Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 29., péntek

Citromos-currys olívaolajban pácolt tanyasi csirkedarabok kókusztejes mártásával, jázminrizzsel













Folytatom a falusi alapanyagokat népszerűsítő kampányt. Ahogyan a Hagyományos magyar ételek falusi alapanyagokból: csirkeragu leves bejegyzésemnél már bevezettem, nemzetközi ételeket is be akarok mutatni tanyasi csirkéből, mégpedig azt demonstrálandó, hogy ízben és állagban mindenképpen, de árban is megéri kapirgálós csirkéből főzni, nem csak hagyományos, magyaros ételeket.
Egy nagyobb csirkét és egy közepesen nagy, fiatal kakast vásároltam, az aprólékok és a hátak mentek a levesbe. Ehhez az ételhez a két-két alsócombot és két-két szárnyat használtam fel, éppen elégséges 4 főre egy hétköznapi vacsorához.
A szépen előkészített csirkedarabokhoz elkészítettem a pácot.
Két teáskanál curry port és chili port elkevertem 5 gerezd áttört fokhagymával, egy teáskanál frissen őrölt gyömbérrel és egy teáskanál sóval. Hozzáadtam egy citrom reszelt héját és egy fél citrom levét. Elkevertem egy dl extra szűz olívaolajjal és alaposan megfürdettem a pácban a csirkedarabokat abban a cserépedényben, melyben később meg is sütöttem. Kb. 30 percig pácoltam szobahőmérsékleten, fedetlenül. Savas pácban nem érdemes ettől hosszabb ideig pácolni a húst, mert "megfő", és nem ez a cél.
Betettem a 180 C fokra előmelegített sütőbe és 20 percig színén, 20 percig a másik oldalán, majd 20 percig újból a színén sütöttem a csirkét. Az utolsó 10 percre 200 C fokra felvettem a hőmérsékletet.
















Közben jázminrizst főztem. Dupla adagot, mivel másnap, tojásos sült rizst terveztem, ehhez úgyis elő kell hűteni a rizst.
60 dkg jázminrizst átmostam, vastagaljú nagy fazékba tettem és felöntöttem 8 dl hideg vízzel. Közepes tűzön felforraltam, lefedve 10 percig pároltam, de már csendes tűzön. Konyharuhát tettem a fedő alá, és így is 10 percig főztem a rizst. Levettem a tűzről és lefedve 10 percig pihentettem.















A szépen megsült csirke darabokat előmelegített tálra szedtem és melegen tartottam. A csirke alól egy fél dl fűszeres olajat leöntöttem. A maradék szaftos, fűszeres olajat felöntöttem 2 dl kókusztej krémes, sűrű tetejével (nem kevertem össze a kókusztejet, amikor kibontottam) és visszatettem 5 percre a cserepet a sütőbe. Közben minden tálalásra kész volt, az elkészült mártást átöntöttem a kínálóba és azonnal tálaltam.
















Egyszerű, könnyű, indiai ízeket idéző vacsora volt, nagyszerűen sikerült. Biztosan elkészítem újra és újra.

5 megjegyzés:

  1. Mormogi Papa: ...de addig kihűl...:DDD

    VálaszTörlés
  2. Az első falat a szemmel "történik" - és gyakran laktató. Ami ebben az esetben is bebizonyodott.

    :-)

    Sajnos a kókusztej sem szerepel az étlapomon: sok szulfit ion (vízben oldott SO2) van benne, és attól nem érzem jól magam. Ugyanaz a vegyület, ami gyakran előfordul - a hordók kénezése miatt - a fehérborban is.

    :-(

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és a csirkét nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  4. Skandikamera: ...szinte adja magát, hogy akkor készítsd créme fraichével, azt tudom, hogy gyakran használod - Te is - így kedveled és az nem árt az egészségednek. Nyugodtan próbáld ki a receptet, én úgy érzem, hogy ínyedre való...:))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails