Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 22., vasárnap

Így ünnepeltünk mi: Hortobágy, Hídivásár






A Virágkarnevál fő eseményei között kimentünk Hortobágyra a Hídivásárra.
Volt némi dugó az utolsó kilométereken, ez is jelezte, hogy sokan voltak kíváncsiak a Hídivásárra, valamint Hortobágyra.
Végig jártuk a vásár minden érdekes szegletét, mindenfelé pörköltek és gulyások rotyogtak, készültek a slambucok, és itt is sültek a kenyérlángosok, a rétesek, a kézművesek pedig hangos szóval is kínálták termékeiket.
A pásztor emberek hagyományos öltözetben büszkén demonstrálták közöttünk, hogy ők itt az igazi házigazdák. Örömmel vettek minden érdeklődő pillantást.











Nagyon érdekelt minket, hogy a Nagycsárda milyen átalakításon ment keresztül, sajnos nem nyitott ki a az új kenyér ünnepére, de már ebben az állapotában is jósolható, hogy nagyszerű munkát végeztek.





A csárda előtti részben a hortobágyi gazdaság kínált bio szürkemarhából és halból készült ételeket. Óriási volt erre az érdeklődés, így mire mi a pulthoz értünk, néhány fogásról lemaradtunk, végül gulyáslevest és roston halat ettünk.
A szürkemarha gulyásleves elsőrangúan volt elkészítve, tele hússal, zöldséggel és nagyszerűen ízesítve. Folyamatosa frissen sütötték a friss halat is, a tűzforró gulyásleves előtt, nagyszerű előétel volt.



Teletömtük a pocakunkat, még sétáltunk egy kört a csárda előtti forgatagban is, majd újra kocsiba ültünk és indultunk az esti karneváli eseményekre haza.
Az esti karneváli gáláról már beszámoltam, nagyszerű volt ez a nap.
Tele élményekkel, és mondhatom kellemesen, de alaposan elfáradva hajtottuk nyugovóra a fejünket ez után az élménydús, nagyszerű nap után.

7 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jók a képek! Lenne hozzád egy kérésem: egy nagyon kedves barátnőm Balmazújvárosról származik, ő készített nekem egyszer hortobágyi palacsintát, ami teljesen máshogy készül, mint erre mifelénk (Győr), (az alapja szintén pörkölt, de fűszerezve volt majoránnával, mustárral és rántva volt). Nekem így nagyon ízlett. A receptet sajnos elfelejtettem elkérni. Ha Te is így készíted, akkor megkérlek, mutasd be hogy készül a hortobágyi palacsinta a Hortobágyon. Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves csongi: a hortobágyi palacsintát kétféleképpen készítjük errefelé, "szaftosan" és rántva. Mindkettő tölteléke ugyanaz, jó puha borjúpaprikás villával "széttépkedve", és vagy hosszú szafttal, amit azután besűrítünk és a palacsintával tálaljuk, vagy rántva, párolt rizzsel, tartárral.
    A barátnőd egyénilég ízesíthette tovább a pörköltet, és a majoranna azt sejteti nekem, hogy nem biztos, hogy borjúhúst használt, inkább marhát (?) ahhoz jobban el tudom képzelni a mustár-majoránna ízesítést.
    Én hagyományosan készítem, a szaftos változatot, maximum gombát teszek bele pluszban, de akkor már nem hortobágyi, hanem bakonyi palacsinta.
    Csirkepaprikás maradékából is készítettem már, de a "sima", egyszerű ízesítéstől nem térek el.

    Amúgy számtalan féle sós, töltött palacsintát készítek, jó hogy felvetetted, be fogok mutatni párat. A vargányával töltött, rántott palacsinta az egyik legfinomabb.....

    Bocsánat, hogy nem tudtam konkrétan segíteni:-((

    VálaszTörlés
  3. A bácsit ott a 11. képen ismerem, a slambuc nagymestere ő! A nagycsárdát csak várjuk meg hogy milyen szakácsot találnak majd az üzemeltetők! Van a faluban egy bio húsbolt helyi termékekkel, tudsz róla?

    VálaszTörlés
  4. Isten hozott "saját levében", örülök Neked! Nagyon szeretem az oldaladat.

    Ebben a hónapban sokat írtam magáról a hortobágyi szürkemarháról, és a forgalmazókról. Holnap megyek a húsboltba is, fényképezek, beszélgetek, termékekkel, árakkal mutatom be. Utána hortobágyi bio hús alapanyagokból főzök ételeket. Már korábban is főztem:-)

    Köszönöm, hogy megemlítetted a húsboltot, nagyon örülök neki, hogy találkozom olyannal is, aki ismeri az üzletet, mert nem hiszed el, hogy milyen kevesen tudták, hogy létezik.....

    A bácsi telejesen lenyűgözött, volt körülötte valami érdekes, magával ragadó légkör, szerencsém volt, hogy rátaláltam, mert az egyik hatalmas "csárdasátor" legvégében, a háttérben készítette a slambucot.

    Remélem, hogy jó szakácsot találnak a nagycsárdába, mert fenem a fogam a jó kis szürkemarha, racka, gyöngytyúk, mangalica, hal kajákra! Azt mondta Gencsi Zoltán, hogy sajnos nem tudják, hogy mikor tudják kinyitni.

    Majd nézz körül a többi bejegyzésem között is, ha van kedved, szívesen veszem észrevételeidet, hozzászólásaidat:-)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, így is segítettél és várom a vargányás rántott palacsinta receptjét és persze a többi töltött palacsintáét is.

    VálaszTörlés
  6. A képeidet már láttam a gasztroboxon de most végignéztem mégegyszer. Élvezetes képriportot csináltál!
    üdv. trendo a Gastrodamustól

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails