Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 12., csütörtök

Hűtő takarítás pizzával. Eredmény: kölyök, katalán, férfi pizza










Minden nap sütöttem, főztem mostanában, holnap pedig elmegyünk a legkedvesebb nyíregyházi barátainkkal a Tiszára, jó gazdasszony nekiállt rendet rakni a hűtőben.
A kisfiamhoz meghívtuk az egyik kis barátját uszodázni, a tinédzser lányom is előfordul itthon hébe-hóba, de ebédre vagy vacsorára mindig. Így ma sem rakhattam az asztalra hideget.
Ahogy körül néztem a hűtőben, egyből beugrott, hogy ma pizza lesz. Elhatároztam, hogy nem megyek boltba, hiszen pont az a lényeg, hogy „kipucoljam” a hűtőt, abból készülnek a pizzák, ami itthon van. Mit mondjak, tetszett a feladat.
Volt itthon főtt, olasz sonka (tényleg véletlenül), chorizo és tóalmási parasztkolbász, egy fél rúd katalán szalámi és egy darabka, még az abárolt császárszalonnámból.
Háromféle spanyol sajtból egy-egy kevés, juh, kecske és tehénsajt, valamint gouda. Parmezán mindig van itthon, de azt most félretoltam, az marad későbbre tartaléknak. Maradt valamennyi tegnap az újhagymából felszeletelve, volt három darab anyósom féle, napon érett, mézédes paradicsom, és egy kis maradék allioli.
3 nagy pizzát akartam sütni, egyet a gyerekeknek, egyet a női szakasznak, egyet a férjemnek.
A gyerekek pizzájára a kolbász, a szalonna, a gouda sajt, és paradicsomszósz passzolt. A férfi pizzára főtt sonka, csípős paprika, gouda sajt és paradicsomszósz. A „katalán” pizzára katalán szalámi, 3 féle spanyol sajt, allioli, és szárazon pirított fenyőmag.
400 gr vegyes lisztből (sima és kenyérliszt) 7 g élesztőből, 40 gr olívaolajból, 15 gr porcukorból, 10 gr sóból 240 gr csaphideg vízből gyúrtam a pizzatésztát.
Először mindig a kovászt keverem el, a lisztet mindig átszitálom, hozzáadom a sót, az olajat és ezt mind alaposan összegyúrom, de csak 10 perc elteltével dagasztom. Olajos felületen dagasztok, először ugyancsak 10 perc múlva, utána 20 perc múlva, után 30 perc múlva és végül hagyom félórát pihenni.
3 felé osztottam a tésztát, kettő ment a hűtőbe, mert azt csak este akartam kisütni. A kölyökpizzához kézzel nyújtogattam a tésztát a cipóformából, majd beletettem a kiolajozott, kukoricaliszttel megszórt formába, és rövid pihentetésekkel végül szépen kihúztam a peremig, szinte hajszál vékonyra.








A dagasztások között elkészítettem a paradicsomszószt. Forró vízbe mártva lehúztam a paradicsomok héját, utána apróra daraboltam. Egy evőkanál olívaolajban a sóval elmorzsolt, dundi gerezd, átnyomott fokhagymát pároltam, megszórtam morzsolt oreganoval, és bazsalikommal. Kis idő múlva rádobtam az összevágott újhagymát és együtt pároltam. Elkevertem egy kis üveg (2 evőkanál) paradicsompürével, majd hozzáadtam a darabolt paradicsomot. Sóztam, borsoztam és lassú tűzön kb. 15 perc alatt mártássá főztem. Hagytam kihűlni.













A kölyökpizzát megkentem a paradicsomszósszal, megraktam kolbásszal, egy kis vékonyra szeletelt mogyoróhagymával, a sajt darabokkal, megszórtam egy kis pizzafűszerrel (só nélküli olasz fűszerkeverék) és a tetejére raktam pár vékony szelet abárolt császárszalonnát.










Jól befűtött sütőben, 220 fokon, alsó bordamagasságon sütöttem 15 percig.
Estefelé összeraktam a felnőtt pizzákat is, és, amikor újra összejött a család a nyári edzésekből kisütöttem.

























A katalán pizza abszolút újdonság, és rettentően finom volt. Jól kombináltam.

Olyan sok mindent nem használtam a pizzákhoz, mégis szépen kiürült a hűtő.
Hétfőtől új hét következik, új ötletek, új ételek, amelyekhez felkerekedek és frissen vásárolok be.
Holnap azért még felteszek egy könnyű, de különleges kucsmagombás ételt, amit ma készítettem:-)

2 megjegyzés:

  1. Gusztusosak! Fenyőmagot még nem is láttam pizzán...

    VálaszTörlés
  2. Szia Hapci! Köszönöm. Én sem láttam még, de nagyon jól harmonizált a többi feltéttel....

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails