Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. július 4., péntek

Sertés T-bone steak fűszervajjal




Nagyon szeretem a sertéshúst. Rendkívül ízletes, sokszínűen felhasználható és tévhit, hogy egészségtelen. Az én egészségemnek mindenképpen jobbat tesz, mint a csirkemell. J

Persze sohasem magammal kell megküzdenem, amikor a konyhapulton két 35 dkg-os, csontos, nyers sertéshús vár a sorára, hanem a családdal. Nem is értem, hogy nem látják meg benne már ekkor a kivételes lehetőséget, hogy ma egy igazi ínyenc fogás kerül az asztalra. De végül belenyugszanak, hogy se nem pasta, se nem csirkemell kerül az asztalra.
Azután, úgy fél óra leforgása múlva jön a Kisfiam, hogy mikor eszünk már, olyan jó illat van, és amikor megpillantja a sülteket, akkor azt mondja: wow, anya ez istenien néz ki!
No de mi is történt abban a harminc percben a konyhában?

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db egyenként 35 dkg-os csontos rövidkaraj szűzpecsenyével
3 gerezd fokhagyma
1-1   ág rozmaring és kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
Maldon sóvirág
frissen őrölt bors

A tálaláshoz egy-egy szelet fűszervaj, én most még a medvehagymás-bazsalikomos fűszervajból szeleteltem, amiből még maradt egy kevés mutatóban.
Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam a vajat és az olajat, beledobtam a fűszerágakat és a fokhagymát majd oldalanként 1-1 perc alatt kérget sütöttem a steakekre. Csak a serpenyőben fűszereztem őket. Ezután alacsony falú jénaiba helyeztem a húsokat, majd a serpenyő tartalmát ráöntöttem, majd betoltam 20 percre a 150 C fokra előmelegített sütőbe. 
Érdemes ellenőrizni sütés közben húsokat, hogy ne maradjanak nyersek, de ne süljenek túl, ne száradjanak ki. Egyszerűen csak nyomjuk meg a húst és érezni fogjuk, hogy mennyire rugalmas.
A család a jobban átsült húsokat kedveli, így maradtak a steakek 20 percig a sütőben, de 15 perc is elégséges lehet, hogy a csontoknál rózsaszín, így még puhább és szaftosabb steaket kapjunk. Kiszárítani, agyonsütni pedig semmiképpen nem érdemes! 







A húsokat tányérra szedtem, a pecsenyelevet leszűrtem a tálaláshoz.
Tálalás előtt 5 percig pihentettem, addig éppen elkészültek az ételfotók, hogy bemutathassam ezt az igazán különlegesen finom, mégis roppant egyszerűen elkészíthető ételt. Jól átsült, mégis szaftos volt és puha és nagyon, de nagyon ízletes.

Kizárólag hétköznapi ínyenceknek! J




2 megjegyzés:

  1. Épp most keresgélem a legjobb marhahús steak-recepteket (például Kobe-marhából, ami ugye, nálam nem igazán fellelhető:)), és erre belebotlom egy sertés T-bone-ba, nálad...
    Lehet, hogy ez lesz a követendő irányvonal konyhámban???

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails