Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 21., hétfő

Télbúcsúztató ételek savanyított káposztából: töltött káposzta cserépben












Legutóbbi piaclátogatásom alkalmával eredeti terveim ellenére bevásároltam egy jó adag savanyított káposztát. Akinél a savanyított káposztát szoktam vásárolni a piacon, olyan csodás, vékonylevelű, érett káposztát láttam, hogy muszáj volt vennem. Kedvenc hentesnél majdnem két kiló darálni való sertésdagadót vettem, kisebbik részét a töltött káposztához, túlnyomó részét fasírthoz. Fasírtot kifejezetten régen készítettem.
Úgy döntöttem, hogy a héten télbúcsúztató ételeket készítek, és ezzel vége a nehezebbnek mondható ételeknek egy időre. Vettem még egy füstölt disznófejet és egy darab füstölt oldalast is. Békésből átjárnak újabban kézműves húskészítményekkel maguk a készítők a piacra, itt vettem kolozsvári szalonnát, füstölt kolbászt, vastag kolbászt. Apai nagyapám Békésből származik, gyermekkoromban mi is rendszeresen töltöttünk vastag kolbászt, szalámit, talán még a családi receptjeink is megvannak valahol.
Nem bírtam megállni, hogy azonnal nekikezdjek a töltött káposztának, kicsit el is számítottam magamat, mert hajnalra lett készen és másnap egész napos programunk volt.
Annyira hirtelen jött az ötlet, hogy mindent nagyon hagyományosan készítettem, mondhatom nem láttuk kárát. A füstölt fejet és oldalast azonnal feltettem hideg vízben főni, egy fej vöröshagymával 5 gerezd fokhagymával, szemes borssal, babérral. A nagyját káposztaleveshez szántam, de a töltött káposztához is a füstölt alaplevet szándékoztam felhasználni.
Fél kiló dagadót készítettem elő a töltelékhez, egy szép tanyasi tojást, 10 dkg arborio rizst sós vízben majdnem puhára főztem, egy egész fej makói vöröshagymát libazsíron megdinszteltem. 2 dundi gerezd fokhagymát átnyomtam és megfűszereztem a húsmasszát. Sóval, frissen őrölt borssal, egy teáskanál morzsolt majoránnával és 5 gr fűszerpaprikával. 5 dkg füstölt managalica szalonnát és 10 dkg hagyományos eljárással készült kolozsvári szalonnát apró kockára vágtam és mindent alaposan összegyúrtam.
Egy fej káposzta elég is lett a 35 töltelékhez, a nagyobb leveleknek kivágtam a szárát és kétfelé vágtam, úgy töltöttem meg. Most vettem aprókáposztát is, máskor a fejes káposztát szoktam csíkokra vágni, mert úgy jobban kedvelem. Természetesen kimostam a káposztát, de csak módjával. Cserépbe leraktam valamennyi aprókáposztát, szépen leraktam a töltelékeket, közbe és a tetejére néhány darab vastagabb szelet húsos szalonnát helyeztem el. Megdinszteltem még egy fej hagymát, a végén hozzáadtam két gerezd átnyomott fokhagymát és a káposztához adtam. Felöntöttem a füstölt alaplével, lefedtem egy kevés aprókáposztával és tettem be a sütőbe, amit 130 C fokra állítottam be.













Két óra múlva hozzáadtam egy nagy csokor apróra vágott friss kaprot és még jó két órát készült a töltött káposzta a cserépben. 2 dkg lisztből, libazsírral, fűszerpaprikával rántást készítettem. Hideg vízzel elkevertem és a káposztához adtam. Még jó félórát hagytam, hogy a rántás tegye a dolgát, egy kicsit besűrítse a káposztát és persze az íze miatt, hiszen a hagyományos ételekben a kevés, híg rántás nem kárt tesz, hanem a véglegesíti az ételt.





Az elmúlt idők egyik legfinomabb töltött káposztáját sikerült elkészítenem, a dagadó, a jóféle káposzta, a füstölt alaplé és jóféle húsos szalonna a hagyományos fűszerezéssel kiállta az idő próbáját, mert hibátlan lett. A tölteléket is sikerült nagyon eltalálnom, nem volt sem kemény sem lágy, éppen kellemesen, ízesen volt fűszeres. A friss kapor kellemes aromával egészítette ki az ételt, nekem a savanyú töltött káposzta nem kerek egész kapor nélkül. Jó lett no, most mit kerteljek! :)
A Numan pékségben, Makláron vásárol 3 kovászos kenyérrel tálaltam fel. Két napra rá vendégeink voltak, az újramelegítésnél (ekkor már volt hely a cserépben) egy darab főtt, füstölt disznófejet is mellé tettem és úgy kínáltam fel.

Korábbi, cserépben készült töltött képosztám:








5 megjegyzés:

  1. Ez annyira, de annyira kívánatos! Nagyon megenném!

    VálaszTörlés
  2. Nem beszéltünk össze, de nálam is hasonló volt tegnapelőtt :) imádom a káposztát, a levest is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Csiperke: Még egy étel következik a káposztás sorozatból, szerintem az is ízleni fog Neked. Tudod, hogy van olyan, hogy valami különlegesen jól sikerül, pedig máskor is mindig finom. Ez most olyan volt. Szerintem látványos is, mert a képek is nagyon beszédesek ezzel kapcsolatban! :)

    Mónika: Nem főzök gyakran, de nagyon szeretjük a töltött káposztát. Szerintem most még sok családban terítékre kerül a tavaszi ételek előtt. Utána pedig jön az eper és a borsószezon! :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, nagyon guszta..kérdezném , hány literes cserépedénybe készítetted el?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails