Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. december 9., kedd

ELÉG az internetes plágiumból!


Kép forrás: Elég a hazugságokból!


Mindennapos bosszúsággá vált az internetes világban, hogy kevésbé tehetséges illetve erkölcsileg kevésbé érzékeny szerzők hivatkozás nélkül használják fel mások ötleteit, képeit, szövegeit, azaz szellemi termékét.

Azt nehezebb felgöngyölíteni, amikor egy ötletet vagy technológiát valaki lekövet és sajátjaként publikál, miután meggyőződött annak sikeréről. Sajnos ilyennel is szembesültem már.

Jelen eset különösen megdöbbentett, mert ez esetben komplett bejegyzéseim jelentek meg egy weboldalon, ahol az oldal szerkesztője írásaimat sajátjaként kezelve egyszerűen egy az egyben beillesztette oda.

Időnként rákeresek, hogy hol próbálják „továbbhasznosítani” képeimet, receptjeimet, sajnos már van gyakorlatom abban, milyen kulcsszavakkal vagy keresőprogramokkal ellenőrizhetem le.
Eldöntöttem, hogy most nem megyek el az eset mellett szó nélkül.

Nem kívánom a szót szaporítani, mindössze még egy gondolat. Mindenki valamilyenfajta önkifejező indíttatással publikál az interneten. Az én célom elsősorban az, hogy széles körben felhasználhatóvá tegyem azt a tapasztalatot, amit a műfajban életem során megszereztem.

E fölött szabadon és kizárólagosan akarok rendelkezni, ahogyan ezt a jogalkotás is elismeri. 
Egy hasznos és érdekes elemzés itt olvasható az internetes jogsértésekkel kapcsolatban.

Ezzel a bejegyzésemmel kívánok a szellemi termék védelmében felszólalni, mert amíg rálegyintünk, addig nem fog változni semmi.

Tanulságul pedig következzen a jelzett oldal szerzőjével történt levelezésem.

Szia! Most találtam jó néhány bejegyzésemet egy az egyben a nemzetikonyha.hu oldalon. Nem emlékszem, hogy felvetted volna velem a kapcsolatot, hogy ezeket megoszthatod-e az oldaladon. Gyakorta keresnek, hiszen nagyon népszerű az oldalam, és, ha jónak látom, akkor szívesen hozzájárulok a képeim vagy receptjeim közléséhez, természetesen forrásmegjelöléssel.
Ugyanakkor a képeken és recepteken túlmenő szövegeim a saját olvasóimhoz szólnak, tőlem, ennek átvétele már nem túlzás egy kicsit? Egy szó mint száz, kérlek, hogy egyeztess velem a bejegyzéseim sorsáról az oldaladon, vagy kérlek, hogy mindet, azonnal távolítsd el kérlek!
Köszönöm!
Üdv, Alexa Christi - Nem vagyok mesterszakács

Szia! Köszönjük, hogy figyelemmel kíséred munkánkat, melynek része, hogy a témájukban hozzánk közelálló más érdekességeket is bemutassunk. Hogy véletlenül se keveredjenek össze saját munkáinkkal, ezeket mind, egy önálló, Életmód elnevezésű, fülön tettük elérhetővé. Ezeknek a megjelenéseknek a cím alatti első sora egy hivatkozás, ami közvetlenül az idézett honlapra, jelenesetben az általad szerkesztett http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu honlapra mutat, így semmiképpen sem tekinthető többnek, mint egyszerű bemutatása egy-egy érdeklődésre számot tartó írásnak. Úgy gondoljuk ezzel is segíthetünk, hogy minél több ember felfigyeljen az érdekességekre. Alátámasztja ezt, hogy statisztikánkat átnézve jól látható, hogy a kérdéses írásokat megtekintő látogatóink 80%-a e hivatkozásokra kattintva az újonnan így felfedezett oldalak olvasóivá is váltak. Nem gondoltuk, hogy ez az ingyen reklám sérti az érdekeidet, ám ha mégis, kérlek, jelezd, és azonnal eltávolítjuk a nemzetikonyha.hu Életmód rovatából ezeket az írásokat. Sajnálnánk, ha így döntenél.
Barátsággal: Kovács Ilus

Kedves Kovács Ilus!
Ki kell, hogy ábrándítsalak, mert „találkozásunk” egyetlen oka, hogy időnként rákeresek arra, hogy milyen fórumokon jelenítik meg szellemi termékeimet jogtalanul. Így találtam rá az általad üzemeltetett oldalon az általam, saját fórumaimon megjelentetett bejegyzéseim egy az egyben közzétett tartalmára.
Minden személyemhez kapcsolódó szellemi termék a sajátom, így abban az esetben is a hozzájárulásomat kell kérned a felhasználásához, ha nekem szeretnél ingyen reklámot nyújtani.
Az oldalad szerkezetét saját elképzeléseid szerint alakíthatod, de azon előzetes engedély, vagy a szerzőre való egyértelmű hivatkozás nélkül más szellemi termékét fel nem használhatod.
Tovább fokozza csalódottságomat, hogy rossz szemszögből közelíted meg a témát, itt nem nekem van szükségem ingyen reklámra, hanem az általad kezelt oldalnak van szüksége fajsúlyos tartalomra, feltehetően ezért jelent meg jogtalanul több írásom, receptem és képem a nemzetikonyha.hu oldalon engedélyem, illetve szerzői mivoltom egyértelmű megjelenítése nélkül.
Köszönöm szépen, de jómagam továbbra is kizárólag saját szellemi termékeimmel és saját fórumaimon kívánok olvasóimra írásaimmal, képeimmel és receptjeimmel rátalálni.
Kérlek, hogy minden bejegyzésemet (írásaimat, receptjeimet, képeimet) eltávolítani szíveskedj a nemzetikonyha.hu oldalról. A jövőben semmilyen formában nem kívánok ezen az oldalon jelen lenni, ellenkező esetre jogi lépéseket is előkészítettem.
Felhívom figyelmedet arra, hogy a házi kenyérsütés témában, ahol meglehetősen otthonosan mozgok, felhívom szerzőtársaim figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy szerzőtársaim szellemi termékei ne kerülhessenek fel jogtalanul erre az oldalra. Hiszem, hogy effajta „ingyen reklámot” mások is visszautasítanak.
Üdvözlettel: Alexa Christi

Csevegés vége



32 megjegyzés:

  1. 100%-ban megértem a kifakadásod és teljesen jogosnak tartom (jogi értelemben is!). Szégyenletes és szánalmas, ha valaki szellemi terméket lop, és igenis fel kell lépni az ilyenekkel szemben. Sajnos ezt nem lehet "bóknak" felfogni (olyan jó vagy, hogy másolnak, stb)., és én sem gondolom, hogy a te szuper oldaladnak bármilyen reklámra lenne szüksége, akár ingyen, akár fizetős formában.
    Még az érdekelne, mi lett / lesz a sztori vége. Persze felmehetnék az említett oldalra és megnézhetném én magam is, de nem szeretném a látogatottságukat növelni egyetlen kattintással sem...

    Remélem, emiatt nem hagyod abba a blogolást, mert én minden nap jövök, új receptben reménykedve... Rengeteg ételt sütöttem-főztem már az útmutatásaid alapján, és közülük jópár már klasszikusnak számít a családban.

    Azt hiszem, sok olvasód nevében is mondhatom, köszönjük a sok munkát, amit ebbe a blogba fektetsz!
    Üdvözlettel:
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit! Természetesen nem hagyom abba a blogot, Isten ments! Én még nem fogytam ki a témákból! ... :D
      Köszönöm a kedves sorokat, én is abban bízom, hogy hamarosan lezárul és csak a receptekkel foglalkozhatom újra, mert most is van vagy 50 recept, ami már csak szerkesztésre vár! :)
      Nyilván nekünk bloggereknek is van szakmai baráti körünk, ahol minden nap felmerül egy-egy kép lopás, vagy recept lopás. Most telt be a pohár, mert most már komplett bejegyzéseket lopnak az álbloggerek. Ha nem teszünk semmit, akkor ennek sohasem lesz vége. Már pedig most ennek a végére járok! :)

      Törlés
    2. Kedves Edit!
      Benéztem a blogodba ... lélegzetelállítóak a képeid és az egész blog atmoszférája! Fantasztikus ízlésed van, ahogyan nézelődtem egészen átlényegültem! Hihetetlen öröm számomra, hogy aki ilyen ízléssel és kifinomultsággal bír, mint Te, rendszeres olvasóm. Köszönöm!
      Ha ki szeretném simítani a lelkem, akkor biztosan hozzád fogok benézni!

      Üdvözlet:
      Alexa

      Törlés
    3. Kedves Alexa,

      ez nagyon-nagyon kedves bók volt tőled! Köszönöm szépen, megmelengette a szívem! És miközben olvastam, elmosolyodtam, mert én pont ugyanezt érzem, mikor idejövök: átlényegülök, tátom a számat, és azt kívánom, bárcsak én is mindig ilyen finomságokat tudnék kitalálni és az asztalra tenni.

      De fejlődőképes vagyok, mert a fűszerkeverékeid közül sok áll ott bekeverve a polcomon, és nagyon sokat tanultam tőled abból, ahogy a receptjeidet variálod, és egy sima pizzatésztából vagy csirkemellből is olyat hozol ki, ami őrület!

      Szóval gratulálok, és remélem, máskor is benézel hozzám!

      Üdvözlettel:
      Edit

      Törlés
  2. Amellett, hogy szívemből szóltál, és teljesen igazad van, ezen azért jót mosolyogtam: "Kép forrás: google" Az ugyebár nem a hiteles és eredeti forrása a képnek, nem igaz? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dorottya! A google-ön találtam a képet és egy politikai facebook oldalra mutatott az Url, ahonnan nehéz megállapítani a kép eredeti forrását. Ha megtalálod a forrást, akkor javítom! De addig azt a forrást jelölöm, ahol én találtam. Így találtam jónak, ha így jelölöm ...
      Másrészt köszönöm az együttérzést az eredeti témával kapcsolatban! :)

      Törlés
  3. Mielőtt felhördültél volna ilyen pökhendin, mint tetted, talán írthattál volna egy kérést, meglátva mi történik. Ám te bolhából csináltál így elefántot. De hát ilyen ember vagy. Megkérdem, kaptál-e engedélyt az ő levelének nyilvánosságra hozatalához, mert ha nem, akkor Te voltál igazán tisztességtelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom képben vagy a témával kapcsolatban. Üzenem Ilusnak, hogy távolítsa el a bejegyzéseimet a weboldaláról és fejezze be az ingyen reklámtevékenységet mert az nem etikus és nem jogszerű. Itt erről van szó és nem másról és ezen a hozzászólásod stílusa sem változtat. Mi több az sem, hogy mit gondolsz rólam, vagy nekem mi a vélemény rólad ...

      Törlés
    2. Nem tudom, miről beszélsz, ám szerintem magad sem. Valószínű, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy egy magánlevelezést tettél nyilvánossá. Az pedig, hogy jóhiszeműen valaki felhasználta a munkádat, nem feltétlenül lopás. Ha mégis az lenne, akkor sem lenne jogod ezt tenni, hogy pellengérre állítod. Tudod, nem Te vagy Isten, hogy ítélkezzél.

      Törlés
    3. Ha jogilag ilyen művelt vagy, akkor tedd meg a megfelelő lépéseket, ha érdeksérelem ért, ahogyan én is ezt teszem. Személyeskedni pedig nem fogok, a tárgyilagosság mindig célravezetőbb, mint a személyeskedés. Pont.

      Törlés
    4. Kedves Névtelen! Hozzászólásodhoz én sem vállalnám a nevemet. Te nem tudod mit beszélsz. Ha azért lopok a gazdagoktól hogy a szegényeknek adjam, ugyanúgy olyat adok ami nem az enyém!

      Törlés
  4. Kedves Alexa Christi !
    Én viszont dícséretesnek tartom, hogy teljes egészében, változtatás nékül közölted a "választ" - ami nem egyéb félrebeszélésnél és sunyi hárításnál. Legalább láthatja mindenki, kikkel van dolgod.
    Beleértve a névtelenül felelősségre vonókat is…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mormogi Papa! Tudod ez a helyzet olyan, mint akit megerőszakoltak, és el kell gondolkodnia azon, hogy vállalja-e a nyilvánosságot. Mert akkor vállalnia kell azt a fajta nyilvánosságot is, amibe másféle erkölcsi értékkel bíró emberek is beletartoznak, mint mi magunk ... Már a kérdés "pusztán" csak az, mikor kerülnek le végre a bejegyzéseim szegény meghurcolt Ilus oldaláról. Mert akkor végre lezárhatnánk ezt a témát és készülődhetnénk a karácsonyra! :)

      Törlés
    2. Előre is kegyelemteljes Karácsonyt Neked és kedves családodnak :-)
      "Remélem, rendbe jönnek majd a dolgaid..." - és a karaván meg halad :-P

      Törlés
    3. Neked is békés, boldog karácsonyt kívánok Mormogi Papa!
      ... és, én is remélem ... :)

      Törlés
  5. Kedves Névtelen! A te írásodból süt a pökhendiség. Fáj az igazság? Alexa Christinek komoly és nehéz munkája fekszik ennek az oldalnak a létrehozásában, nem egy Ctrl+C és Ctrl+V kombinációján alapszik. Gondolkozz el ezen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsa! Madarat tolláról, embert barátjáról ... örülök, hogy nekem ilyen barátaim vannak, mint Te! Ugyanakkor éppen ebből kifolyólag nem meglepő a "másik fél" stílusa ...

      Törlés
  6. Kedves "nem"mesterszakacsunk! Szivembol szol a halam ezert az oldalert,amit letrehoztal! 2 gyermekem mellett(2 eves es a picur7hetes) a Te ertheto,egyszeru es mindigtokeletesre sikerulo receptjeid nekkul nem is tudom,h hogyan viselnem el ezt az oromteli,de nehezebb idoszakot! A Te receptjeidnek,kepeidnek es otleteidnek( nem utolso sorban mokas stilusodnak:) hala olyan bokokat kapok a ferjemtol,hogy a szivem nagyon orvend!:) a plagizalas nem hogy visszataszito dolog,de meg csak nem is legalis...ahogy Te is irtad. A ferjem fenykepesz es tavaly egy eon orias plakaton latta viszont a kepet...de ez oket minositi,igy kerlek ne foglalkozz a negativ kommentekkel. Csak igy tovabb es halasan koszonom minden sorod:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bodza! Szívből köszönöm kedves soraidat. Örülök a "közös" sikernek! Ez a blog erről szól, amiről Te is írsz, sajnálatos, hogy egy ilyen ügy kapcsán ezzel kell nekem és az olvasóimnak foglalkozni. DE, remélhetőleg megoldódik a helyzet, Ilus végre letakarítja a bejegyzéseimet a weboldaláról és akkor "mi" itt újra a receptekkel foglalkozhatunk, "ők" pedig visszatérnek oda. No és keresnek újabb "madarat" akinek a munkáját lenyúlhatják az olvasottság és népszerűség, azaz az értékes tartalom kedvéért ...

      Törlés
  7. Kedves Alexa Hiszti! Szerintem is túllőttél a célon. Elég lett volna egy felszólítás, ha már a kérés a Te stílusodhoz túl elegáns. Majd aztán, ha nem távolítják el a pékektől összegyűjtött receptjeidet, akkor kellett volna ilyen ellenszenvesen csapkolódnod. Ha jól látom nem is illik a profiljukba a Te kenyérblogod, hiszen az általad kritizált oldal receptjei mind videorecept. Nem lehet, hogy túlértékeled magad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom képben vagy a témával kapcsolatban. Üzenem Ilusnak, hogy távolítsa el a bejegyzéseimet a weboldaláról és fejezze be az ingyen reklámtevékenységet mert az nem etikus és nem jogszerű. Itt erről van szó és nem másról és ezen a hozzászólásod stílusa sem változtat. Mi több az sem, hogy mit gondolsz rólam, vagy nekem mi a vélemény rólad ...

      Törlés
    2. Bárki képben van e témában és ha picit sem pártos, akkor otrombának tartja az eljárásodat. A Youtube ha jogvédett anyaggal találkozik, először kér. Igaz, ö nem olyan nagymenő mint Te. Üzenni ne velem üzengess, van elég goromba stílusod, igaz, nem éppen nőies.
      Boldog szülinapot a kicsinek...

      Törlés
    3. Szerintem neked valamilyen komplexusod van velem szemben, de örülök, ha itt ki tudod engedni a gőzt ... ki a kuktából, ki máshonnan, végül is ez egy gasztroblog.

      Törlés
    4. Kedves Plüss MACI!
      Tényleg nagy az Isten állatkertje. Lehet hogy kicsit még művelődni kellett volna ahhoz, hogy felfedezd azt, hogy ez nem egy kenyérblog. A receptek pedig nem pèkektől származnak, Alexa nem tolvaj, mint a hozzátok hasonlók. Ja és attól, hogy valaki nő, még megvédheti a tulajdonát, és tudjuk ha valaki csendbeb marad, akkor itt nem érvényesül. Ha nem tetszik a stílus ami itt zajlik, lehet menni Ilus blogjára, feltéve ha marad mèg ott egyáltalán érdemleges tartalom.

      Törlés
  8. Tenyleg nem ertelek titeket. Ez eppen olyan lopas,mintha a boltban tenned.akar szellemi, akar fizikailag foghato dologrol van szo...kerni pdig nekik kellett volna elobb. Nem szoktam ennyit kommentalni,de felhaborit,hogy ebben az orszagban mennyire nem latnak mar tisztan az emberek...szomoru.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne mérgelődj, mert az internetes trollkodás sem ismeretlen fogalom. A trollok "névtelenség" mögé bújva gyártják az ilyen hozzászólásokat. A hozzászólás stílusából már láthatod, ki a troll.
      Másrészt nem meglepő, hogy az alacsony erkölcsi szinttel rendelkezők számára a plágium olyan, mint amikor a kisboltban reggel elcsórják a napi csokit és amikor elkapják őket azt mondják, hogy hát ez csak egy csoki, nem kell ebből olyan nagy ügyet csinálni .... úgyhogy ne lepődj meg az ilyen hozzászólásokon. Pedig azt is illene már gyerekkorban megtanulni, hogy a csokilopást büntetik.

      Törlés
  9. Az ilyen névtelen nullákkal meg plüssmacikkal ne foglalkozzál! Ezek azok az emberek, akik tehetség, szorgalom és ötletesség hiányában a lopkodáshoz nyúlnak, hogy valamivel csak megtöltsék az unalmas oldalukat. Ezeknek amúgy minek blog/oldal? Ja, mert az olyan menő?
    Aztán ha az ember szólni mer, akkor megy a hiszti, és jönnek a felbérelt barátok erősíteni azt a tényt, hogy lopni teljesen rendjén van.
    Az ilyen oldalakat egyébként közjegyzővel le kell menteni, ügyvédhez fordulni, és pár ezer ft kifizetése után bírósági feljelentést tenni. A közjegyző nagyon fontos, saját mentést nem fogadnak el.
    Ne könyörögjél ezeknek az idiótáknak, nem érsz célt vele. Majd utána megtanulják, hogy mit lehet és mit nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erika! Teljes mértékben egyetértek Veled! Mindenképpen eltávolíttatom a bejegyzéseimet, utána feledem az "Ilus ügyet". Villámgyorsan! :)

      Törlés
  10. Szia, 1000000 százalékig Neked van igazad, ne hagyd, hogy bosszantsanak!!
    Nagyon sokat dolgoztál vele, ehhez senkinek semmi köze sem lehet, csak Neked.
    te mondhatod meg, ki/mit csinálhat, vagy nem csinálhat vele.
    kész, ennyi
    Továbbra is kattintok sűrűn, és köszönöm az ötleteket, gyönyörű fotókat
    szia, Ági

    VálaszTörlés
  11. Csak 1 valamit nem értek kedves Christi, ha ennyire szíved ügye a plágium, akkor hogyhogy egyetlen egy képeden sem látom az oldalad vagy a neved vízjelét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem zárom kulcsra a kertkaput, az nem ok arra, hogy bárki megdézsmálja a kertem gyümölcseit ...
      Igen, amúgy elgondolkodtató, hogy az szerinted hiányosság, ha nem használok lopásgátlót, de arról nem szólsz, hogy mit gondolsz arról, aki lop.
      Nem szívem ügye a plágium, mindössze szeretném vissza az írásaimat, bejegyzéseimet. Ennyi.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails