))
Köszönöm ezeket a csodás és finom "remekműveket."
Üdv.marika
Kedves Alexa! Stangliként is szoktad készíteni? Vagy ez csak pogácsának készíthető?
VálaszTörlésKoszoKös, Andi