Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. szeptember 4., kedd

Édes-ropogós sült hagyma – amerikai hot doghoz



Az amerikai hot dog íz összhangjának lényege az édes hot dog kifli és az édes-ropogós sült hagyma.
A magyar hot dog is nagyon finom, már gimis koromban imádtam a félbevágott, sós óriáskiflibe gyömöszölt virslit, amikor az összes ketchup és mustár a kifli végébe került, így az utolsó falatok már csak a mustáros-ketchupös kifliről szóltak. Régi szép idők.

Az oldalt nyitott hot dog kiflinek mindenképpen nagy előnye, hogy egyenletesen tölthető, még akkor is, hogyha túl sok mindent pakolunk bele, és éppúgy úszunk a maszlagban utána, mint, amikor egy igazán gazdag és szaftos hamburgert majszolunk el.

A hot dog kifli receptjét előbb már bemutattam, most az édes-ropogós sült hagymát szeretném.

Hot dog kiflik házilag




Kicsit kutakodtam, hogyan is lehet ezt a finomságot előállítani házilag (mindenképpen nagy előnye, hogy állag-, állományjavító és tartósítószer mentes) és rá is akadtam a megoldásra.
Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig önmagáért beszél: édes, sokáig ropogós marad és rettenetesen finom. A hagyma szinte egyáltalán nem szív magába olajat, és leitatva egyáltalán nem marad olajos.

Hozzávalók 10-12 adaghoz:

30 dkg mogyoróhagyma vékonyan felkarikázva
4 dl mogyoróolaj vagy napraforgóolaj

Mindenképpen ajánlom a recepthez a mogyoróhagymát, hiszen ez a fajta hagyma hozza a tökéletes végső íz élményt és lesz fantasztikusan ropogós. .
Alaposan felforrósított olajban süssük addig a mogyoróhagymát, amíg barna és ropogós nem lesz. Közben keverjük meg. Vigyázat, mert aránylag sokáig sül a hagyma, amíg ropogós nem lesz (kb. 6-8 perc) viszont a végén hirtelen el kezd barnulni (az utolsó percekben kicsit csökkenthetjük is a hőt), ekkor szűrőlapáttal érdemes gyorsan papírtörlőre szedni, hogy meg ne égjen. 





A kihűlt olajat szűrjük le és nyugodtan használjuk fel további ételekhez (pl. frissen sültek) az ízletes, hagymás olajat! A visszamaradt hagymás olaj felhasználási lehetőségéről is lesznek bejegyzések az elkövetkezőkben.

Ezt a fajta ropogós hagymát adhatjuk sertés vagy marhasülthöz is! :) 



4 megjegyzés:

  1. Ez aztán a frappáns válasz egy emlékképre! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, a "műfütyis" felszúrást nem említettem, de "az a hot dog" úgyis csak annak mond valamit, aki az emlékképei között őrzi! :)

      Törlés
  2. Nem mondhatnám, hogy őrzöm, inkább kísért :-) Vajon mi lett velük? Visszavitték a kotongyárba?

    :-)))

    Ami igaz, az igaz, az óriáskiflit sikerült megpirítani belül, aminek így nem volt rossz íze, inkább sok volt belőle. És tényleg, a vége lágy volt, mint az ostyás fagyinak.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomnak látszik. Kérdezem ez a fajta sült hagyma, jó dödölléhez is?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails