Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 9., hétfő

Megint „kisütöttem” valamit: eldőlős, leveles, sajtos pogácsa apróban, és egyszerű nyári meggyes piskóta pirított mandulával








A bográcspartihoz egyből magyaros előétel és desszert körvonalazódott bennem, úgyhogy a legjobb pástétom, és tapas receptjeim még ezután fognak következni.

Most kizártam a valódi csokoládés desszertet is, egyből a lányom kedvence, a meggyes piskóta jutott az eszembe.
Ez a társaság még nem kóstolta az eldőlős, leveles, sajtos pogácsámat, így mindenképpen ezt akartam sütni, az „érkező” pálinkához. Sör, és borkorcsolyának is kiváló a levezető beszélgetéshez, így kétség nem fért hozzá, hogy ezt készítek.
Már régen kíváncsi voltam rá, hogy mi lenne, ha kisebb méretben sütném egyszer meg, vajon hátrányára válna-e az egységének.
Imádott nagymamám pogácsa szaggatóját én örököltem, gyermekkorom összes pogácsája ezzel készült, a konyhámban szem előtt tartom, nagy becsben.
4 cm átmérőjű a szaggató, gondoltam, hogy ezzel kezdem a kisebbítő próba sorozatot.






Mondhatom, hogy nagyszerűen sikerült a kísérlet, a leveles sajtos pogácsa, talán még azt mondanám, hogy előnyére változott. Csinos, két-három falatos pogácsák sültek ki belőle, és a fejlesztésem minden erényét megtartotta ebben a méretben.




Legközelebb még kisebb pogácsákat szaggatok, egyfalatosakat, és természetesen beszámolok a végeredményről. Kicsit több pepecseléssel jár, de egyáltalán nem vészes.

Biztosan mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miért pont meggyes piskótát sütöttem, amikor tudva lévő, hogy az idén, gyakorlatilag zéró a meggytermés.
Nos, ez valóban így van, de gondos anyósom múlt évi készletéből még maradt egy-két zacskó finom, saját kertben érett meggy, lefagyasztva.
Dióval szoktam kombinálni hébe-hóba, most viszont a mandula jutott az eszembe. Nem régen vettem egy nagyobb zacskó natúr, tisztított mandulát panírozáshoz, úgyhogy nem kellett sokan mennem a mandula után.
Egészben, szárazon pirítottam meg, és éles, vastag pengéjű késsel daraboltam durvára őket.A legegyszerűbb piskótatésztát készítettem, 4 egész tojás, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 4 evőkanál forró víz, 15 dkg barnacukor és egy kis vanília aroma. Ha van pluszban tojásfehérjém frissen, akkor még szoktam egyet hozzáadni. Most is ezt tettem. 20 dkg magozott és kinyomkodott meggyet tettem bele, és 10 dkg pirított mandulát.











Féltem, hogy a sok meggy eláztatja a piskótát, de tévedtem, még 10 dkg simán elment volna benne.
Így is nagyon finom lett, még porcukrot is hiába kínáltam hozzá, csak magában kelt el.





Ha lett volna egy kicsit több időm, egy kis posírozott meggyet készíthettem volna a szirupot sűrűre főzve, és ezzel a rusztikus gyümölcsmártással is kínálhattam volna, de majd legközelebb, ha kicsit több időm lesz.
Így is nagyszerűen éreztük magunkat vasárnap és rendkívül kelendőek voltak újra a finom házias, magyaros ételek.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Házi tejjel és házi tojással készítettem a pogácsákat. Isteni finomak! Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Kedves csongi, mi is függők lettünk, mióta ezt a receptet kikísérleteztem, örülök, hogy kipróbáltad. Házi alapanyagokkal pedig mindig minden a még finomabb:-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails