Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 26., szerda

Nagyszerű reggeli vagy egyszerű vacsora? Tepsiben sült fűszeres sütőtökfalatok




Azok is jól figyeljenek, akik nem sütőtök rajongók, ugyanis a sütőtök így megsütve igazi csemege. A múlt évi sütőtökszezonban készült pikáns sütőtökkrém levesem kapcsán jómagam is kifejtettem, hogy a bébipapi verziók nekem sem kedvenceim. Sósszájú vagyok, így nekem a sütőtök esetében is szükséges a sós és édes íz egyensúlya, no és a fűszerek.

Korábbi csőben sült valamint ázsiai tésztás sütőtökös ételeim is ennek jegyében készültek.


Ezeknek a tepsiben sült sütőtök falatoknak az előkészítése néhány percet vesz mindössze igénybe, nekem 20 perc alatt megsült és már falatozhattam is, az illatos, ízletes tökfalatokat!

A „végtermékkel” célom volt, így módjával falatoztam be reggelire a csemegéből. Még két étel alapanyaga volt a fűszeres sült sütőtök, ezekről legközelebb mesélek.

A tepsit alufóliával kibéleltem. Egy körülbelül jó egykilós sonkatököt kibeleztem, meghámoztam, olyan 2x2 cm-es kockákra vágtam. 5 hatalmas gerezd héjas fokhagymával keverőtálba tettem és megcsorgattam két evőkanál olívaolajjal. Befedtem a keverőtálat és óvatosan összeráztam, hogy az olívaolaj bevonja a kockákat és a fokhagymákat.

Tepsire raktam úgy, hogy ne fedjék egymást. Néhány ág friss kakukkfüvet és egy ág rozmaringot közéraktam, frissen őrölt sóval és borssal fűszereztem. Ki szeretném emelni, hogy ehhez az ételhez a szemcsés tengeri só elengedhetetlen, ne használjunk finom sót. Szerintem.







180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, majd grillre kapcsoltam néhány percre, hogy megkapassam kívülről a tökfalatokat. Szerintem a gyermekkorunkban mind azokat a sütőtök darabokat választottuk, amelyek meg voltak kapatva. Legalábbis én igen. Ezeknek a daraboknak volt olyan karamelles, különleges íze. Most is erre törekedtem, de csak annyira, hogy éppen megbarnuljon, nagyon vigyáztam, hogy meg ne égjen.

Azonnal, forrón tálaljuk!



Egy tepsin szerintem körülbelül egy kiló sütőtököt tudunk így megsütni, hiszen fontos, hogy a tökfalatok ne legyenek túlzsúfolva, a tökéletes végeredmény elérésének érdekében. Ha nagyobb mennyiségű alapanyagra van szükségünk, mondjuk több adag főételhez, akkor inkább két tepsivel süssünk.

Ahogyan említettem több ételbe is került a fűszeres sült tökből, egytől-egyig megfeleltek a várakozásaimnak, inkább úgy fogalmaznék, hogy jócskán felül is múlták.

Érdemes lesz ezekbe az ételekbe is bepillantani. Mármint a receptjeibe.:)

7 megjegyzés:

  1. Tegnap kaptam egy képet, ma viszontláttam egy címlapos ajánlóban - így idelinkelem, mert a "témába vág", mert időszerű - és végül mert szép példája a népetimológia jelenségének, mikor a nem ismert szót ismerőssel helyettesítik, hogy "legyen valami értelme".
    (- Van kint egy úr, valami hippodrom.
    - Talán Hyppolit.
    - Hát, lehet úgy is mondani, de akkor semmi értelme.)

    http://miertufa.postr.hu/halogentok

    VálaszTörlés
  2. Valami nagyon hasonlóra vágytam és meg is találtam, ez lesz a köretem a mai vacsorához! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Vicuska! Nem beszéllek le róla, mert alig bírtam abbahagyni a csipegetést, olyan finom volt! :))

    Mormogi Papa: Egy barátném meglátta itt a linkedet, azóta már közkézen forog! :)))

    Mindig is vallottam, hogy mi a "becézgetések" népsége vagyunk ... aminek nincs értelme azt értelmesre lefordítjuk! :))

    VálaszTörlés
  4. Kedves NeVaMeSz !

    Majd továbbítom annak, aki nekem küldte :-)))

    VálaszTörlés
  5. Hát nem is sikerült volna, ez szerelem volt első látásra :D KÖSZÖNÖM! Nagyon finom! Mivel hirtelen ötlet volt, nem volt friss fűszerem, szárítottat használtam és annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy került rá egy kis tökmagolaj:)

    VálaszTörlés
  6. Tegnap valaki példaként emlegette a (némileg témába vágó) 'fölöstök', 'fölöstököm' kifejezéseket, amik ugye a 'Frühstück'- reggeli, tízórai - szóból "értelmesültek" magyarrá :-)))

    VálaszTörlés
  7. Mormogi Papa: :D

    ... hogy Te miket tudsz?! :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails