Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. április 7., szombat

Karcsúsítás élvezettel – 10 tipp a szelektív „diéta” elkezdéséhez – húsvét után éppen aktuális!



Isten ments, nem akarok ünneprontó lenni!
Még az ünnep előtt állunk, főnek a sonkák, sülnek a kalácsok, a csülkök és a kenyerek.
Ez így van jól. Ünnep után pedig nem árt egy kis „megkönnyebbülés … :)
Jómagam szelektíven étkezem az ünnep alatt is, hiszen már több mint egy hónapja átadtam magamat ennek az étkezési formának, mely nem jár kevesebb élvezettel.

Néhány fontosabb tudnivalót szeretnék időnként beszúrni a szelektív étkezésről szóló receptsorozatomba. Segítségül, hogy minél hamarabb eredménnyel járjunk.

Idővel minden fontosabb sarokpontot kielemzek, ugyanis nem szeretnék hosszas felsorolásokba bocsátkozni egy-egy bejegyzésben. Most következzen 10, a fontosabbak közül, hogy megkönnyítsem a kezdeti lépéseket a helyes, szelektív táplálkozással kapcsolatban.

  1. Négy héten át érdemes kivonni a magas szénhidráttartalmú ételeket az étkezésünkből. Ez egy teljes egészében saját vonatkozású felismerés, hogy így lényegesen könnyebb az „átállás”.
  2. 3-4 óránként étkezzünk – ahogyan az étvágyunk kívánja – a farkaséhség kerülendő, ugyanis az túlfogyasztásra sarkal. Ugyanakkor semmiképpen ne étkezzünk 3 óránál gyakrabban, vagy napi 3 étkezésnél kevesebbszer. Hagyjuk, hogy az előzőleg elfogyasztott ételt meg tudjuk teljes egészében emészteni. Ne nassoljunk, inkább váltsunk ki egyes – köztes - étkezéseket mondjuk csak gyümölccsel vagy joghurttal. Vagy egy szelet sonkával vagy kockasajttal.
  3. A gyümölcs nem a semleges, hanem a fehérje dús alapanyagok közé sorolt szelektív étkezési szempontból. Azért mert egészséges a fogyasztása, éppúgy be kell tartanunk minden olyan szempontot, mint bármely más, fehérje alapú étel vagy alapanyag esetében. Tehát csak semleges alapanyagokkal házasíthatjuk. Együnk tízóraira vagy uzsonnára csak gyümölcsöt, de ne egy főétkezés után desszertnek, vagy fél órával az étkezést követően.
  4. Kéthetente, havonta tarthatunk egy-egy gyümölcsnapot. Könnyebben válunk meg a súlyfölöslegtől, illetve kevésbé gyarapszunk súlyban, ha több fehérje alapú ételt fogyasztunk. A sok fehérje savasít, így egy-egy gyümölcsnappal, lúgosítással, kiegyensúlyozhatjuk a szervezetünk PH értékét. A fokhagyma is lúgosít, ezt pusztán csak azért említem, mert diétás érendemben állandó, kedves vendég. Ezért (is).
  5. Igyunk sok folyadékot. Azaz vizet. Tapasztalatom, hogy az ízesített vizekből többet bírok meginni. Szénhidrát alapú étkezéshez a vízen kívül teát, fehérje alapú étkezéshez pedig a vízen kívül gyümölcslevet igyunk. Csavarjunk kevés friss citromot vagy lime-ot az ásványvízbe, számomra ez a legkellemesebb üdítőital. Italok tekintetében is célszerű szelektíven fogyasztanunk. A szénhidrát alapú ételekhez: víz, kávé, feketetea, gyógytea, zöldséglé és sör „illik”. Fehérje alapú ételekhez: víz, gyógy és gyümölcsteák, zöldség és gyümölcslevek, kávé, feketetea, bor, almabor, habzóbor, pezsgő illik. A tömény italok pedig a kalóriamennyiségük miatt kerülendőek. Vagyis mértékkel fogyasszuk, ami egyébként is igaz.
  6. Reggelire választhatunk, hogy szénhidrát vagy fehérje alapú ételt szeretnénk fogyasztani. Ebédre fehérje, vacsorára szénhidrát alapú ételt válasszunk, ha csak lehet. Amikor kifejezetten karcsúsító céllal diétázom szelektíven, akkor nem minden nap iktatok be szénhidrát alapú ételt az étrendembe. Ugyanakkor érdemes ezt normálisan kezelni, ugyanis a szénhidrát hosszú időre történő kivonása az étrendünkből káros hatásokkal, energiavesztéssel, koncentrációs problémákkal járhat. Ha ezeket a tüneteket tablettákkal próbáljuk pótolni normális táplálkozás helyett, akkor inkább ne diétázzunk. Ne csapjuk be magunkat pusztán azért, mert ezek manapság divatos fogások. Az egészségünket és a pénzünket ne herdáljuk el rá, fölöslegesen.
  7. Itt a jó idő! Sétáljunk (egy-egy megállóval szálljunk le korábban a buszról, vagy parkoljunk távolabb), kertészkedjünk, lépcsőzzünk (kerüljük a liftet), azaz mozogjunk sokat. Vegyünk egy biciklit, a mai benzinárak mellett csak jól járhatunk. Mozgunk és spórolunk is egyben. Természetesen intenzívebben is edzhetünk, ez szabadon választott. De csak annyit, hogy maradjon időnk a családunkra és a gyerekeinkre is. Sajnos nekem az a tapasztalatom, ha egy nő elkezd karcsúsítani, akkor mindent alávet ennek. A család is sovány kosztra kerül és el kell szenvednie, hogy hosszú órákat nélkülözi a családanyát, azzal a felhanggal, hogy ez jár neki. A másik véglet pedig az, hogy el sem kezdi, mert akkor magának másképpen kell főznie, illetve őrült edzésekbe kezdenie. Szerintem itt is jobb az arany középút. Étkezzünk összehangoltan a családdal, és minél többet mozogjunk velük együtt!
  8. Vonjuk ki a kész és félkész termékeket az étrendünkből. Főzzünk és táplálkozzunk friss, egyszerű alapanyagokból. Kerüljük a liszt, a cukor, a krumpli és a rizs nagymennyiségű felhasználását. Én nem vagyok édesítőszer párti, kevés mézzel, nádcukorral váltom ki a használatát. Együnk kevés édességet. Túlnyomóan az édességek, sütemények túlzott fogyasztása vezet az elhízáshoz. Manapság divatos kerülni a zsírokat, olajokat, zsíros sajtokat, a húst, de az édesség korlátlanul fogy. Kényeztessük magunkat egy-egy kocka elsőrangú, kiváló minőségű csokoládéval, legalábbis én ezt teszem. Az édességekre, süteményekre szolgálok majd a jövőben jó tanácsokkal. Ugyanis semmit nem célszerű egészen kivonnunk az étrendünkből, csak okosan súlyoznunk szükséges ezeket.
  9. Az egész tojás a fehérje dús alapanyagok közé sorolható. Szétválasztva viszont számtalan módon beépíthető az étrendünkbe. A főtt tojássárgája számtalan szénhidrát dús alapanyaggal kombinálva alkot egy-egy nagyszerű ételt. Igyekszem sok tojásos ételt bemutatni, ugyanis nagyszerű fogás és alapanyag a szelektív étkezésben a zöldségek mellett, melyek nagy része bármilyen ételhez felhasználható. Fixa ideám, hogy egy hétköznapi diéta nem kell, hogy csak főtt csirkemellből és zöldsalátából álljon napról, napra.
  10. A 45%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok a semleges kategóriába sorolhatóak. Éppúgy, mint a teljes tej és tejtermékek. A zsírszegény tej és tejtermékek azok már fehérje dús alapanyagok. Érdemes odafigyelni erre, és nem pusztán az után menni, hogy ha light, azaz zsírszegény egy tejtermék, akkor már diétás így egészségesebb. Sokkal inkább arra, hogy egy tejtermék annál értékesebb, minél teljesebb, tehát minél kevesebb szétválasztáson esik át. A teljes tejtermékek fogyasztása bármilyen alapanyaggal együtt lehetséges, míg a sovány tejtermékeket csak a fehérje alapú ételekhez használhatjuk fel. Kisebb mennyiségű teljes értékű tejtermék felhasználásával szerintem mind élvezetben, mind végeredményben messzebbre jutunk. Ráadásul a patinás sajtokból valljuk be, nem látunk zsírszegény változatokat. Ennek éppen ilyen okai vannak, melyeket föntebb felfestettem. Újra kihangsúlyoznám azt, hogy táplálkozzunk természetesen, de mértékkel.

Még néhány ételt bemutatok, melyeket már jóízűen el is fogyasztottam a diéta folyamán, majd napi étrend ajánlatokat is tervezek összeállítani, ha valaki menüajánlatra is kíváncsi volna. 

Továbbra is csak biztatni tudok mindenkit, hogy táplálkozzon normálisan, mértékkel, egészségesen, és fejelje meg azzal, hogy szelektíven.

Eddigi bejegyzéseimet szelektív étkezés témában itt gyűjtöm.

kép forrás: zigi.hu

8 megjegyzés:

  1. Helló!
    Kellemes Ünnepeket és sok finomságot kívánok!!!!
    Bea

    VálaszTörlés
  2. Áldott, szép és kegyelemteljes ünnepet !

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen és viszont kívánom!

    Igazán kellemesen telt ... :)

    VálaszTörlés
  4. szia! nagyon tetszik a blogod, ma találtam rá és csak lapozgatom bőszen, gratulálok!:)
    de ehhez a bejegyzéshez most hozzá kell szólnom, előrebocsátva, hogy nem olvastam utána, hogy pontosan mit takar ez a szelektív diéta, de annyi biztos, hogy a gyümölcs az abszolút szénhidrát (gyümölcscukor)! nem pedig fehérje, ezért eléggé furcsállom a fehérje alapú étkezéshez sorolni. viszont zöldségek között (pl. fehérbab) sok fehérjedús van, amit meg sem említettél...
    valamint a vacsorára is inkább fehérjét szoktak javasolni.
    megkérdezhetem, hogy nálad miért van ez így? ez személyes diéta vagy van vmi alapja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten hozott nálam! Örülök, hogy rám találtál! :)

      Az a fajta szelektív diéta, amit hosszú évek óta követek, hogy időszakosan "könnyítsek" magamon, ez a túlnyomóan szénhidrát és túlnyomóan fehérje alapú élelmiszerek szétválasztásán alapszik EMÉSZTÉSI szempontból. Teljes mértékben majdnem, hogy lehetetlen és nem is egészséges a szétválasztás. Ez egy, a hétköznapokban könnyen bevezethető diéta a jobb emésztés érdekében, az emésztés könnyítésére, ami jelentős testsúlycsökkenést is okozhat, ha a napi kalória bevitelt szinten tartjuk.
      A banán, a datolya és az aszalt gyümölcsök, azok - ennek a szemléletnek a tükrében - szénhidrát alapú összetevőnek számítanak. A többi "hétköznapi" gyümölcs pedig a magas fehérjetartalmú ételekkel párosítható. Nem feltétlenül a magas fehérje tartalma miatt, hiszen a zsíros sajtok sem tartoznak a fehérje "kategóriába", hanem szabadon kombinálhatóak (semleges kategória).
      A diétám alapját a "Szelektív étkezés élvezettel" című könyv adja, melyet sok-sok éve a gyakorlatban tesztelek és nálam csodásan működik. Mind az a könnyebbség, melyet ez az étkezési forma biztosít számomra, mind a testsúlycsökkenés az, ami miatt publikálom és népszerűsítem, hiszen valóban élvezettel és sarkalatosabb lemondás nélkül hoz eredményt, más, drasztikus és jojó effektust okozó diétákkal.
      A szénhidrát vacsora ajánlása gondolom abból fakad, hogy, amennyiben 6 óra környékén szénhidrát alapú ételt fogyasztunk, úgy nem tör ránk fakaséhség éjfélkor. Ha nem vegyesen táplálkozunk, akkor a szénhidrátot is könnyebben emésztjük. Szétválasztva.
      Nekem nagyon bejön ez a szemlélet, mert napközben nem álmosít és nem terheli a gyomromat szénhidrát. Jobban tudok koncentrálni. Fehérje vagy gyümölcsreggeli, fehérje ebéd, szénhidrát vacsora - időben. Így nem kell kaparni a falat tíz óra után és bonbonokról álmodozni ... :)

      Ez a fajta szelektív étkezés ugyanakkor megfelelő szabadságot is nyújt, ugyanis meg lehet fordítani az étkezéseket, ezt nem tiltja semmi. Ehetsz szénhidrátot reggel és délben, és fehérjét vacsorára, ha úgy tetszik. Hosszú távon hozzá lehet szokni ahhoz, hogyha 6 órakor fehérjét eszel, amit gyorsan megemésztesz, akkor megálld, hogy nem eszel már semmit aznap... :)

      Most kotortam elő a könyvecskémet, mellyel anno elindultam, trendi könyvek a sorozat címe. Mára már nem is a könyv "tudományos alapja mozgat", hanem a 10 éve, általa és vele szerzett tapasztalat.

      Végül pedig, írtam föntebb, hogy a teljesség igénye nélkül soroltam fel élelmiszereket. Ez a sorozat részemről csak egy ajánlás azoknak, akik normális, élhető, élvezhető diétát szeretnének folytatni időszakosan, de nagyon szeretnek enni és ínyenckedni. Mert én ilyen vagyok, és nekem ez bejött! :)

      Törlés
  5. köszönöm, így már érthetőbb számomra! :)

    és igen, muszáj működnie, ha ilyen ételek mellett is karcsú tudsz maradni, ínycsiklandóak már képről is. még jó, hogy nem a szomszédomban laksz és nem kínoznak az illatok is! :D

    VálaszTörlés
  6. Now I am going away to do my breakfast, after having my breakfast
    coming again to read additional news.

    Here is my web page :: only the best review

    VálaszTörlés
  7. I know this site provides quality based content and other stuff, is
    there any other site which gives these kinds
    of data in quality?

    Look into my blog :: special compilation

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails