Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 22., csütörtök

Mozzarellával töltött zöldfűszeres fasírtgolyók parmezános - oregánós óriáskiflin







Alapvetően ez is egy szendvics alapú étel, csak a feltét az tűzforró, a „körítés” pedig hideg. Éppúgy, mint a St. Galleni csirkemáj esetében, melyet már több formációban is bemutattam, például kacsamájjal is.

Szeretem az efféle ételeket, amikor valamilyen péksüteménnyel váltom ki a köretet és előre össze is készítem a családnak a legszemrevalóbb és legegyszerűbb fogyaszthatóság kedvéért.

Nem először készítek hasonlóan koktélfasírtot sem. Csak mindig kicsit másképp! :)

Amíg keltek a parmezános - oregánós óriáskiflik, addig elkészítettem a zöldfűszeres fasírtgolyókat, melyeket ez esetben egy-egy apró mozzarella golyóval töltöttem meg.

Hozzávalók 16 darabhoz:

60 dkg darált sertésdagadó

1 friss csavart kifli frissen őrölve

1 tojás

1 nagy csokor zöldfűszer: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom összevágva

1 nagy gerezd fokhagyma lereszelve

1 apró fej fehér, lila-, vagy vöröshagyma lereszelve

só, frissen őrölt zöldbors


16 db mini mozzarella golyó

16 szelet parmezános - oregánós óriáskifli

Apró salátalevelek, piros húsú kápia és vajretek szeletek valamint félbevágott datolya paradicsom a díszítéshez.

Az óriáskifli receptjét itt tettem közzé.

A hozzávalókból fasírt masszát készítettem és lefedve hagytam hűtőben pihenni 1-2 órán át. Olyan 5 dkg körüli adagokban megtöltöttem egy-egy mini mozzarella golyóval és csinos kis golyókat formáztam belőle. Precízen formáztam, hogy a sajt éppen középre kerüljön, hogy lehetőleg ne folyjon ki sütés közben.

Megformázva is hagytam pihenni egy kicsit, majd – jelen esetben – kiflimorzsában megforgattam, mert maradt még morzsám a rántott húsos szendvicsek készítésekor. Egyébként nem mindig forgatom meg morzsában a fasírtgolyókat.






160 C fokra hevített, bő olajban sütöttem meg őket. Fontos, hogy a sajt átmelegedjen, a fasírt pedig ne süljön túl. Olajjal megspriccelve sütőben is süthető.



Apró salátalevelekkel, piros húsú kápia paprika szeletekkel és félbevágott datolya paradicsommal díszített óriáskifli karikákra szúrtam fel a még forró fasírtgolyókat, amit előre összekészítettem, hogy minél hamarabb tálalhassam.

Azonnal tálaltam.

Nagy sikere volt a szendvics vacsorának, pedig ez is hirtelen felindulásból készült. Az elhatározástól számítva 3 óra múlva a vacsoraasztalon volt. No, és az óriáskiflikből maradt kettő másnap uzsonnára és a reggelihez. A húsmassza és a tészta pihentetési ideje alatt pedig természetesen mással is foglalkoztam. Úgyhogy nagyon megérte a ráfordítást.




10 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki! De még az óriáskiflik is csak most vannak folyamatban.... :((

    VálaszTörlés
  2. Megyek is azonnal vacsorázni. Sajnos überelésről szó sem lehet :-(
    A készítési mód emlékeztet a "sült fagylalt" recptjére, aminek ugyanaz a fizikai jelenség az alapja, aminek köszönhetően a tűzforró "sparheltra" hulló vízcsepp nem párolog el azonnal, hanem gurulni kezd... mert a pára elemeli a forró laptól!

    VálaszTörlés
  3. Kedvelem a sajttal töltött rizsgolyóbist,... de ma: suppli al telefonot üti a fentebbi töltelékes fasírt-gurulék! :))

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa: A sültfagyit jól ismerem, gimis koromban, Judit barátnőmmel csaknem minden nap ebből osztottunk meg egy adagot suli után a Csokonai kávézóban ... készíteni még nem készítettem, de receptem az van ... csak közben leszoktam az édességről ... helyette még több frissen sült tepertőt eszem ... még nem érzem, hogy hiányérzetem lenne :))

    Spájzcetli: ... ki tudja, holnap mit főzök ... :)

    VálaszTörlés
  5. ...csak nézem a megtört, beltartalmát is mutató „corpust”…: a szilánkosra sült kiflimorzsaléktól ropogósra sikeredett vékony kéreg mögött mennyi ízes, megadó odaadás, elomló lágyság?!...

    VálaszTörlés
  6. ... vagyis tudom: saltimbocca alla romana lesz. Rengeteg a friss zsályám, és van borjú hátszínem is. Most nem Pármaival, hanem Serranoval készül majd. Egészen biztosan spenót is lesz mellé ...

    VálaszTörlés
  7. ...és elkészülte után tekervényes lesz, vagy laponyás?...

    VálaszTörlés
  8. ...na,úgy látom, ez hétpecsétes titok! Nem baj, majd megálmodom. Szép álmokat!

    VálaszTörlés
  9. ... bocsánat, a lányom nem régen ért haza a KRESZ oktatásból ... laponyás lesz. Szép álmokat!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails