Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. június 28., kedd

Gyors, kapros, lisztmentes tökpüré fokhagymás-köményes sertéspörkölttel




Miután a komótosan főzött sertéspörkölt erényeit bemutattam, következzen az egyik köret, amivel feltálaltam. Tökpucolással együtt körülbelül fél óra alatt elkészíthető, szénhidrátmentes, és az a véleményem, hogy akár egy desszerttel is felér, olyan nagyon finom.

Kis adagot készítettem a pörköltből és kapros tökpüréből is, mert többféle étel is készült hétvégére.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

50 dkg gyalult, vagy durvára reszelt tök

4 dkg vaj

1 kis csokor száras kapor

1 evőkanál barnacukor

1 teáskanál finom, jódozott tengeri só

frissen őrölt bors

1 dl tejföl

1,5 dl 30%-os tejszín

1 evőkanál Tokaji borecet Furmintból

A durvára reszelt tököt a vajon, a kapor csokorba kötött szárával, a sóval, cukorral pároltam, frissen őrölt borssal fűszereztem. A kaporlevelet apróra vágtam, a tejszínt a tejföllel elkevertem jó előre, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire felhasználom.

A párolt tökből kivettem a kaporszárat, botmixerrel turmixoltam, de csak olyan rusztikusra. Felöntöttem a krémmel, és közepes tűzön, hogy ne forrjon fel, krémesre főztem. Hozzáadtam a zsenge kaporlevelet és borecettel ízesítettem.






Szerintem langyosan a legfinomabb, és borjú vagy sertéspörkölttel. Most a sertéspörkölt győzött, hiszen legutóbb, amikor (lisztmentes) tökfőzeléket készítettem, akkor a borjúpörkölt volt a nyerő.

Nem vagyok édesszájú, nekem például akár magában is, ez a tökpüré a tökéletes desszert.

Igazi nyári csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails