Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 26., csütörtök

Rókagomba krémleves gazdagon






„A variációk egy témára” egy külön fejezet a szakácsolvasókönyvemben. Ez a fejezet arról szól, hogy egy alapanyagból, vagy egy alapanyag nagyobb mennyiségben, azonos előkészítése által elkészíthetünk akár egy ételsort, vagy több napra, vagy alkalomra szóló ételeket. Most több okból is a rókagomba került terítékre.
Nem csak akkor járhatunk jól, ha korán megyünk a piacra, hanem akkor is, ha túlkésőn. Legutóbb ez esett meg velem. Amikor kifejezetten gombát is akarok venni, akkor mindig nagyon korán megyek, hogy válogathassak. Most nem volt elsődleges szempont, hogy gombát vegyek, elég későn értem a piacra ünnep előtt, viszont megláttam, hogy még vannak, akik gombát kínáltak.
Két pultnál árultak még gombát, egy fiatalember rókagombát. Csak ránéztem a gombakupacra, és elindult a fantáziám, majd a fantázia stop, hogy most mást terveztem.
A fiatalember viszont gondolatolvasó volt, mert megszólított, hogy ha megveszem az összes gombát tőle, mert már menne haza, akkor fél áron adja.
Skorpió a horoszkópom, így a természetemet megtagadni nem tudom, megálltam. Összesen 70 dkg gombája volt, egyértelmű volt, hogy ez a mennyiség nem fog ki rajtam. Megvettem.

A napokban szó volt a hortobágyi bejegyzésem kapcsán a kommentekben a hortobágyi palacsintáról. Akkor azt ígértem, hogy bemutatom az egyik nagy kedvencünket a vargányával töltött rántott palacsintát.
Rókagomba, gombás palacsinta, máris elindult újra a fantáziám. Már ekkor tudtam, hogy a fent említett fejezethez kapcsolódóan fogom elkészíteni a rókagombát, a teljes mennyiséget ugyanúgy készítem elő, mégis különböző ételeket készítek el belőle.
Mire megmostam, kiválogattam, szárát levágtam, addigra pontosan 60 dkg gomba maradt. 15 dkg mogyoróhagymát készítettem elő hozzá, egészen apró kockára vágtam. Előkerült a hűtőből az előző nap vett bio házivaj, egy kevés olívaolaj kellett még hozzá, és a gomba máris a nagy serpenyőmben párolódott. A gombát az üvegesre párolt mogyoróhagymán előbb pörköltem egy kicsit, csak utána sóztam, frissen őrölt zöldborssal megszórtam. Félkész állapotban elzártam a hőt alóla.



A gomba egy részét egy másik serpenyőbe szedtem, száraz kakukkfű ágakról a leveleket átmorzsolva szórtam bele, felöntöttem egy kis borjú alaplével és úgy 10 percig együtt rotyogtattam..
Jó sűrűre hagytam, mert lisztet a leves sűrítéséhez nem terveztem. A gombás ragut a rövid lével turmixgépbe tettem és alaposan összeturmixoltam. Nem volt itthon most créme fraiche, így felesben, tejföl-tejszín keveréket készítettem. A turmixgépbe kanalaztam, és ezzel is összeturmixoltam.
Közben kolozsvári szalonnát gyufaszálra vágtam, a serpenyőben megpirítottam. A ropogós szalonnát félretettem, a szalonnapörkös serpenyőbe a sűrű levest visszaöntöttem. Felforraltam, de csak csendesen. Félretettem, és néhány hideg vajkockát dobtam bele, és hagytam, hogy felolvadjon benne.




Közben a jó kovászos kenyérből egy nagyobb kört fánkszaggatóval kiszúrtam, kettévágtam, és a napokban vásárolt bio rackajuh natúr, közben lereszelt sajttal megszórtam. Ez a fajta sajt egyáltalán nem sós, így nagyon jól illik a koncentrált gombaleveshez és ízes ropogós szalonnához. A kenyeret enyhén előpirítottam, majd a sajttal együtt a grill fűtőszálak alá toltam.




Már csak tálalnom kellett.
Nem szeretem agyon dicsérni az ételeimet, de ez a leves olyan nagyon finom lett, hogy ezt muszáj kiemelem. Ismét jól kombináltam, ami nagyon boldoggá és elégedetté tett. És a főételek még csak most jönnek. Egytől egyig rókagombából.




9 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetetértek! Mikor megjelent új termékként az egyik nagy élelmiszercég "rókagomba levese" a piacon, írtam is egy dühödt bejegyzést róla, Zacskós leves 4 U címmel. Szeretem, ha egy gombaleves gombából van! Pláne, a kedvencemből... Nálad ebben nem volt hiba, amint a képek is bizonyítják!

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki. Erre a kombinációra - ropogós kolozsvári szalonna és sajtos pirítós - nem gondoltam. Várom a többi rókafogást :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nagyon örülök a bejegyzésnek, szombat reggel megyek a piacra erdei gombákért. Várom a többi receptet is!

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez gyönyörű!
    (Pirítóshoz némi aioli is passzolhatna.)
    Szép!

    VálaszTörlés
  5. Én ugyan nem tudom, mi is az az aioli, de egy kis olajban oldott, sütött, párolt fokhagyma az jó lenne hozzá :)))))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a továbbfejlesztési indítványokat:-)

    Egyébként a "Éltetető levek:pompás levesművek" fejezetemben talán száz vagy annál is több levesbetétet és "levesmellévalót" sorakoztattam fel, melyet például krémlevesekhez lehet alkalmazni.
    Én is találtam közben egy érdekes további levesbetétet Beatbullnál (Kísérleti konyha), a karamellizált őszibarackot.
    Fel is vettem a jegyzeteimbe, és kipróbálásra.

    Köszönöm, a kedves, elismerő hozzászólásokat és kiegészítéseket!

    VálaszTörlés
  7. Őszibarack helyett vagy mellett kipróbálhatod kalácskrutonokkal is. Utóbbit vargányakrémleveshez készítettem - blogomon megtalálod a receptjét. Étteremben kóstoltam kalácskrutonokkal és ott még libamáj is volt hozzá - a három együtt végképp tökéletes volt.

    Az őszibaracknál ügyelj arra, hogy hirtelen kapjon nagy hőt, mert különben megpuhul és nem lesz tartása.

    VálaszTörlés
  8. Beatbull: Köszönöm, vettem minden építő instrukciót:-)

    Egy ideje készülök előpárolt libamájat kalácstésztában sütni, most beindult a fantáziám, hogy mint a Wellingtonnál, vargánya köntösben kellene kipróbálnom......

    Megnézem a konkrét receptet is, amit ajánlottál,
    a vargánya krémleves nagy kedvenc nálunk, zöld pestos pirítóssal, ideje mással is kipróbálni, a változatosság gyönyörködtet:-)

    VálaszTörlés
  9. Mivel tegnap szedtem kb 40 dkg rókagombát, így elkészítem ezt a levest. Előre tudom, hogy isteni lesz :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails