Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 7., szombat

Hagymás rostélyos helyett, rozmaringos kacsacomb pékné módra






A napokban, amikor Hortobágyon bevásároltam a holnapi szürkemarha pörkölthöz, nem álltam meg, hogy ne vegyek egy szép darab rostélyost. Nagyon szeretjük a hagymás rostélyost, de nem készítek minden héten.
Több kiló puha hátszínt vettem pörköltnek, időbe telt, míg gyönyörűségesen megtisztítottam és előhűtöttem. Így csak tegnap érkeztem a rostélyoshoz, megmondom, szép kis darab húshoz jutottam. Mindig csak dijoni mustárban és olajban puhítom elő, frissen őrölt borssal megszórva.
Az a tapasztalatom, hogy 2-3 napig ideális pácolni, puhítani, de a kisfiam ma csak „bekérezkedett” egy szeletre. Csak egy adagot sütöttem ki neki, majd betettem a husit 250 fokra előmelegített sütőbe egy kicsit „húzatni”, közben a hús, olaj-vaj keverékes pecsenyezsírjában pik-pak készítettem egy kis forgatott burgonyát mogyoróhagymával. Kinyalta a tányért is, de a rostélyos még nem elég porhanyós, így még kap két napot bebalzsamozva.
Makói hagymából készül majd a ropogós hagyma feltét, de erről majd később……!

Már régen közzé akartam tenni az egyik specialitásomat, a kacsacombot Pékné módra, így most ezt mutatom be.
A csülök Pékné nálunk hétköznapi eledel, az én bőr, háj és sertéshús „érzékeny” családom az utolsó morzsáig falja be. Ha ipari sütőm lenne, akkor 5 kg burgonyát is készítenék a csülök mellé, mert a férjem kifejezetten függő a csülök mellett sült tepsis burgonya terén.
Ezért számos más húsfélét is készítek ezen a módon, így nem csak a sertést, hanem a libát, kacsát, csirkecombot is el tudom sütni náluk, hogy az első gondolatuk ne a filézett csirkemell legyen, ha húsétel szóba kerül.
Ráadásul valójában egy szingli tepsiben elkészül, ha van egyszerű elkészítési mód, akkor ez az.



A szépen megtisztított kacsacombokat sózom, borsozom és átnyomott fokhagymával, vagy darabos (spanyol) fokhagyma granulátummal kenem/szórom meg.
Kacsazsírral (lehet olaj is) vékonyan kikenem a tepsi alját és a kacsacombokat mindkét oldalán 15-15 perc alatt magas hőfokon, 220-240 fokon megkapatom, ez alatt a bőre alól a zsír is kisül nagyrészt.
Negyedelt vöröshagymát és egész fokhagymát teszek mellé, 2-3 ág rozmaringot, 2 jégkockányi alaplevet (én mindig teszek el jégkocka tartóba alaplevet ilyen esetekre), fóliával lefedem és attól függően, hogy mulard, vagy pecsenye kacsacombot sütök, 30-50 percen át porhanyósítom.





Közben cikkekre vagy kockákra vágom a megtisztított, sütni való burgonyát (én a hosszúkás sárgaburgonyát szeretem a legjobban), a csülök tovább pirul, ahhoz cikkekre, a kacsacomb rövidebb ideig, ahhoz inkább kockára. Ki kell tapasztalni.
Amikor úgy gondolom, hogy a kacsacombok megpuhultak, akkor kiveszem a tepsit a sütőből, a kacsacombokat egy tányérra teszem, a fölösleges zsírt leöntöm róla, hogy csak egy kis pecsenyeszaft maradjon a tepsiben.
Mielőtt beteszem a tepsibe a burgonyát, sóval, borssal és egy kis kisült kacsazsírral átforgatom, melléteszek újabb adag negyedelt vöröshagymát és félbevágott fokhagymát, a tepsiben még átforgatom a pecsenyeszafttal és a kacsacombokat szépen ráhelyezem.







Magas hőfokon, 220 fokon együtt pirítom, sütöm készre a hagymás burgonyát a kacsacombokkal. Ha a kacsacomb hamarabb megpirulna, akkor kiveszem, melegen tartom, és amikor elkészült a burgonya akkor teszem vissza a tepsibe.
Házi savanyúsággal, uborkasalátával, ecetes fejes salátával tálalom, kínálom.
A leöntött, kihűlt kacsazsír kiváló friss kenyérre, pirítósra, sok-sok idényzöldséggel.


A hagymás rostélyos és a szürkemarha pörkölt után, a jövő héten jönnek a könnyebb ételek nálunk, ugyanis hétvégén megyünk a Tisza mellé kempingezni, ott grillezünk, bográcsolunk, utána jön a Nemzeti Gulyás Nap „A Pörkölttel”, úgyhogy néhány napig könnyű tészta, leves, és zöldség következik!

2 megjegyzés:

  1. szerintem ez lesz a mai kacsa sorsa :)köszi.

    VálaszTörlés
  2. Timi: Szívesen, és máskor is! :)
    Szerintem egyszerű, de az egyik legízletesebb elkészítési módja a bőrös húsoknak (kacsa, liba, sertés) a pékné módra!
    Ha van kedved, számolj be!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails