Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 26., hétfő

Paprikás krumpli virslivel és kolbásszal, bogrács nélkül is füstösen






Egyes ételeket azért szeretünk bográcsban készíteni, mert kellemesen füstös ízűek lesznek. Azért sem árt néha a bográcshoz nyúlni, mert ebben lassabban készítjük el az ételeket, mely mindenképpen előnyére válik a legtöbbnek. Van, amit pedig csak bográcsban lehet megfelelően elkészíteni, mint például a slambuc, ennél az ételnél fölösleges a konyhai kísérletezés.

Korábban bemutatott - bográcsban készült - paprikás krumpli receptem itt található.

Jut is marad is alapon, azért a paprikás krumplit a tűzhelyen is el lehet készíteni majdnem olyanra, mint bográcsban. Szerintem.

A füstölt szalonna bőrét vétek kidobni, még ha az aktuális ételbe nem is szükségeltetik. Sohasem dobom ki, összegyűjtöm és slambucba, levesbe, főzelékbe elhasználom természetes ételízesítőnek. Szerintem a szalonnabőr az egyik legnagyszerűbb ételízesítő. Persze nem mindegy, hogy milyen minőségű és milyen eljárással füstölt szalonnáé.

Hasonlóan készítettem a paprikás krumplit, mint máskor, természetesen jó adag szalonnabőrrel, hogy a kész ételt végül körbelengje a bogrács feeling. Most aránylag rövid lével és sok virslivel készítettem, csipetke nélkül.

Hozzávalók 6 adaghoz:

1,2 kg hámozott, kockára vágott krumpli annyi hideg vízzel felöntve, ami ellepi

2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva

3 gerezd fokhagyma átnyomva

8 dkg füstölt mangalica szalonna apró kockára vágva

3-4 db féltenyérnyi szalonnabőr

5 dkg parasztkolbász kolbász felkarikázva

3 pár juhbeles virsli felkarikázva

2 kisebb paradicsom

1 enyhén csípős zöldpaprika

1 púpozott evőkanál fűszerpaprika (a fele lehet spanyol füstös fűszerpaprika - Pimenton de la Vera)

1 evőkanál házi daráltpaprika (lehet csípős is)

frissen őrölt bors és kömény

só, 2 db babérlevél

1 ½ -2 liter víz (beleszámítva a krumpli áztatólevét)


Kiolvasztottam a szalonna zsírját, de ez esetben nem hagytam az ételben. Egy kis friss kenyérrel elropogtattam, amíg készült az étel. A szalonnazsírban megdinszteltem a hagymát a babérlevéllel, majd a vízből átszedtem a krumplit és a szalonnabőrrel együtt addig pirítottam, amíg kicsit üveges nem lett. Sóval, borssal, köménnyel ízesítettem és még egy kicsit erős lángon sütöttem. Hozzáadtam a fűszerpaprikát és a darált paprikát és az átnyomott fokhagymát, gyorsan elkevertem, csökkentettem a hőt és felöntöttem annyi vízzel (először a krumpli áztatólevével) hogy majdnem ellepje a krumplit. Felforraltam, majd csökkentettem a hőt és majdnem puhára főztem a krumplit. A paradicsomot és zöldpaprikát csak ekkor adtam hozzá, hogy ne főjön szét az alapban és még intenzívebben maradjon benne az íze.

Közben libazsírban enyhén megpirítottam a virslit, majd ezt kivéve a kolbászkarikákat.

Amikor a krumpli megfőtt, akkor hozzáadtam a virslit és a kolbászt és közepes tűzön néhány perc alatt összefőztem.









Azonnal tálaltam, de ennél az ételnél is fennáll, hogy újra melegítve, vagy másnap talán még finomabb.

Minden héten szívesen megenné a család ezt a változatot is, hiszen üti a bográcsos változat szintjét, ízét.

A szalonnabőr - a jóféle - segít nekünk abban, hogy ezeket az ételeket a konyhában is hasonló íz világgal készíthessük, mint bográcsban.

Most éppen körömpörkölt rotyog a fazékban, persze, hogy van benne szalonnabőr. Hamarosan a körömpörköltről is beszámolok. Akkor már csak az igazi ínyencek figyeljenek!



5 megjegyzés:

  1. Mennyire szeretem a paprikás krumplit! Mégis milyen régen készítettem... :( Ez nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is kedvencem ez az étel. A Te verziód igazán nem is paprikás krumpli, hanem virsli-kolbászleves krumplival. Isteni! Legközelebb én is ilyen gazdagon fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a paprikás krumplid!:-)
    Megsütöttem az első kovászos kenyeret, a Te kovászod mintájára készítettem el. Nagyon finom lett, a családom nagyon örült neki. Ma sütöttem élesztős kenyeret is, nekem a kovászos jobban ízlik!
    Köszönöm!
    Üdv: Anikó

    VálaszTörlés
  4. Végre normális paprikáskrumpli. Meg kell bizony pirítani azt a kolbászt/virslit.

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt! Mi diákszervezet Lengyelországból és mi hozzon létre egy könyvet a főzés és ételek a különböző országokban. Szeretnénk használni a képek a Paprikás krumpli a blog. Azt, hogy csak egy emlék, nem fogunk pénzt. Egyetért ezzel? :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails