Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 29., szerda

Pizzára, pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával



Ebben az évben úgy döntöttem, hogy magról nevelek fűszernövényeket. Igaz, hogy sokféle friss fűszernövény kapható és leveles salátafélék (rukkola, galambbegy saláta) gondoltam itt a nagy kert, szívesen foglalkozom vele, miért ne. Sokan óvtak ettől, de én belevágtam. Volt igazságuk, mert nem minden kelt ki rendesen, illetve voltak palánták, melyek a ritkítás után haltak el, volt, amiket a kisfiam rugdosott ki foci közben. Végül, összességében sikeresnek mondhatom a projektet, mert néhány fűszernövényem szépen kikelt és megerősödött.

Kiegészítendő a fűszerkertemet a hétvégén, a piacon még vettem egy-két tő előnevelt fűszernövényt. Köztük, a ritkaság számba menő lila bazsalikomot. A hölgy, aki árulta azt mondta, hogy azonnal vágjam vissza, hogy szépen megbokrosodjon. Több sem kellett, paradicsomszószt készítettem vele. Lényegesen intenzívebb aromája és illata van a lila bazsalikomnak, mint a zöldnek, alig vártam, hogy főzhessek belőle. A zsályám szépen kikelt, úgyhogy azonnal jött az ötlet, hogy a két fűszernövényt együtt használom fel.

Többféle ízesítésű paradicsomszószt is szoktam készíteni, de az alap mindig ugyanaz. Nagyszerűen bevált, akár pizzára, akár tésztára, akár a lasagnébe.

50 dkg, azaz 2 doboz hámozott szilva paradicsom (olasz) levében

1 evőkanál paradicsompüré
1 nagy új fehérhagyma (vöröshagyma is tökéletes)
3 dundi gerezd fokhagyma
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál szárított oregánó
1 csokor friss vágott lila bazsalikom levél
Néhány levél friss zsálya
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors, csipet cayenne bors.

A forró olívaolajban elkeverem hirtelen a fokhagymát a reszelt citromhéjjal a morzsolt oregánóval és egy mokkáskanál sóval. Ne égjen meg, de ne legyen az olaj langyos. Ilyenkor eszméletlenül finom illatok csapnak fel, szerintem ez a fűszeralap hozza ki a paradicsomszósz alap aromáját. Azonnal rádobom az apróra vágott hagymát, majd közepes lángon üvegesre dinsztelem. Megszórom frissen őrölt borssal, majd elkeverem benne a paradicsompürét, és ráöntöm a kézzel alaposan szétmoncsolt paradicsomot a levével együtt. Amikor rotyogni kezd, utána ízesítem, teszek bele egy kis cayenne borsot, ami csak jót tesz neki, pikánsabb lesz tőle. Közepes lángon 10-15 percenként megkeverve, körülbelül 40 perc alatt ízletes mártást főzök belőle. Végül a felvágott friss fűszerleveleket beleteszem a mártásba. A bazsalikomot nem érdemes előre felvágni, mert elveszíti pillanatok alatt a frissességét, valamint nem érdemes főzni a mártásban, csak már az utolsó fázisban szükséges beletenni. A kész mártást félre teszem hűlni, csak langyosan vagy hidegen használom fel, kivétel, ha főtt tésztára kerül egyenesen.

Finom, illatos, fűszeres mártás készült az új fűszernövényekkel, csak ajánlani tudom.

Érdemes bepillantani az olasz konyhából merített ételeim közé, itt.

2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails