Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 26., kedd

Húsvéti magvas kenyerem kevert lisztből, kovásszal











Többféle kenyeret is akartam sütni az ünnep alatt, de a férjem ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap biciklizni menjünk, így végül csak hétfőn sütöttem egy kenyeret. Apósomnak nem tesz jót a sok fehér búzaliszt, így mindenképpen kevert lisztből akartam kenyeret sütni. Gondoltam, akkor már legyen magvas is. Rettentően élvezem a kenyérsütést, már van olyan gyakorlatom benne, hogy akár saját elképzeléseimet alkalmazva állítsak össze egy újabb kenyérfélét. Ez most szó szerint így történt.
Már egy hete nevelem a friss kovászt, mégsem csak kovásszal készítettem a kenyeret ez esetben.


  • Előző este készítettem egy úgynevezett spongya kovászt:

    200 g kenyérliszt BL 80
    150 g 20 C fokos víz
    4 g élesztő
    20 g aktív kovász




Néhány napja úgy döntöttem, hogy kipróbálom az öregtésztát, ezelőtt nem sütöttem kenyeret öregtésztával. Limara egyszerű öregtészta receptje alapján állítottam össze az öregtésztát, tegnap már 3 napos volt. (250 g kenyérlisztet (BL 80) 5 g élesztővel, 1,5 dl vízzel és csipet cukorral alaposan összegyúrom, szobahőmérsékleten hagyom állni egy éjszakán át, majd lefedve hűtőben tárolom felhasználásig)


  • Összeállítottam a kenyértésztát:

    100 g öregtészta
    100 g fehér tönkölyliszt
    100 g fehér rozsliszt
    100 g kenyérliszt BL 80
    180 g 20 C fokos víz
    20 g vaj
    12 g só
    az előző nap elkészített spongya kovász

    Lazán, de alaposan összegyúrtam a hozzávalókat, 10 percig letakarva pihentettem, majd olajos felületen könnyedén megdagasztottam. Csak úgy 16-18 mozdulattal. 10 perc elteltével, majd 20 perc, majd 30 perc elteltével újra, ugyanígy megdagasztottam. Az utolsó dagasztásnál 200 g vegyes (tökmag, napraforgómag, lenmag) magvakat adtam hozzá, valamint egy kevés frissen őrölt köményt. Látszott, hogy szépen hólyagosodik, selymes, könnyű, de határozott a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percet pihent, majd lisztes felületen meghajtogattam. Egy óra múlva megvágtam a felületét, szép levegős volt a tészta. Így elégségesnek ítéltem meg a tészta kidolgozását. Ha nem lettem volna elégedett, akkor még egyszer meghajtottam volna és még egy órát pihent volna.
    Hosszúkás cipót formáztam belőle (előtte alaposan meglapogattam, hogy ne maradjon levegős a tészta), meghintettem liszttel és duplájára kelesztettem. Ez kb. egy óra volt. Keresztben három vágást ejtettem rajta, sütőpapírral bélelt jénaiba raktam, alaposan bespricceltem hideg vízzel, megszórtam egy kevés teljes kiőrlésű rozsliszttel, a jénai tetejét is megspricceltem vízzel és 230 C fokon 40 percig sütöttem. Ekkor 200 fokra mérsékeltem a hőt és további 20 percig sütöttem a kenyeret, míg szép színe lett, gyönyörűen megemelkedett, kikerekedett és ropogós lett a kenyér.












Rácson egy órán át hűlni hagytam, majd a faszénen sült ropogós, pácolt malackaraj mellé kínáltam. Az ízletes, ropogós pecsenyéről legközelebb írok.




9 megjegyzés:

  1. Csodás lett, ide hallom, ahogy ropog a héja ;-)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de beleharapnék! Mi az az aktív kovász?
    Anna

    VálaszTörlés
  3. Anna: Itt olvashatsz nálam róla. http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/01/kovasz-elete-1-resz.html
    A kizárólag aktív kovászból készült kenyereket is ajánlom figyelmedbe, mert nagyon finomak! Mondhatnám, ez az igazi...

    VálaszTörlés
  4. Te már nagyon profi módon műveled ezt a kenyér sütést! Csodálatos lett ! Nagyon bonyolúltnak tűnik az elkészítése.Szoktam sütni burgonyás kenyeret az azért egyszerűbb.Biztos megéri vele bajlódni, mert nagyon szép és gondolom finom!

    VálaszTörlés
  5. Kérnék most egy karéjt ebből a kenyérkéből!:-)Jó kis liba vagy kacsa zsírral.:-)Lilahagymával!

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem az első papírban sült husit!Nagyon, nagyon finom volt.Köszönet érte.
    Valamikor régen készítettem már csirkét így, de valahogy elfeledkeztem róla.:-)

    VálaszTörlés
  7. Nelli: Igen, néha jellemző, hogy az éppen "trendi" elkészítési módokat és alapanyagokat használjuk és elfeledkezünk olyanokról, melyekhez időről időre érdemes visszanyúlni. Örülök, hogy kedveteket és örömötöket leltétek benne, mert mi nagyon szeretjük. Mostanában grillezni fogok, remélem velem tartasz...:)))

    VálaszTörlés
  8. Éva: Nekem az a tapasztalatom, hogy a kicsit több törődés, kicsit több idő, a kenyérsütésnél (is) meghálálja magát. Könnyebb, ízletesebb kenyeret lehet így sütni, nem csak gyorsan, szépet.
    Ha még egyszer elolvasod a posztot, akkor a spongya kovász és az öregtészta kb. 2X10 perc alatt készültek el. Ha jól számolom, akkor 4x2-3 percig dagasztottam, majd 2 perc alatt meghajtogattam. Kb. 5 perc alatt megformáztam a kenyeret, majd betettem sülni. A köztes időkben pedig egyéb irányú dolgaimmal foglalkoztam...:)))

    Összességében még egy órát sem kellett foglalkoznom közvetlenül magával a kenyérrel...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails