Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 8., péntek

Húsvéti menüajánlat: héjas tojással sült kalács


A cipóban sült sonka mellett, ez a héjas, főtt tojással díszített kalács is hosszú évek óta a húsvéti menüsor része nálunk. A héjas főtt tojás nem pusztán díszítés, a kaláccsal együtt átsütve különleges csemege. Látványra is nagyon szép, nem kifejezetten sós és nem is kifejezetten édes. Vajjal megkenve és sonkához kínálva is igazi telitalálat. Egyszerű kalácstésztát készítek, ezt megfonom és 26 cm-es, csatos tortaformában sütöm meg. Általában 4-6 keményre főtt tojást nyomkodok a fonások közé.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

3,5 dl tej

3 dkg élesztő

2 tojássárgája

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 mokkáskanál só

1 tojássárgája egy kevés tejszínnel kikeverve a kenéshez

6 db keményre főzött tojás

Az átszitált liszt közepébe fészket készítek. 1 dl langyos tejben 1 teáskanál porcukorral elkeverem az élesztőt és a fészekben felfuttatom. Kevés liszttel betakarom és konyharuhával lefedve duplájára kelesztem a lisztes kovászt. Hozzáadom a többi tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, az olvasztott, de nem meleg vajat és összeállítom a tésztát. 10 percig ruha alatt pihentetem, majd szép hólyagosra dagasztom. Kevés liszttel megszórva, ruhával letakarva huzatmentes langyos helyen duplájára kelesztem.

Lisztezett deszkán lazán átgyúrom a tésztát, három részre osztom és a részekből rudakat formálok. A rudakat megfonom és a vajjal kikent, sütőpapírral kibélelt formában elhelyezem. A fonatot körkörösen helyezem el, hogy a két vége a forma közepére kerüljön. Letakarva addig kelesztem, hogy a tészta belakja a formát, de ne érjen egészen a forma pereméig.

Közben a tojásokat két végén óvatosan tűvel felszúrom és beolajozom. A megkelt kalácsba szépen elrendezve, amennyi fér, 4-6 db-ot belenyomkodok. A tejszínnel kikevert tojássárgájával a tészta felületét megkenem, de a tojásokat nem, azokat kihagyom. 200 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütöm, ha nagyon pirulna, akkor fóliával lazán betakarom. Tűpróbával könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a kalács átsült-e. A formában hagyom hűlni, a húsvéti, reggeli asztalnál szegem meg.

Csodaszép látványnak is, és nagyon finom. A főtt sült tojások pedig nagyon kapósak! Érdemes kipróbálni, utána évről évre hagyományosan elkészíteni, ahogyan én is, már hosszú évek óta készítem. Sikerrel.




9 megjegyzés:

  1. Pontosan ilyet terveztem én is !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta a kalácsod! Kipróbálom most az idén én is.

    VálaszTörlés
  3. De így a héja is ehetővé válik? Megphul, vagy hogy?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik ez is,de sonkád óta nem térek megamhoz:-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves lányok! Örülök, tetszik, bár nem olyan jók a képe, ételben sokkal szebb! És nagyon, nagyon finom!
    Csiperke: A tojást meg kell pucolni. Mivel porózus a héja, ezért a sütés is hatással van a tojás állagára, ízére. Úgy szeletelem, hogy a tojásokat ki tudjam emelni. Megpucoljuk és cikkekre vágva esszük a kalácshoz, sonkához.

    Gongaanyu: Majd én is megnézem a kalácsodat!

    Éva: Hajrá! Nem fogod megbánni! :)

    Ditta: Kár, hogy a rozscipóban sült sonkáról nincs képem, az is nagyon jól sikerült. Az saját vágású mangalica sonkájából készült. Azóta is emlegeti a család. :)

    VálaszTörlés
  6. szép és nem csak szép!
    (ellágyultam: kalácsra
    lehetne kenni)

    VálaszTörlés
  7. Hú az sem lehetett semmi,el is hiszem hogy emlegetik,én is emlegetném:-)

    VálaszTörlés
  8. Rendszeresen elkészítem, pontosan a recept szerint (csak héjas tojás és tejszín nélkül, de egyébként mindent pontosan követek), és mindig nagyon ízlik mindenkinek, elképesztően finom! Nagyon jó érzés ám házi kaláccsal kedveskedni a családnak!

    VálaszTörlés
  9. Most éppen a frissen készült eperlekvár kóstolásához szükséges megcsinálnom :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails