Vajon a párizsi bunda kiment a divatból? No, nem a téli szezon szőrme kínálatára gondolok, hanem a gyermekkoromban oly népszerű egyszerű liszt-tojás alapú húspanírozásra. Sör tészta, tempura, Orly módra is ismerem, ezekben az esetekben sörrel gazdagítják a tésztát, hogy ropogósabb legyen.
Apai nagyanyám gyermekkoromban minden héten készített nekünk párizsi bundában sertéskarajt, akkoriban nem volt divat a rántott csirkemell. A csirkemellet ma is inkább különlegesnek mondható töltelékekkel gazdagítom, hogy meglegyen számomra az élvezeti értéke. A sertéskaraj egészen más, nekem az egyik legzamatosabb húsféle a borjúkaraj mellett. A köretben nem tudtam megegyezni saját magammal, illetve semmiképpen nem szerettem volna nehéz ételt készíteni vacsorára, így a köretet beépítettem a bundába. Biztos voltam benne, hogy aiolival szervírozva nem fogjuk érezni köretnek hiányát. Így is lett.
Hozzávalók 4-5 személy részére:
10 szelet, egyenként 8 dkg-os sertéskaraj
2 egész tojás és két tojásfehérje
25 dkg durvára reszelt sütni való krumpli
10 dkg finomliszt a borzas bundába
kevés finomliszt a bundázás első rétegéhez
só, frissen őrölt színes bors és kömény
2 gerezd áttört fokhagyma
A kétféle aiolihoz:
2 tojássárgája
2 gerezd áttört fokhagyma
2,5 dl mogyoróolaj
1 tk dijoni mustár 1 tk fehér borecet
só, frissen őrölt színes bors
2 tk friss citromlé
4 db nagyobb csemegeuborka, lehetőleg házi
Az egyenként 8 dkg-os karaj szeleteket fólia alatt, nyújtófával meglapítottam. Ezzel inkább a szerkezetén lazítottam, minthogy a klopfolással a rostokat törtem volna össze.
A megfelelő sertéskaraj szerintem szépen, vékonyan erezett, közepes vastagságú szeletben, nem klopfolt állapotában a legszaftosabb, legízletesebb. Nem szárad ki, de nagyszerűen átpuhul. Elkészítettem az egyszerű bundát. A reszelt krumplit úgy fél órán keresztül hideg vízben áztattam, majd konyharuhán alaposan leszárítottam.
A két egész tojást és két tojásfehérjét felvertem (a sárgáját értelem szerűen a fokhagymás majonézhez hasznátam fel) sóztam, borsoztam, köménnyel és fokhagymával ízesítettem és alaposan elkevertem a reszelt krumplival.

Sóztam, borsoztam, köménnyel ízesítettem a hússzeleteket is, majd egyenként és egymás után átforgattam lisztben. Mivel ez a bunda meglehetősen könnyű, nem tartalmaz sok lisztet, csak annyit, hogy összetartsa, ezért kell egy kis ügyesség a bundázáshoz. A csiriz bunda valószínűleg egyszerűbb technikát igényelne, volt már alkalmam vastag, sületlen, kemény borzas bundához étteremben.
A panírozó tányérra fóliát fektettem erre tettem egyenként, egymás után a hússzeleteket. Először az egyik oldalát, majd a másikat megkentem nem túlzó mennyiségben a bundával és egyenként, hirtelen a forró olajba csúsztattam.
A több tojásfehérje miatt ez a bunda nem lesz aranysárga, addig sütöttem, amíg a több krumplit tartalmazó részek ropogósak lettek, a hús éppen, gyorsan átsült, hogy szaftos maradjon. Arra vigyáztam, hogy a bunda ne legyen sületlen. A kisült hússzeleteket papírtörlőre fektettem, hogy a fölös olajat elnyelje.
Szép vékony lett a bunda, csak a reszelt krumpli miatt volt szemgyönyörködtetően rusztikus, borzas. Egyáltalán nem szívott be túl sok olajat, miután leitattam könnyű, friss, ízletes volt.
Az aiolit már előre elkészítettem és a hűtőben várt, hogy a frissen kisült húsokkal feltálaljam. A csemegeuborka kivételével az alapanyagokból fokhagymás majonézt készítettem. Az így elkészült aioli 2/3-ad részébe közepesre darabolt csemegeuborkát kevertem. A maradékot egyszerű fokhagymás majonézként szolgáltam fel a borzas húsok mellé.


Természetesen megfordult a fejemben, hogy sajttal, zöldfűszerekkel, magvakkal is keverhettem volna a krumplis párizsi bundát, de ami késik, nem múlik. A tojásfehérjét is külön felverhettem volna, és úgy adhattam volna a bundához.
Most egy egyszerűbb, hagyományosabb ételt szerettem volna készíteni, mely jó kiindulópont, hogy további verziókat is bemutassak. Úgyhogy folytatása következik!
Ez nagyon fincsi, szeretjük!:-)
VálaszTörlésEzt most nagyon megenném...
VálaszTörlésÉrdekes variációk fordultak meg a fejedben, tetszenek! :)
VálaszTörlésA https://spinrollz-casino.org/ az egyik legjobb online kaszinó, amit valaha próbáltam. A felület könnyen kezelhető, a játékok változatosak, és a bónuszok nagyon vonzóak. Különösen szeretem a live játékokat, mert igazi kaszinóhangulatot teremtenek. A kifizetések gyorsak és megbízhatóak, ami nagyon fontos számomra. Magyar játékosként csak ajánlani tudom ezt az oldalt!
VálaszTörlésÉn is rengeteget keresgéltem, mielőtt megtaláltam azt az oldalt, ahol tényleg minden fontos tudnivalót egy helyen összeszedve találtam meg. Ha szeretnél átlátható leírásokat, akkor a https://hungary-mostbet.casino/bejelentkezes linken elérhető felület nagyon sokat segíthet, mert különféle kaszinók működését, játéktípusokat és bónuszokat is bemutat. Nekem nagy könnyebbség volt, hogy egyetlen oldalon megtaláltam a döntéshez szükséges információkat.
VálaszTörlés