Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 20., vasárnap

Sous vide – intelligens konyhai megoldások







Úgy hat évvel ezelőtt volt szerencsém először, egy andalúziai étteremben sous vide eljárással készült zöldséget ennem. Meg is említettem egy korai bejegyzésemben,  Andalúziában szerzett élményeim között. Egyre több magyarországi étteremben is alkalmazzák ezt a nagyszerű technológiát.

A házi konyhai használatra kifejlesztett, Sous Vide Supreme szettet volt lehetőségem a napokban a Souse Vide Magyarország jóvoltából tesztelni. Sajnos csak egy hétig állt rendelkezésemre a masina, de reménykedem abban, hogy visszakerül még hozzám, hogy immár kicsit tapasztaltabb szüvidolóként igazán kibontakozhassam a témában.

Tojást, halat (marlin/nairagi steak), sertést (csontos karajsteak), marhát (óriás hátszín szelet) és kacsát (comb), valamint zöldségeket (gomba, ceruzabab, bébi kukorica, cukorborsó) készítettem az eljárással.

Engem megnyert mind a technológia, mind a nagyszerű kivitelű masina. Ha a nagyobb konyhai gépek árát nézem, ha telik rá, kihagyhatatlan.
A szett egy vákuumcsomagoló gépből és egy vízfürdőként szolgáló eszközből áll. Az előkészített nyers alapanyagot fűszerezzük, vákuum csomagoljuk, majd a megfelelő – alacsony - hőmérsékleten hőkezeljük. A vákuumcsomagolásnak köszönhetően nem párolódik az étel, csak állandó hőmérsékleten készül. Nagyon kevés az eljárás során az íz, tápérték, vitamin és térfogatvesztés.

Az így elkészült húsféléket néhány perc alatt felpirítjuk és tálaljuk. A zöldségeket pirítani sem szükséges.
A legfőbb vonzereje a fentiek mellett az eljárásnak, hogy akár egész hétre, vagy hónapra előre előkészíthetjük az ételeinket, majd csak előkapjuk és néhány perc múlva kész. Nem is akármilyen minőségben.
Az így előkészített húsféléket 6-8 napig simán hűtőben, néhány hónapi pedig fagyasztóban is tárolhatjuk.
Állítom, hogy az előkészítés után, a napokig hűtőben várakozó húsok ugyanolyan minőségben tündököltek a tányéron, mint amit aznap készítettem elő. A fagyasztott húsokat még nem teszteltem, de a sorozatban beszámolok róla.

Bízom benne, hogy sous vide mini sorozatom receptjei hasznosak lesznek azok számára, akik már rendelkeznek Sous Vide Supreme szettel, akik nem rendelkeznek, azoknak pedig kedvet csinálok hozzá. 
A képek minden esetre önmagukért beszélnek ... :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails