Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 18., szerda

Hortobágyi bio szürkemarha 2. rész. Az egyre rosszabb minőségű túrórudik után, beszéljünk egy kicsit az egészséges, bio húsról is











Amikor valaki meghallja, hogy biotermék, akkor azonnal két nullát hozzágondol az árához. Sajnos, – amúgy az emberiség közreműködésével – a körülöttünk kialakult világban a természetes alapanyagok előállítása különösen nagy erőfeszítést kíván meg.
Illetve mint minden más területen, itt is vannak olyanok, akik ebben is nagy anyagi haszonszerzési lehetőséget látnak, így gátlástalanul drágítják.
A hortobágyi bio húsok a gazdaság saját üzletében élhető áron érhetőek el, a következő részben közzé teszem a kínálatot, a pontos, jelenlegi árakkal együtt.

Amikor erről a témakörről beszélgettem Gencsi Zoltánnal, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, akkor elmondta, hogy amikor meghallják, hogy bio húst szeretnének forgalmazni egy üzlethelyiségben, akkor az üzlet bérleti díja azonnal a kétszeresére emelkedik. Ezért ők maradnak a Hortobágyon történő kiskereskedelmi értékesítésnél, és inkább kis-, és nagykereskedők útján juttatják el a tőkehúst és a húskészítményeket a vásárlókhoz.
Szinte megdöbbentőnek találtam, hogy a hortobágyi bio húsra nagyobb az érdeklődés külföldről, mint belföldön.
Például, a legnagyobb felhasználója ezeknek a húsféléknek a HIPP. Jelenleg a céget vezető Claus Hipp, a biogazdálkodás úttörője, Georg Hipp fia, ezt a húsfélét találja ugyancsak bio minősítésű termékeikhez megfelelőnek.
Így hát a Hipp babák, azok hortobágyi bio húst esznek.

Feltett szándékom volt, hogy elkérem azoknak a forgalmazóknak és feldolgozóknak a nevét és elérhetőségét, akik forgalmaznak bio hortobágyi húst, vagy ezt használják húskészítményeikhez. Természetesen a kis és nagykereskedők által további éttermekbe és hentesüzletekbe jutnak el ezek a húsfélék, keresem a csatornákat és folyamatosan beszámolok.
Volt már, aki említette az oldalamon, hogy hol szerzi be a hortobágyi bio húst, köszönök minden ilyen információt, melyet közvetítőként, és nagyon szívesen teszek közzé.

A magyar szürkemarha állandó kiállítást nem szeretném „lefordítani”, inkább azt szeretném, hogy minél többen menjenek el személyesen megnézni, és egyúttal látogassák meg Hortobágyot. Gyermekkoromban minden évben kimentünk a Hídivásárra, minden alkalommal megnéztem a Pásztormúzeumot, és sohasem untam. Ez a gyermekkorom része volt. Éppúgy, mint a Déri Múzeum.
Így inkább felteszek még pár érdekes képet, melyek arról szólnak, hogy például a nürnbergi tűzvész után milyen jelentősége volt a magyar szürkemarhának, hogy a városban lakók nem haltak éhen. Vagy, hogy milyen kézműves mesterségek éltek még meg ebből az állatból, hová exportálták Európában például a 16. században, és a művészek akiket megihletett, köztük Petőfi Sándort. ( a képek után a bejegyzés folytatódik:-)
















Még egyszer ki szeretném emelni, hogy augusztus 20.-án számtalan rendezvénnyel várja Hortobágy és Debrecen a látogatókat, illetve augusztus 28.-án:

„A Hortobágy, a legeltető állattartás egyik utolsó mentsvára, a pásztorok tündérországa így készül a “Nemzeti Gulyás Napra”:Az ünneplőbe öltözött pásztorok felhajtják a tornyi dombi magyar szürke gulyát a Kilenclyukú híd lábához. A kíváncsi nép nézheti azt napestig. Közben gulyásember készíti a hortobágyi gulyást az Isten szabad ege alatt bográcsban, jóféle magyar szürke marhahúsból.Ha kész, mellé állunk s jó szívvel kínáljuk.”

És végül a nemes alapanyag forrásai, elérhetőségei:

Kiskereskedők:
ACE Bt., Súr – Csatárpuszta
Balatoni József Szalámimester, Kistelek, Szőlő utca 3.
Baracskay Lajos, Nemesgulács, József Attila utca 7/1.
Hortobágyi Nonprofit Kft., Hortobágy, Czinege János utca 1.
Hubai és Társai Kft Berekfürdő, Orgona utca 6.
Jamina Hús Kft., Békéscsaba, Temető sor 1/3.
Koppány Hús Hungaricum Kft., Páty, Somogyi Béla út 55
Metro Áruházlánc
Norna Kft., Miskolc, Pf.: 133
Pápai Hús Tapolcai Húsáruháza Tapolca, Batsányi János utca 3.
Pro-Vértes Közalapítvány Csákvár, Geszner Ház
Szomor Dezső, Apaj, Pf. 20.
Tőzs-Ért Kft. Budapest, Fény utcai piac
Vatos tanya, Borsodbóta
Virágoskút Kft., Balmazújváros, Kossuth Lajos tér 8-9.


Nagykereskedők:
Bahamas Kft., Dunakeszi, Szent István út 1.
HELIT Kft., Budapest, Budafoki utca 209/b.
Székely és Társa Kft., Szolnok, Mártírok útja 25.

Éttermek:
Cyrano Étterem, Budapest, Kristóf tér 7.
Harlequin XXI. Vendéglő, Budapest, Fortuna utca 1.
Hortobágyi Nagycsárda, Hortobágy, Petőfi tér 1.
Lóki Csárda, Marcali, Lókpuszta
Perkovátz – Ház, Sopron, Széchenyi tér 12.
Piroska Csárda, Siófok, Balatonszéplak – felső 7 út mellett
Tornácos Étterem, Hegykő, Kossuth Lajos utca 78.
Both-Dega Imbisz, Debrecen, Bajcsy Zsilinszky u. 1-3.

18 megjegyzés:

  1. Csodálom a lelkesedésed, az elkötelezettséged. Sajnos nagyon sok a szkeptikus és előítéletes ember. Nem hiszi el, hogy tényleg nem permetezünk, tényleg betartjuk és tényleg jobb.
    Mi is biogazdálkodunk, 97 óta. Szőlőnk van. Igen tudom a bor az árt ha valaki mérték nélkül issza. De vevő mondta, hogy mióta biot iszik, nem fáj a feje. Mi készítünk palackozva mustot. Szólómagőrleményt. És nem reklám céljából, de most vizsgálták be ezeket és a mustban a pasztőrözés ellenére 30 mg/100 gr C vitamin van !
    Tehát igenis van különbség és igenis van létjogosultsága a biogazdálkodásnak. Tulajdonképpen mindenkinek úgy kellene.
    Ha túl személyesnek tartod amit írtam, töröld ki légyszíves.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök,hogy megjelent ez az írás!Aki nem kóstolta,nem is tudja,milyen a szürkemarha húsa.Ezt érezni kell.Jó lenne,ha a belföldi fogyasztás növekedne,elérhető lenne legalább havonta egyszer minden embernek.
    Gondaanyu,sajnos az előitlet nem véletlen,nagyon sok embert vernek át,reméljük a szabályozás változik,és a csalókat hamarosan kiszűrik,és vére tényleg hazait ehet mindenki.
    Gina

    VálaszTörlés
  3. gondaanyu: ugye ezt a kitörlés dolgot nem gondoltad komolyan???????!!!!!
    Viszont, voltam egy Kaló Imer baráti boresten, ahol a mester kézműves borait és fantasztikus szellemiségét kóstolgattuk, a bio hortobágyi szürkemarha pörkölt mellett:-) No, de nem az élmény miatt írtam ezt most le Neked, hanem, mert most utána jártam mangalica vonalnak, és azon is fogok dolgozni párhuzamosan utána, viszont Kaló Imrétől decemberre (!!!) kapatam szabad időpontot a pincelátogatáshoz, és akkor jönnek a kézműves és bio termékek a szőlő és bor tekintetében. Az idő nagy úr, de haladok, jegyzetelek, információt szerzek és minden ilyen témán végigmegyek! És addig kitalálok valamit, hogy hogyan tudom a legszélesebb körben a harcot vívni azért, hogy erre figyeljenek már oda a magyar emberek!
    Szívből köszönöm, hogy leírtad nekem a helyzetet, és a problémádat.
    Édesapám kertészmérnök, húsz évet töltöttem el a háztáji mezőgazdaságunkban, gyermekként, mellékállásban, úgyhogy elhiszed, hogy értem és megértem mindazt, amit leírtál?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Gina, amit az előbbiekben írtam, abban minden benne van. Hidd el, hogy ez az útirány erősödni fog, és egyre többen leszünk. Csak beszélni kell róla.....

    VálaszTörlés
  5. Látszik, hogy komolyan foglalkoztatja ez a téma, ezért javaslom keresse meg a Rendek Ökotanyát. A Google segíteni fog. Ha pedig személyesen is felkeresi őket, egy életre szóló élményben lesz része.
    üdvözlettel: a Grincs

    VálaszTörlés
  6. Lóki csárda. Ismerős, Marcaliban születtem és éltem húszas éveimig. Nagyon hangulatos hely, érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Grincs, köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet a Rendek Ökotanyára. Tündérország ebben a csúnyán globalizált világban! Hamarosan felkeresem, ráadásul a következő nagy témakörbe szorosan illeszkedik is a mangalica kolbász kézműves termékük, mely 2004-ben a Slow Food Biodiverzitás Alapítvány Világkiállításán a Salone del Gusto-n, mint Presidium vett részt, nagy sikerrel. Ezzel a kapcsolódással minden tevékenységüket be is fogom mutatni.
    Szívből köszönöm az információt!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó írás! A szürkemarha egy gyönyörű állat, és bár nem vagyok vega és nem is készülök az lenni, de könnybelábad a szemem ha csak rá gondolok hogy levágják ezeket a gyönyörűségeket. Dehát el kell fogadni hogy ez az élet rendje...
    Erika

    VálaszTörlés
  9. Kedves Krisztina, nem a kolbászban, és a késztermékekben erősek, sokkal inkább az alapanyagokban. Ha ezt nekem elhiszi, sok felesleges kellemetlenségtől kíméli meg magát. Kimondom nyíltan, kolbászt, sonkát, szalonnát NEM tudnak jót csinálni, viszont minden mást nagyon jól.
    A kisebbik lányom csak az Olgiék házi szappanját használja, még hajmosásra is. És ez csak egy példa.
    kézcsók: a Grincs

    VálaszTörlés
  10. "Erika írta...

    Nagyon jó írás! A szürkemarha egy gyönyörű állat, és bár nem vagyok vega és nem is készülök az lenni, de könnybelábad a szemem ha csak rá gondolok hogy levágják ezeket a gyönyörűségeket. Dehát el kell fogadni hogy ez az élet rendje...
    Erika "
    A táplálkozása lánc tetején trónolunk...
    kézcsók: a Grincs

    VálaszTörlés
  11. Kedves Grincs, köszönöm őszinteségét. Természetesen nem elsősorban a "slow food" mangalica kolbász fogott meg az ökogazdaságban, hanem az egésznek a természetes eredetisége. Szerencsére ismerem a hasonló elkötelezettséget, itt a környéken is van rá néhány példa.
    Nyilván keresem a gasztro hivatkozási lehetőségeket minden témában, jó volt olvasni arról, hogy egy ilyen termék külföldön is jól szerepelt. Valahogy a határon kívül jobban felismerik a mi kincseinket....
    De én pontosan értem miről beszél, és nagyon köszönöm az információt. Egyébként a gyerekekkel szeretnék elmenni ide, ők is nagyon élvezik és értékelik ezt a fajta természetességet, közeget. Remélem még augusztusban eljutok, már a családnak is felvetettem.....

    VálaszTörlés
  12. Kedves Krisztina, Olgiékhoz pedagógus csoportok járnak okulni, látni, hogy aztán a tanítványaikkal térhessenek vissza, vagy csak mesélhessenek az élményeikről. Mert a kicsi fejecskékben kell elvetni a hagyomány magvait.
    kézcsók: a Grincs

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó írás és minden tiszteletem annak aki a Magyar természetes termékeket felkarolja!
    Ne együnk sokat de amit eszünk az minőségi legyen!

    VálaszTörlés
  14. Nagyszerű, hogy az alapanyagok beszerezhetőségét is közreadtad, s köszönöm a Nemzeti Gulyás Nap (2010. augusztus 28.) támogatását is. :)

    VálaszTörlés
  15. Amikor olvastam a cikkben a "tornyidombi szürkemarkák" Kilenclyukú hídhoz való hajtását, magam előtt láttam a szülőföldemet, a végeláthatatlan Pusztát, a magányos gémeskutakat, a kérgeskezű pásztorokat, a méltósággal vonuló marhákat és a paprikás illattól hömpölygő vasalókat.. és könny szökött a szemembe. (csupán hiányzik) Igen, ez az élő pásztorkultúrában termett magyar csoda valóban jóízű és egészséges! Nem kell messzire menni vagy mély kutatásokba kezdeni: a pásztorember, aki a maga egyszerűségében ezekkel az alapanyagokkal dolgozik, nem ismer betegséget. Kitartó, szívós, hosszúéletű, mint az állat, amelyet felnevel és elfogyaszt.

    VálaszTörlés
  16. Van esetleg frissített lista?

    Illetve, azt lehet-e tudni, hogy Pesten kb. milyen árakkal kell számolni, miként viszonyulnak a költségek a Hortobágyi Bio saját, aktuális árlistájához (http://www.magyarszurkemarhahus.hu/elerhetoseg/), ami egyébként rendkívül olcsónak tűnik.

    VálaszTörlés
  17. Lerrion_t

    A múlt évi árakat itt tettem közzé:
    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2010/08/hortobagyi-bio-szurkemarha-3-resz.html

    Belenéztem a honlapon az árlistába, igen, jelenleg ezek az érvényes árak.

    Ebben az évben is írtam róla:
    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/08/ii-nemzeti-gulyas-nap-es-hortobagyi-bio.html
    Azt is írtam, hogy készülök frissíteni.

    Múlt év óta próbálkozom, hogy behatóbban is foglalkozhassam a témával. Ehhez jó lenne, ha egy széles körben ismert gasztronómiai érdekközösség támogatna, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon maga az alapanyag, a beszerzési lehetőség és a mindenkori naprakész árak. No, és, hogy mely éttermekben kerülhet a tányérunkra.

    Látható, hogy igyekszem a magam módján tenni az ügy érdekében, viszont "egyedül" nem érek olyan messzire, és olyan tempóban, mint szeretnék.

    Sajnos a továbbértékesítés tekintetében ugyanaz a helyzet, mint más kurrens alapanyagok tekintetében, hogy annyiért adják, amennyiért el tudják adni. Kaptam olyan jelzéseket, hogy dupla vagy akár ennél is magasabb áron kínálják például a fővárosban.
    Az általad linkelt listaáron jelenleg csak Hortobágyon, a gazdaság hentesüzletében kapható a hortobágyi bio szürkemarha, tudtommal.

    A napokban igyekszem néhány mégfrissebb információt beszerezni és jelentkezem.

    VálaszTörlés
  18. Jó reggelt!

    Köszönöm az infókat. Őszintén szólva újonc vagyok a témában, az egész gasztronómiai terrénumot illetően, de pár krónikus egészségi probléma arra ösztökélt, hogy már így, huszonévesen életmódot váltsak, s ennek egyik alapvető eleme lenne a jó minőségű hús. Viszont eleddig azt látom, hogy elég szerény a kínálat, ami a lefedettséget illeti. Az írásod alapján próbáltam nyomozni, de telefonon senkit nem értem el, és mailben sem kaptam választ, többek között sem a Hortobágyi Biótól, sem pl. a Helit Kft-től árakat, szállítmányozást tekintve, stb, pedig utóbbi - a házhozszállítás opcióját kínálva- igencsak felkeltette az érdeklődésemet.
    Viszont számomra közvetlenül, Hortobágyról beszerezni....nem tudom. Egyfelől alapvetően diákbüdzsén vagyok, tehát hiába viszonylag olcsó, ha a fővárosból tömegközlekedéssel oda-vissza utazom, plusz nem hinném, hogy vonatkozó utazással megfelelő hőmérsékleten tarthatnám a 20-25 kg húst, amit vennék egy fordulóval. Házhozszállítási felárat például szívesen fizetnék, de egyelőre elég reménytelennek látom a szituációt abban a tekintetben, hogy miképp szerzek be heti min. 5 kg biohúst, elérhető (azaz nem horror) áron. Nézegetem a termelotol.hu-t is, de eléggé hektikus mind az oldal, mind a kínálat.
    Továbbra is figyelemmel követlek, Te adtad eddig a legtöbb használható infót a témában, még, ha egyelőre nem is jutottam sokkal előrébb.
    Annak is örülnék, ha több ember érdeklődne, s össze lehet állni akár anyagilag, akár szervezést tekintve: mint említettem volt, én magam nem hiszem, hogy külön leutaznék a körülmények miatt, de pl. benzinköltséget vagy reális időráfordítási költséget szívesen vállalnék, ha valaki rendszeresen ideszállítaná hozzám a húst.
    Nem tudom, hol és kiket érdemes keresnem, esetleg ismersz-e valakit, akit egy hasonló kezdeményezés, vagy megoldási metódus érdekelne (esetleg ingázik Hajdú-Bihar és a főváros között, s hűteni is tud), remélem, találok valamiféle kivitelezhető opciót.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails