Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 24., vasárnap

Grillvacsora rák és csirkenyárssal, flekkennel, valamint (fűszervajjal, tejföllel és cheddar sajttal) töltött, héjában sült krumplival





Két vacsorára elegendő húst pácoltam a legutóbb. Az első grillvacsorán fűszervajjal töltött bagettel és zöldségnyárssal tálaltam a frissen grillezett húsokat és rákot. Másnap a langostinot (rákot) nyársra húztam és fóliába csomagolt krumplit sütöttem az izzó parázsban.
A csirkenyársat, a flekkent, a rákot és a fűszervajat a "Grillvacsora flekkennel, csirke és zöldségnyárssal, rákkal, salátával, fűszervajas bagettel" bejegyzésem szerint készítettem elő.





A héjában sült krumplit körülbelül egy órán keresztül sütöttem közvetlenül a parázsban, majd felül kicsomagoltam, kereszt irányban bevágtam. Először a fokhagymával és petrezselyemmel készült fűszervajjal, majd zsíros tejföllel töltöttem meg, végül kétféle, reszelt cheddar sajttal szórtam meg.
A nyársra húzott rákot lényegesen egyszerűbb volt sütni/forgatni, azt hiszem legközelebb is mindenképpen nyárson készítem.









Egy kis friss salátát is kevertem jégsalátából, zöld kápia paprikából, lilahagymából és kumato paradicsomból.
A gyerekek az ínycsiklandó grillezett húsok ellenére a töltött krumpliból kértek két adagot. Mindkét grillvacsora nagyszerűen sikerült, így már tervezem a következőt. De erről legközelebb írok.

14 megjegyzés:

  1. Mivel nincs már olyan nagy meleg, gondoltam rá, hogy grilleznünk kellene. De ezt látva, feltétlenül!!! Nagyon guszta... :)

    VálaszTörlés
  2. Nem csak guszta: Lan Guszta ! Na jó: tino :-)))

    VálaszTörlés
  3. Mesés az egész menü, de különösen a gyönyörű rákokat elfogadnám, mert nálunk nem szeretik a gyerekek, én viszont imádom:) Még a hóeseésben is meghozza a kedvet a grillezéshez:) Most készül a rozmaringos húspogácsa, te ihlettél meg:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta mindegyik! De talán ha választhatnék, légyszíves csirke zöldségekkel ezt kérném!:-))

    VálaszTörlés
  5. Remélem, elhallatszik hozzád, hogy mekkorákat(rákot:))) nyelek...

    VálaszTörlés
  6. Hozzád mindig érdemes benézni. Ennyi finomságot hoztál megint!! Az ész megáll!!

    VálaszTörlés
  7. Húú,milyen guszta,ennyi finomság:)

    VálaszTörlés
  8. A krumplirol keszult keprol eloszor azt hittem, hogy hagyma, annyira tokeletesen kerek :o)
    A menu amugy is gyonyoru! Kar, hogy nalunk az ilyen rak 5-6000 Ft/kg korul van. Imadom!

    VálaszTörlés
  9. Ünnepnap ez a mai nekem! Már annyira hiányoztál Jukka! El nem tudom mondani, hogy milyen öröm újra "látni" Téged!! ... :)Nagyon jó volna, ha "maradnál" ... sokat olvasom vissza és emlegetem a régi szóváltásokat, már nagyon hiányzott (és nem csak nekem! :))
    Nos, ha elmondom, hogy a friss langostinoból egy kilót 7, azaz 7 euróért vettem ... degeszre ettük belőle magunkat hárman, három étkezés folyamán ...
    Már itthon vagyok, úgyhogy tudósítok a "kint" készült ételekről!
    Örülök, hogy itt vagy!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Attilajukkaja: Ja, és emlékszem ám, hogy imádod a rákot! :))
    Ez a fokhagymás-petrezselymes (citromos-sós) olívában sütés (grillezés) nagyon bejött nekem, szívből ajánlom!

    VálaszTörlés
  11. Nem vagyok mesterszakács

    "Ünnepnap ez a mai nekem! Már annyira hiányoztál Jukka!"
    Ez nagyon-nagyon kedves volt toled. Szivmelengeto. Elerezekenyultem. :o)
    Koszonom.
    De eppen csak beugrottam.
    A rakkal ugy vagyok, hogy mar 19 eves (diakkoros) korom ota hivatsszeruen kutatom, de latni csak a tanyeromon szeretem. Mellesleg gyerekkorom nyarait a Rakos patak mellett toltottem, de mara a tarisznyas (hamuban sult pogacsas) valtozata lett a kedvencem. Nem hiszek az ilyesmiben,...de raadasul a Rak egoveben szulettem. Ugy vagyok vele, mint Gomboc Artur a csokival: szeretem a kicsit es a nagyot, a tuskeset (languszta) es a simat (lobster), a nyerset (sushin) es a fottet, a puhapancelut (vedleskor) es a kemenyet. A puhapancelu csak szezonalis es addig lehet fogni, amig az uj pancel meg nem szilardul az allaton. Ilyenkor viszont az egeszet meg lehet enni. Kostoltad mar? Az amerikai Lousiana-ban ismert Po' Boy szendvics ilyenkor ugy nez ki, hogy a zsemlebol csak az atsutott rak labai lognak ki. Vicces latvany :o)
    http://www.seductionmeals.com/2008/06/soft-shell-crab-po-boy.html
    De vissza kell, hogy fogjam magam es ne kalandozzak el. Nem tudom, mekkorak voltak a rakok (hany db/kg), de a fenykep alapjan a 7 EUR/kg (?) egyaltalan nem draga!

    "sokat olvasom vissza és emlegetem a régi szóváltásokat"
    Ez kulonosen kedves toled, mert en mindig az a tipus voltam, aki csak annak mondja el a teljes velemenyet, akit kedvel. Azt viszont nem kimeli!!! (Legalabbis szeretem ezt a kepet patyolgatni magamrol,...he-he.) Orulok, hogy te ezt pozitivumkent fogtad fel. Nem sokan vannak ezzel igy. Nyilvan ez is IQ kerdese, mert nem bantasbol vagyok ilyen kekec.
    Meg egyszer nagyon koszonom a kedves szavakat.

    Ui: Augusztusban kezdodik a Goldenblog szavazas. Nem akarsz csinalni egy szavazast megkonnyito ikont az oldaladra?

    VálaszTörlés
  12. Nem vagyok mesterszakács

    Ja, a fuszervaj keperol pedig azt hittem eloszor, hogy az egy petrezselymes knedli :o))))
    Igy jar az, aki eloszor CSAK a kepeket pasztazza vegig es utolag olvassa el a beirast!
    A kepekert kulon dicseret. Nagyon felhasznalobarat mindegyik. Sajnalatomra ma az a keprogzitesi techhnika divik a gasztroblogokon, amelyen a hatter el van mosodva. Lehet, hogy meno, de en nem annyira kedvelem. Ha nem muszaj, akkor maradj meg ennel a jol ertheto, emberibb kepillusztracional!

    VálaszTörlés
  13. Attilajukkaja: Tudod, itt nem kell visszafognod magadat és kalandozz csak el, én kalandozok utánad! :))
    Ez a rákos szendvics valami eszméletlenül jól néz ki és tök egyszerű elkészíteni! Bár, a mangalica szalonnás ráknyárs is kimaradt most a "helyszínen", de itthon még pótolni fogom grillszezonban ... :))
    Amikor megvettem a rákot, akkor kikerestem itt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Langostino úgyhogy én csak ennyit tudok róla, de egy biztos, hogy nagyon kellemes rákféle. Igaz, hogy a kikötő mellett :) de igen, 7 € volt kilója ... :))

    A szóváltást nem kifejezetten arra írtam, hogy egyes dolgokat különbözőképpen látunk vagy érzünk, amit szívesen szavakba is öntünk :) hanem csak úgy is ... emlékszel az éjszakai japán filmszemlére, vagy pl. a Jim Morrison és művésztársairól kialakult beszélgetéseinkre? :)
    Most Amy Winehouse "kapcsán" is eszembe jutott az a régi beszélgetésünk ...
    Sok-sok témában felötlöttek bennem a korábbi beszélgetéseink ... és emlegettelek is a "régi körben" :))
    Sokat látott és megélt nőci vagy, szókimondó határozott véleménnyel és szívesen beszélsz minderről ... és én ezt nagyon, de nagyon bírom! Pl. ehhez a rákos szendvicshez lehet, hogy soha nem kerültem volna közel, ha nem dobod be! :))
    Szerintem nem kekeckedsz többet mint én, lehet, hogy ezért nem veszem kekeckedésnek?! :DDD


    Szóval, próbáltam én is kicsit művészibben fotózni egy időben, de rájöttem, hogy nekem ez nem áll kézre ... ez a blog a való életről szól, én "rendes" hétköznapi ételekkel etetem a családomat, ide nem versenyszerűen főzök, így szépen, de hétköznapi módon tálalom fel az ételeket. Pontosan azt szeretném megmutatni, hogy az általam elkészült ételek melyik fázisban hogyan néznek ki, és nem fotópályázatra, szakácsversenyre, vagy gasztromagazinba készülnek ...
    Ha profi munkát kérnek tőlem, akkor azért olyat is tudok mutatni, de itt a hétköznapi családi konyháé a főszerep ... úgyhogy jól esik, hogy Neked is így tetszenek a képek, melyeken gyakran látszik, hogy tényleg főzés közben - nagy gyorsasággal - készülnek! :))
    Nem szeretnék változtatni rajta! :))

    A Goldenblog nevezést sajnos lekéstem ... tegnap éjfélig lehetett nevezni ... és én sajnos ma hajnalban értem haza, nem értesültem róla időben ... :(((

    VálaszTörlés
  14. Nem vagyok mesterszakács

    Jovore is lesz Goldenblog. Ne sajnalj semmit, mert jovore eselyesebb leszel, mint eddig valaha! Mindennek megvan az oka. Ha iden lekested, az nem veletlen! Meg nem jott el a te idod.

    "Ez a rákos szendvics valami eszméletlenül jól néz ki és tök egyszerű elkészíteni! "
    Valoban! Csak a megfelelo helyen a megfelelo idoben kell lenni,...mint mindenhez :o)
    A legfinomabb dolgok altalaban a legegyszerubbek is. Aztan ezt lehet cifrazni,..de az alapok a tiszta, egyszeru izeken nyugszanak. MINDIG!
    Es igen, emlekszem a japan filmszemlere. De a filmek azert jok, mert olyan vilagba repitenek minket, amilyenekre csak vagyunk.
    A buja vagyakat es a romantikus, finom erzekiseget is megjelenitik. Egyik kedvencem ez a mexikoi film: Como agua para chocolate (Szeress Mexikoban). A lenyeg, hogy az erzekiseget, a szerelmet az izlelobimbokon at kozvetiti. Egy pici jelenet a filmbol (a nyelvtudas nem fontos):
    http://www.youtube.com/watch?v=hY4lDCaSiJ4
    A rozsaszirmokkal ta'lalt furj erzekisegenek jelentosege nem kivan tovabbi kommenteket. Mindenki beindul tole, nem csak a szerelem targyat jelkepezo ifju. Milyen szep reprezentacioja annak, hogy az etkezes olyan endorfinokat (oromhormonokat) szabadit fel mindannyiunkban, amilyenekre nem is szamitottunk.
    Erdekes es talanyos vilag az, amit mi etkezesnek nevezunk.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails