Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. április 15., péntek

Baked potato (héjában sült krumpli) gazdagon, különlegesen






Egy egyszerűbb változatát már bemutattam a héjában sült krumpli felhasználásának. Már egy ideje készülök rá, hogy megismételjem, természetesen mindig kicsit másképpen. Végül egy egészen különleges elkészítési mód körvonalazódott bennem.

Az ihletadóm, a piacon vásárolt 40-50 dkg-os óriás krumplik voltak, gondoltam most egy kicsit szabadjára engedhetem a fantáziámat. Úgy terveztem, hogy a már héjában megsült krumplikat kivájom, készítek belőle egy ízletes krumpliragut, amit ízletes krémmel rétegezek. A ragut visszatöltöm, majd sajttal megszórom, és végül készre sütöm a gazdagon megrakott krumplihajókat. Először a krémet terveztem meg, ez elengedhetetlen kísérője a a héjában sült krumplinak. Fokhagyma mindenképpen került volna bele, de nekem jött egy hirtelen ötletem. Néhány fej fokhagymát a szár felőli részén megskalpoltam, néhány ág kakukkfűvel és rozmaringgal cserépbe raktam, meglocsoltam majdnem két deciliter olívaolajjal és 200 C fokos sütőben 30 percig sütöttem a fokhagymákat.





4 adaghoz 4 db majdnem félkilós krumplit lesikáltam, fóliába csomagoltam és betettem a már 180 C fokra előmelegített sütőbe. Egy óra alatt meg is sültek. Közben elkészítettem először a krémet, majd a raguhoz a hozzávalókat. 4 dl görög joghurtot 2 dl tejföllel alaposan elkevertem, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam 1 dl átszűrt, fűszeres olívaolajat a fokhagymák sütőzsiradékából. Két fej sült fokhagymából kinyomtam a fokhagymavelőt, villával alaposan összetörtem, egy kevés krémmel kikevertem és a krémhez adtam. Hozzáadtam még egy evőkanál apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet. Nagyszerű ízű krémet kaptam, kifinomult, fűszeres, friss, krémes, savanyás volt, de semmilyen íz nem harsogott benne, mégis gazdag volt az íz hatás. Hagytam szobahőmérsékleten.




Most aprófejű, édes lilahagymát kaptam a piacon, ezekből 6 kis zsenge fejecskét felkarikáztam, 0,5 dl fűszeres olívaolaj (a sült fokhagyma alól) és 2 dkg vaj keverékén karamellizáltam. Egy két percig magas hőfokon pirítottam, sóztam, borsoztam, majd kis lángon, lefedve krémesre, édesre pároltam. Félretettem.


20 dkg, összesen 12 vékony szelet bacont ropogósra, de nem túl szárazra sütöttem ki. 4-4 csíkot sütöttem egyszerre közepes lángon, állandóan forgatva. Így a kész bacon csíkok egyenesek maradnak. Átsülnek, de nem törnek, így szépen lehet később tovább szeletelni. A sült bacont olyan 1x1 cm-es kockákra vágtam.








Éppen mire készen lettem az előkészületekkel, a krumplik is megsültek. Felülről kicsomagoltam őket és a felső 1/3-ad részénél keresztben elvágtam mindegyiket. A krumpli testeket karalábévájóval kivájtam úgy, hogy csak kb. ½ cm-es krumpli réteg maradjon a héján. A krumplik levágott tetejét meghámoztam és felkockáztam. A krumplihajók belsejét sóztam, borsoztam.





A bacon zsírját átszűrtem egy nagy, vastagaljú serpenyőbe, hozzáadtam 4-5 dkg vajat és felforrósítottam. A kivájt krumpli darabokat ebben pirítottam meg. Hagytam pirulni, csak ritkán forgattam meg, hogy rendesen megpiruljon, és ne törjön össze. Ennél a résznél ne türelmetlenkedjünk, hadd piruljon meg a krumplitörmelék rendesen a finom szalonnazsíros vajon. Végül sóztam, borsoztam hozzáadtam a karamellizált lilahagymát és a bacon kockák 2/3-át mejd elkevertem, és összemelegítettem.





A raguval félig megtöltöttem a krumplihajókat, mertem rá két-két evőkanál krémet, majd újra púposra megraktam a raguval őket. Végül durvára reszelt cheddar sajttal szórtam meg és betettem forrólevegő és grill program kombinációjára a sütőbe 200 C fokra. Amikor megolvadt a sajt, akkor megszórtam a tetejét a maradék bacon kockákkal és visszatettem néhány percre a sütőbe. A maradék krémmel forrón tálaltam fel.
















Az étel sokkal jobban sikerült, mint a képek. Nem akarok mást hozzáfűzni, mindössze jó szívvel ajánlom kipróbálásra. Vállalom a receptért a felelősséget! :)

6 megjegyzés:

  1. Most ebédeltem, de azért bevállalnék még egy ilyen hajót!
    A tölteléket én jóasszony burgonyának hívom.:-)Sülthúshoz gyakran készítem.

    VálaszTörlés
  2. Engem papucsra emlékeztet. Legyen mondjuk az étel neve: Óriáslány tavaszi papucsa. Mert a bacon ellenére ez számomra egy tavaszias, friss, üde étel, ami laktató, szívet és gyomrot melengető - a hűvösebb esték remek vacsorája.
    Mint az összes recepted, ez is ajándék, Nevamesz, köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Nelli: Igen, egy jóasszony ilyen színes, tápláló ételeket főz! :))
    Köretnek is nagyon finom, akkor kicsit visszább kell venni az ízekből és a hozzávalókból.

    Bea: Ha láttad volna a kisfiamat, ahogyan habzsolta a papucsból a tölteléket! :))
    Végül pedig lehúztuk a papucs bőrét, és a csupasz krumplihajó is táplálékul szolgált.
    Most megint rajtam van a "színes hullám", készült egy újabb hús és zöldségnyárs vacsora is. Persze kicsit másképpen, mint legutóbb. :))

    A múlt heti libalakoma azt hiszem marad húsvét utánra, remélem még emlékszem majd rá, mit hogyan készítettem. :)))
    Hétvégén tanyasi csirke ételvariációk lesznek, éppen bontom, pucolom a csirkéket.

    Pedig nem mindig csak főzök:)) írogatok és szerkesztgetek is, a gyerekekről és a házam tájékáról való gondoskodásról nem is beszélve.
    Mégis mindig több étel van készen, mint amennyit közzé bírok tenni.

    Mostanában nem volt elég időm más blogokat látogatni, ez hétvégén sem lesz szerintem másképp. A férjem elutazik, gyerekprogramok lesznek (itthon) egész hétvégén. Az pedig igen csak kimerítő...:)))

    No, most jó sokat írtam, írhatnál Te is, hogy mivel foglalatoskodsz. Mindig örülök, ha írsz! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűség néznem,de nem is emlékszem már,mikor láttam félkilós krumplit egészben..

    VálaszTörlés
  5. Stuffed potatoes... :-))) Nagyon jól hangzik - még így este, egy adag olajoshal+sajtosvajaskenyér+retek után is :-)
    Elkísértem elébb sörrel, aztán megjött a borda - sör már nem lévén, elkísértük kapott nyitrai borral :-)
    Egészen iható.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails