Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 8., kedd

Sáfrányos angol zeller-burgonyakrémleves rozmaringos olívaolajban párolt lazaccal




A szakácsok könyvében már régen szemeztem egy sáfrányleves néven futó krémlevessel. Amikor beleszerettem, már akkor tudtam, hogy nem pontosan úgy fogom elkészíteni, ahogyan az a fent említett könyvben le van írva, de hasonlóan.
20 dkg sárgaburgonyát kisebb, egyforma kockára vágtam. 3 testes angol zeller szárat ugyancsak egyforma darabokra karikáztam. 1 nagy fej fehérhagymát apróra és 3 vastagabb újhagymát egyforma darabokra vágtam. Jó lett volna, ha van itthon legalább egy póréhagyma, de ez esetben nem volt, ezért „váltottam ki” újhagymával. Egy teáskanálnyi római köményt mozsárban durvára törtem. 1,2 l erős csirke alaplevet felmelegítettem.
Olívaolajban először erős tűzön, majd közepes hőmérsékleten sütöttem üvegesre a fehérhagymát. Hozzáadtam az újhagymát, majd a burgonyát és a zellert, egy-két percig pörköltem. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a római köményt, a sáfrányt, felöntöttem az alaplével és lefedve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára főztem. Turmixoltam, majd felöntöttem 1 dl tejszínnel és egy evőkanál friss citromlével ízesítettem.









Közben a lazac szeleteket akkora lábasba tettem, hogy a lazac darabok éppen elférjenek. Egy ág rozmaringot tettem közéjük, majd felöntöttem annyi olívaolajjal, hogy éppen ellepje. Sóztam, borsoztam és alacsony hőfokon (kb. 60 C fok) 15-20 percig pároltam benne a lazacot.



Már csak tálalnom kellett. A tányér közepébe egy lazac szeletet tettem és annyi levest mertem köré, hogy a lazacot ne fedje el. Abból az olívaolajból, melyben pároltam keveset locsoltam a leves felszínére, majd meghintettem apróra vágott snidlinggel.
Karcsúsító étrend különleges, fantasztikusan ízletes és szemrevaló fogása ez a leves, gyakorlatilag egytálételként is tökéletesen funkcionál. Érdemes a kipróbálásra!





2 megjegyzés:

  1. Kipróbáltam, nagyon ízlett, köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Főzőmasina: Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, annak pedig külön, hogy ízlett! Nekem nagyon bejött, a leves friss és ízletes volt, a posírozott lazaccal pedig igazi karcsúsító ínyenc fogás! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails