Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 4., péntek

Cajun csirkemell és lazac vajas-chilis sült kukoricával és paprika-hagyma nyárssal










„A cajun food a Louisiana állambeli francia bevándorlók konyhája. Inkább egyszerű, rusztikális ételekről van szó, amelyeket helyben megtalálható hozzávalókból készítenek. A cajun food rokonságot mutat Louisiana kreol konyhájával (a kreol a francia és spanyol telepesek kultúrájának keveredését jelöli az afrikai és karib kultúrával) – mindkettő sokszínű és nagyon fűszeres.” A cajun ételekről, fűszerezésről még néhány információ itt található.

Az Egyesült Államokban találkoztam először cajun fűszerezéssel, már elsőre elnyerte a tetszésemet. Most, hogy karcsúsító ételeket készítek, arra fektetem a hangsúlyt, hogy az ízeké, a fűszereké legyen a főszerep, mellyel a karcsúsítás csupa öröm, csupa élvezet. Alacsony szénhidráttartalmú vacsorát terveztem, sovány húsfélével, hallal, zöldségekkel.

A csirkemellre és a lazacra esett a választásom, valamint a csemegekukoricára, fehér hagymára és piros húsú paprikára. Talált süllyedt, mert a gyermekeim sem követelték a krumpli, rizs köretet vagy a kenyérféléket.
Készítettem frissen egy nagy adag cajun fűszerkeveréket, hiszen több húsféle és burgonya ízesítésére is kiváló, gondoltam a közeljövőben még kiválóan tudom hasznosítani.
A cajun fűszerkeverék is olyan, mint az indiai fűszerkeverékek, ahány ház, annyi szokás. Peter Gordon fűszerkeverékét készítettem el, mely első látásra elvarázsolta az ízlelőbimbóimat.

Az egész fűszermagokat külön-külön, mozsárban őröltem majdnem porrá, csak kevéssé durvára. A szárított fűszereket elmorzsoltam, majd ugyancsak mozsárban még összetörtem. Lehet ettől rusztikusabbra is hagyni a keveréket, de nem szerettem volna, ha a gyerekek idegenkednek a nagyobb, pirult fűszer magvaktól a kész ételben. A következő fűszerek kerültek a keverékbe:

1 evőkanál római kömény
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál fekete és fehérbors vegyesen
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 teáskanál oregánó
1 evőkanál finomszemcséjű fokhagymapor
2 evőkanál édes fűszerpaprika (én spanyol pirospaprikát használtam)
2 evőkanál finom só

A fűszerkeverékkel a só miatt csak félórával sütés előtt dörzsöltem be az előkészített húsféléket.









A fagyasztott csöves kukoricát 3-3 részre vágtam, mert így egyszerűbben fogyasztható. Piros húsú paprikát és fehér, édes hagymát nagyobb darabokra, cikkekre vágtam a nyárshoz.
Elkészítettem a fűszeres vajat a kukoricához. 5 dkg vajat felolvasztottam egy teáskanál sóval és chiliporral, valamint egy csokor apróra vágott petrezselyemmel elkevertem.
A sütőt 200 C fokra előmelegítettem és először csak a kukoricát tettem be. 10 perc múlva kevés olvasztott vajjal meglocsoltam és mellé tettem a hagymás-paprikás nyársakat. Még 15 percig sütöttem.
Közben vaj-olívaolaj keverékén, magas hőfokon megsütöttem a fűszerezett hús szeleteket. Néhány percig nem piszkáltam, hogy szépen megpiruljanak, és a fűszerek belesüljenek a húsba. A másik oldalán feleannyi idő is elég a pirításhoz. Végül a lazac következett, erre még inkább szükséges volt odafigyelnem. Közepes hőfokon valamivel kevesebb ideig, de ugyanígy jártam el vele, mint a csirkemellekkel.





A sülteket először egy előmelegített tányérra szedtem, hogy a tálaló tálon először a köretet helyezhessem el. A csemegekukoricákat a tál bal oldalára egymás mellé helyeztem és meglocsoltam a fűszeres vajjal. Melléhelyeztem a nyársakat, majd a tál jobb felére a csirkemelleket, majd a tálat a jobb végén a lazaccal koronáztam meg.
Gyönyörűséges látványt mutatott a tál, ettől már csak az íze volt az ételeknek nagyszerűbb.

Görög joghurtba két gerezd fokhagymát nyomtam, egy mokkáskanál sóval, egy evőkanál olívaolajjal és egy evőkanál apróra vágott snidlinggel kevertem el. Ezzel az előre elkészített és behűtött mártogatóssal tálaltam a meleg húst és zöldségeket.









Nagyszerű, fűszeres, ízletes ugyanakkor könnyű vacsora volt. Cajun fűszerezéssel még néhány ételt bemutatok a jövőben. Akár a megszokott sült csirke fűszerét is lecserélheti erre bárki, fele édes, fele csípős fűszerpaprikával pedig még pikánsabbá lehet tenni. A nemzetközi fűszerpalettán nálam előkelő helyet foglal el ez a fűszerkeverék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails