Tartoztam még ezzel a recepttel. Még novemberben sültek,
azóta nem érkeztem rá, hogy megszerkesszem a bejegyzést róla.
A célom az volt, hogy valami croissanthoz hasonló kiflit
süssek, amit a croissanttól lényegesen egyszerűbb elkészíteni. Ez olyan.
A látvány magáért beszél, de a fogyasztásának élménye még a
látványát is felülmúlja … J
8 nagyobb kiflihez:
40 dkg süteményliszt (vagy rétesliszt, vagy finomliszt)
10 dkg görög joghurt
1 dl tej
3 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 tojássárgája
10 g só
40 g barna nádcukor
12 dkg kenhető hőmérsékletű vaj
12 dkg finomra reszelt füstölt sajt a hajtogatáshoz (csak a
fele mennyiségbe került sajt)
10 dkg gouda sajt a szóráshoz (a fele mennyiségre került
sajt)
1 tojássárgája a kenéshez 1 evőkanál tejjel és egy csipet
sóval elkeverve
Langyos tejben csipet cukorral megfuttattam az élesztőt,
majd a többi alapanyaggal együtt összeállítottam a tésztát. 10 perc múlva
megdagasztottam, majd lefedve 45 percen át hagytam kelni.
8 részre osztottam a tésztát, kis cipókat formáztam belőle,
majd 10 perc múlva nagyon vékonyra, köralakra kinyújtottam egyesével.
Az első lapot megkentem 2 dkg vajjal és megszórtam 4 dkg
füstölt sajttal és befedtem egy másik lappal. Megkentem újfent vajjal,
megszórtam sajttal, befedtem. Ismét ugyanígy jártam el, majd befedtem a 4.
lappal.
Vékonyra kinyújtottam és betettem a hűtőbe 30 percre. Addig
ugyanígy jártam el a másik 4 lappal, csak ezeket nem szórtam meg füstölt sajttal.
Ezt is betettem 30 percre a hűtőbe.
Ezt a tésztát formázás előtt és formázás után is vissza
lehet tenni a hűtőbe és másnap felhasználni, kisütni. Formázva fagyasztható is!
J
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem a kifliket, majd
bekapcsoltam a sütőt és 170 C fokra bemelegítettem. Megkentem a tojássárgájával
(1 evőkanál tej, csipet só) és megszórtam sajttal. Amikor felforrósodott
betoltam a kifliket és 16 percig sütöttem. Sütőtől függ a sütési idő, lehet
hosszabb is.
Közben megformáztam a sima vajas kifliket is, amikor a sajtosak
megsültek, akkor kisütöttem őket.
Alig vártam, hogy langyosra hűljenek, hogy megkóstolhassam.
Isteniek lettek! J
Házi kacsamájpástétommal tálaltam:
Hmmmm...
VálaszTörlésMár a látvány is laktat :-)
Szerintem meg pont éhes leszek a látványuktól! :)
VálaszTörlés