Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 30., vasárnap

Angol muffin (reggeli zsemle) - a legjobb







Ahogyan a szakácsnő repertoárja bővül, úgy kerülnek egyre ritkábban egyes – nagy kedvenc – ételféleségek is sorra. Hónapok óta nem sütöttem angol muffint, már hetek óta az járt az eszemben, hogy mikor jön ki rá a lépés.

Még mindig nem olyan sokan ismerik ezt nagyszerű, angol reggeli zsömlefélét, pedig már az óta hirdetem, mióta blogot írok. Évekkel korábbra húzódik vissza nálam a története, itt írtam az első bejegyzéseim között erről:

Angol muffin


A lényeg az, hogy az Egyesült Államokban ettem egyszer egy McDonald’s-ban tojásos- baconös muffint (akkor még nem volt Magyarországon reggeli a kínálatban) és nem értettem az összefüggést, mert addig én is csak az édes, amerikai muffint ismertem. Utána jártam a témának, mert nagyon ízlett a zsömle is és a belőle készített szendvics is, így megsütöttem.
Azóta az egyik kedvenc hétvégi tartalmas reggeli nálunk, amolyan angol reggeli, amerikai módra.
Első perctől kezdve ugyanaz a receptem, pofon egyszerű a tészta, még formázni sem kell a zsömléket, csak szaggatni. Láttam mostanában másoknál, hogy változtattak a receptemen, de nem érdemes. Pusztán azért, hogy újításnak tűnjön, fölösleges, mert ez a zsömle így a legjobb és a legfinomabb. Tökéletes.
Most mégis simítottam rajta egy nüansznyit, de pusztán a technikán, amit viszont az elmúlt idők házi pékségemben szerzett még elmélyültebb tapasztalataim hoztak csupán.

Hozzávalók 8 zsemléhez:

30 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztő
2,5 dl csap hideg víz
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só
2-3 evőkanál olaj a dagasztásokhoz
kevés kukoricaliszt a formázáshoz

A hideg vízben feloldottam az összemorzsolt élesztőt és a cukrot, de nem futtattam meg. A lisztet átszitáltam és elkevertem a sóval. Összeállítottam a lágy, ragacsos tésztát, ami ugyanakkor jó rugalmas.
 Ha valaki fél a lágy tésztától, az tegyen bele 0,3 dl-el kevesebb vizet, de nem lesz ennyire levegős, könnyű a zsömle, mint, amilyenek ezek a zsömlék lettek. 
10 perc pihentetés után felkapartam a dagasztótálból a tésztát, olajjal megcsorgattam és könnyedén megdagasztottam.
Megint megcsorgattam egy kis olajjal. Ettől jól dagasztható lesz, nem ragad és végül bársonyos lesz a tészta, mint a pizza tésztám. Onnan a dagasztási ötlet. 
20 perc múlva újra, könnyedén megdagasztottam, megcsorgattam egy kis olajjal és 30 percig pihentettem.
  Ez 10-12 könnyű mozdulat, nem kell a tésztát „összetörni”, manapság már ez nem „divat”. A több, könnyű, olajos felületen történő dagasztás jobb eredményhez vezet, a dagasztógép pedig alapból fölösleges. Életemben nem volt még, és azt hiszem már nem is lesz.
A 30 perc pihentetés után még egy habkönnyű dagasztás következett, majd 10 perc pihentetés után kukoricaliszttel alaposan megszórt deszkára terítettem és körülbelül 30 x 20 cm-es téglalapra nyújtottam ki. A tészta ekkor olyan 2-3 cm magas.
8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam, a maradékot összegyúrtam és még egy zsömlét kiszúrtam belőle. Összesen 8 zsömle az ideális ebből a mennyiségű tésztából.
Szilikon sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket (ami lehet kivajazva, vagy sütőpapírral kibélelve, ahogy tetszik) és letakarva 30 percig kelesztettem. Időben bekapcsoltam a sütőt, hogy mire letelik a 30 perc és megkelnek a muffinok, addigra rendesen felforrósodjon 220 C fokra.
A forró sütőbe toltam a tepsit és 10 perc elteltével megforgattam a zsömléket. Így még 8 percig sültek.





A sütőből kivéve kicsit kopogósak, de nem kell megijedni, mert perceken belül kívül ropogósak, belül pedig foszlósak lesznek, ahogyan kicsit hűlnek.

 Itt szeretném kiemelni, hogy nem kell mindentől megijedni, ami nem olyan a kezünk alatt, mint amit eddig megtapasztaltunk. Sem a lágy tésztától, sem a kopogósnak tűnő, frissen kisült zsömléktől. Nem kell rögtön agyon lisztezni a tésztát, vagy ruha alá dugni a forró zsömléket.

Fantasztikus zsömléket sütöttem, az eddigi legjobbakat. Megmondom miért. Nekem egyre inkább jobban bejön az átlagos gyakorlattól eltérő, hideg kovásszal történő kelesztés. Az, amit a pizza tésztámnál is alkalmazok, és az, amit ez esetben itt is, hogy a teljes, hideg folyadék mennyiségben feloldom az élesztőt és nem futtatom meg. A másik a plusz dagasztás beiktatása, és az olajos felületen történő dagasztás. Száz szónak is egy a vége, a zsemlék tökéletesek lettek. 




Kiváló péksütemény az angol muffin rántottához, buggyantott tojáshoz, lekvárhoz, vagy csak megvajazva, de én rendszerint megtöltöm őket, de erről a következő bejegyzésekben mesélek.




27 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó! Már régóta kerestem ezt a receptet. Az USA-ban kóstoltam, de azóta sem... Köszi, köszi. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Petra, mert tényleg egyszerű és nagyszerű! :)

      Törlés
  2. A fiaim mindig morgolódnak, a tömör zsemléim miatt. Nem gondoltam arra, hogy lágy tésztával levegősebb lenne. Nagyon kíváncsi vagyok, nekem is sikerül-e ilyen szépre.
    Már rég szerettelek volna megkérdezni, milyen zöldség aprítót kellene beszereznem, hogy olyan vékony szálakra tudjam vágni a répát pl., amilyent nálad látok a salátás képeken. Ami nem vág úgy, olyan már van néhány.
    Már kipróbáltam néhány recepteded, szeretjük, és ezúton meg is köszönöm. Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a tömörségnek több oka is lehet, illetve a túlzott folyadék sem használ. Receptje válogatja!

      Végy egy fém betétes mandolint, jó minőségűt és az 10-15 évig kiszolgál!
      Örülök, hogy tetszenek és még inkább ízlenek, a receptjeim!
      Köszönöm! :)

      Törlés
    2. Még egy info, mégpedig, hogy gyakran konyhakész lila-fehér vegyes vágott salátakeveréket használok, amiben répa is van. 18 dkg 170 Ft, és akkor nem kell külön-külön gyalulni a zöldségeket.

      Törlés
  3. Kedves Alexa!

    Mi a szerepe a kukorica lisztnek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól lesz "ropogós" mint a pizza tészta alja.
      Persze erre is igaz, hogy receptje válogatja.

      Törlés
    2. Lehet, hogy válogatja, de itt mindössze egy receptről beszélünk.
      Tehát köszönöm a választ..))

      Törlés
    3. A válaszom első része egy receptre vonatkozott, erre. A második része pedig általánosságban. Csak azért tettem hozzá, hogy azért nem kell minden szórást lecserélni kukoricalisztre ... Bocs, ha tudálékosnak tűntem.. ))

      Törlés
    4. Csak okosnak tüntél, mint mindig.
      Elkészítettem. Siker besöpörve. Köszönöm Alexa.
      Egyszer csak meg kellene háláni valahogyan.

      Törlés
    5. Megháláltad ... rátaláltál a blogra, ami megtetszett elkészítetted és ízlett, siker lett! Ez a szerző jutalma! :))

      Nagyon szívesen! Máskor is, bármikor! ... :)

      Törlés
  4. Kedves Alexa!
    Szeretném elkészíteni a zsemléket, a kérdés az, hogy ha este kisütöm, másnap reggel még tízórainak elkészíthető-e? Vagy hűtőben megformázva éjszakázhat esetleg? Köszönettel,
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan süsd ki este. Amikor teljesen kihűlt, akkor tárold úgy, ahogyan a kenyeret és péksüteményt szoktad, hogy ne száradjon, szikkadjon meg.
      Reggel is tökéletesek lesznek, persze langyosan megvágva és megtömve "non plus ultra"! :))

      Törlés
    2. Köszönöm:)))
      Megsütöttem, isteni finom lett! Azért még langyosan kipróbáltuk, veszélybe is került a mai tízórai sorsa:-)Tényleg nagyon puha maradt, hibátlan recept, köszönet érte!

      Törlés
    3. Igen, gyorsan befészkeli magát ez a zsömle a családi kedvencek közé! :)
      Egészségetekre, nagyon örülök, hogy teljes siker! :))

      Törlés
  5. Nagyon tetszik, kipróbálom biztosan!Üdv,Olgi néni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogsz csalódni benne, Olgi néni! Majd számolj be róla, hogy sikerült!

      Törlés
  6. Sziasztok! Elkészítettem. Bánácska sütőm van (én szeretem), kukoricaliszt nem volt itthon, rétesliszteztem, kicsit féltem, hogy túl nyúlós, de nem kertelek - isteni lett. :) Nagyon-nagyon köszönöm. :) Nekem 7 jött ki a kiszúróval (pohár :), a maradékból már nem jött volna ki 2 db, egyben hagytam, kézzel megformáztam. nagyobb lett, mint a többi, de teljesen szuper így is. Párom most tolja vacsira. :)Én egy kis rántottával töltöttem és némi szalonnapörccel. Nyamm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ez a változat nagyon jól hangzik! Örülök, hogy mindketten elégedettek vagytok a recepttel! ;)
      Egészségetekre! :)

      Törlés
  7. Nagyon finom, nem tudok eleget csinálni belőle, félóra alatt mind elfogy! Nagyon köszönöm:)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Alexa! Minden elismerésem! ( nem győzöm olvasgatni a receptjeidet,nem csak ezeket és alig tudok dönteni,hogy melyiket csináljam meg)

    VálaszTörlés
  9. Szia! Szeretném megkérdezni, hogy ha végig 220°-C-on sütöm, akkor nem ég meg? Mert én a kenyeremet ennyin kezdem sütni, de 5 perc után mérséklem kb 190°C-ra, mert különben szénné égne kívülről. Belül pedig nyers maradna. Előre is Köszönöm a válaszodat!!
    Üdv: Gy.K.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Alexa! Most találtam rá a blogodra, így még semmit nem készítettem el, de egyszerűen el vagyok ragadtatva tőle. Minden amit találtam pont az én ízlésemnek való, amiket keresni szoktam, minden egy helyen van! Csodálatos!
    Én sosem szoktam commentet írni, de ezt most nem hagyhattam ki! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  11. Alexan! Lelehet fagyasztani?? És ha igen sütés elött, vagy utánna???

    VálaszTörlés
  12. Egyszer véletlenül rátaláltam a receptedre, de véletlenül nem mentettem el, évek óta keresem, mert a hasonló nem volt az igazi, végre ismét megtaláltam, teljesen véletlenül, ez a tökéletes, köszi! Gabi

    VálaszTörlés
  13. Most készítem másodszorra, de mindenkit lenyűgözött. Annyira finom kívül ropogós belül omlós😊 most k~szül a mc muffin😁 köszönöm a receptet😊😊

    VálaszTörlés
  14. Szia, Nagyon klassz, már régóta kerestem. Szerinted az élesztőt le lehet cserélni kovászra? Ha igen, milyen arányban?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails