Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. december 5., csütörtök

Amerikai fasírt (meatloaf) - azaz a rendhagyó egyben sült fasírt története




Igazából nem amerikai fasírtot akartam készíteni, de végül ez jött ki belőle. Mindig a hirtelen ötlettől vezérlet vagy a véletlen közrejátszásával készült ételek sikerülnek a legjobban.

Minden nap főzök, így nemigen jut időm mostanában a nagy „rákészülésre”. Változatos és tápláló ételeket igyekszem főzni, melyeket hajlandó a 11 éves kisfiam és a válogatós férjem is megenni, én ugyanis mindenevő vagyok.
A legutóbbi fasírt annyira a fogára való volt a kisfiamnak, hogy felbuzdultam fasírt téren. Nem vagyok hajlandó rutinból főzni, mert az unalmas, gondoltam nagyon hasonlóan, mégis másképpen készítem el a fasírtgolyókat.


Az ötlet az volt, hogy most nem csak tejben áztatom a zsemléket, hanem ahogyan töltelékekbe szoktam, előtte megpirítom vajban és felöntöm tejszín-tej keverékével még melegen, amit teljesen magába szív a zsemle, így rendkívül ízletes masszát kapok, ami emeli az íz élményt az ételben.

Hozzávalók 40 db fasírtgolyó helyett egy egyben sült fasírthoz:

2 csavart kifli vagy császárzsemle felkarikázva vagy felkockázva
3 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl zsíros tej (2,8 vagy 3,6)
frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál só

80 dkg darált sertésdagadó            

1 fej lilahagyma finomra vágva
3 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
1 ág friss rozmaring levelei összevágva
3 dkg vaj

1 nagy tanyasi tojás
1 teáskanál só (ízlés szerint)
frissen őrölt színes bors

1 evőkanál BBQ szósz (én Jack Daniel’s szószt használtam)
1 evőkanál ketchup
8 vékonyra szelt bacon

Ahogyan már említettem, a kifli karikákat vajban megpirítottam és felöntöttem még melegen a tejszín-tej szerecsendióval és sóval összeforralt keverékével. Lefedve hagytam, hogy teljes egészében beszívja, majd összeturmixoltam.
Közben a vajban megdinszteltem a lilahagymát és a fokhagymát, de először a kakukkfű csokrot tettem a serpenyőbe. Végül hozzáadtam a rozmaringot és lehúztam a tűzről, hogy kihűljön.

Összeállítottam a fasírt masszát még előző este, hogy összeérjenek az ízek: a darált húst, a kifli masszát, a dinsztelt hagymát, a tojást és sóval, borssal fűszereztem.
No, és ekkor olyan éhes lettem, hogy megformáztam néhány fasírtgolyót és kisütöttem. Ekkor közepes sokk ért, ugyanis a tejszínes kiflimasszától a külseje megégett, a belseje pedig nem sült meg a fasírtgolyóknak, de az íze, az valami felséges lett!

Volt rá egy éjszakám, hogy kitaláljam mi lesz a fasírttal, ugyanis a családom a legeslegelső egyben sült fasírt próbálkozásomnál - úgy egy évtizede – örökre elvettette velem ezt a fajta fasírt konstrukciót! Azóta nálunk csakis golyó alakban készülhet fasírt.

Egy este leforgása alatt kiműveltem magam fasírt ügyben a világhálón, hiszen miden nemzetnek megvan a maga fasírt konstrukciója. Végül az amerikai fasírt, a meatloaf lett a befutó.


Másnap, fél órával sütés előtt a fasírt masszát alufóliával bélelt tepsire egyengettem úgy, hogy minél tömörebb legyen. Megkentem alaposan a kétféle szósz keverékével és leleményesen befedtem a tetejét baconnel úgy, hogy a bacon végeket a fasírt alá nyomkodtam, mert nem akartam teljes egészében betekerni vele. 





180 C fokra előmelegített sütőben 40 percig, a bacon teljes pirulásáig sütöttem. Kiemeltem a tepsiből és fél órán át deszkán hagytam pihenni. Ez fontos, hogy lehessen szépen szeletelni.

Ekkora már teljes egészében megnyugodtam … J


A meatloaf jött, látott, győzött, szerintem a hagyományos egyben sült fasírthoz képest sokkalta izgalmasabb, finomabb. 




Francia krumplipürét kicsit hígabbra készítettem, hogy a cheddar sajt ne fogja meg az állagát és stílusosan a fasírtot cheddaros krumplipürével tálaltam fel. Persze csemege uborka is került az asztalra.


Ez hát a rendhagyó egyben sült fasírtom története.



2 megjegyzés:

  1. Szia Alexa,
    nagyon örültem ennek a bejegyzésnek. A tesómékat várom, és semmi ötletem nem volt, mi legyen a vacsora. A fasírtot nagyon szeretik, így ezt az ételt készítem el. Összeállítva vár már a massza a hűtőben, és nyersen is isteni az illata. Friss fűszernövények híján én szárítottat használtam, de majd frissel is kipróbálom

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails