Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. december 20., péntek

Ropogós lazac steak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt





Néhány éve kinőttem abból, hogy vérrel, verítékkel készüljek napokig a karácsonyi menüsorra. Igaz, nem lazacsteak lesz szenteste a főétel, hiszen sajnos a család egyik fele nem tud megbarátkozni a halételekkel. Bélszín kerül terítékre, mely ugyancsak arról híres, hogyha perceknél tovább készül, akkor az csak hátrányára válik.

Azoknak kínálom ezt a ropogós lazacsteaket, akik biztos sikerre vágynak az ünnepi főfogásnál, de csak annyit akarnak vele vesződni, hogy a sminkjük se kenődjön el! J

A 15 percben a hozzávalók előkészítése is benne foglaltatik, úgyhogy igazán szupergyors fogás, ahol a minőségi alapanyagoké és nem az energiaráfordításé a főszerep.

Hozzávalók 2 adaghoz:

50 dkg konyhakész bőrös lazacfilé
1 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj
Maldon sópehely
frissen őrölt színes bors

30 dkg bébi spenót
4 nagy gerezd fokhagyma 4-4 cikkre vágva
3 dkg vaj
Maldon só
frissen őrölt zöldbors

A bébi spenótot nem szükséges blansírozni párolás előtt. A vajat felolvasztottam közepes hőfokon és hozzáadtam a fokhagymát. Ezen a hőfokon nem sül, hanem inkább párolódik a fokhagyma. Úgy egy perc múlva hozzáadtam a bébi spenótot és addig pároltam, míg teljesen össze nem esett. Fedő alatt melegen tartottam addig a néhány percig, amíg elkészült a lazac.

A lazacfilét kétfelé vágtam és bőrével felfelé az ujjaimmal henger alakot formáltam belőle és beirdaltam a filé feléig. A bőrös felét sóztam, borsoztam.

Vaj olívaolaj keverékén, közepes hőfokon a bőrével lefelé kezdtem el sütni. 4-5 percig, majd sóztam borsoztam és lapáttal átfordítottam.




A bőrével lefelé mindössze 2 percig sütöttem, majd visszafordítottam még egy percre a bőrére és a vajas-fokhagymás bébi spenótágyon azonnal tálaltam.

Itt a vége, fuss el véle: a lazac bőre ropogott, mint a pörc, a húsa pedig omlós, ízletes volt a vajtól. A vajas-fokhagymás bébi spenót tökéletes kísérője ennek a nemes halból készült ételnek.


Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi Készülődést Kívánok Mindenkinek! 




3 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz étel.
    Nálunk is lazac lett volna, "Lazac tejszínes gombával, garnélával". Pár évvel ezelőtt váltottunk. Erre mi történik? Az egyetlen helyen, ahol eddig lehetett kapni lazacot, leginkább karácsony előtt, megszüntették a halpultot. Máshol meg nem árulnak:( Most mást kell kitalálnom.

    VálaszTörlés
  2. Me encanta este plato de salmòn y verduras muy bueno...Feliz Navidad,abrazos.

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan sikerült a lazac a leírtak alapján, bár az utolsó fordítást én kihagytam. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails